0 M'encanta
Guarda-ho

Els millors xuixos de Girona

Cruixents, esponjosos... Una selecció dels millors xuixos de la ciutat

© Can Castelló

És, segons Josep Maria Fonalleras, "el Tapís de la Creació de la Gastronomia Gironina. Una marca de fàbrica, una identificació". El xuixo va néixer a principis dels anys vint del segle XX, a la Confiteria Puig de l'Argenteria i, a diferència del que alguns van dir per les xarxes l'any 2014 quan Can Castelló va abaixar la persiana, no ha mort. Ara bé, siguem sincers: Hi ha xuixos acceptables, xuixos celestials i, com deia Fonalleras, 'monstres oliosos de pasta encartonada'. En aquesta llista només hi trobareu els que, segons el nostre parer, són xuixos amb cara i ulls.

1
Can Castelló

Can Castelló

Per la textura, la cocció, la crema i el sucre els xuixos de Can Castelló continuen  encapçalant el rànquing dels millors xuixos de Girona. Diuen que fan 'l'autèntic xuixo de Girona' i no els podem contradir: Cruixent i esponjós, amb el punt just de dolçor. Una autèntica explosió de sabors. Josep Maria Fonalleras deia que la diferència entre un xuixo memorable i un d'acceptable depèn d'un fil. Doncs bé, ja comença a ser hora que al costat de 'xuixo memorable' al diccionari hi aparegui la foto de Can Castelló. 

2

Cafeteria Tornés

En aquest espai de perdició prop del parc del Migdia hi trobareu tot el que ha donat la (merescuda) fama a Can Tornés: un increïble ventall de pastissos, pastes de te, xocolateria, bunyols, panellets o rebosteria de producció pròpia per llepar-se’n els dits. I, evidentment, xuixos. Cruixent, equlibrat (ni massa fulls ni massa crema) i amb el punt just de dolçor. Probablement, de tots els que hem tastat, és el que m'assembla als mítics de Can Castelló. Per llepar-se'n els dits! De fet, la persona que durant més de 25 anys va elaborar els xuixos a Can Puig, va treballar fins la seva jubilació a Can Tornés! 

Llegir-ne més
3

Pastisseria Bomboneria Reverter

La Reverter és un bon exemple de pastisseria que prospera tot i la bogeria anticalories que assota la nostra, d’altra banda, molt ben alimentada societat. La botiga, situada al burgès Eixample gironí, conserva la màgia d’altres temps mentre exhibeix productes ben innovadors. I encapçalant els productes que ens transporten irremeiablement a una altra època hi ha el xuixo. Cruixent, amb molts fulls i la quantitat justa de crema i dolçor. Un xuixo amb cara i ulls. 

Llegir-ne més
4

Santagloria

La família Santagloria porten més de 150 anys dedicant-se al pa i a la brioixeria artesana. L’objectiu, des del 1963 que van obrir la primera Santaglòria és unir experiència i innovació, tradició i avantguarda. Un univers dolç on els croissants conviuen amb els cronuts i els xuixos amb els 'holes'. Però anem al que ens ocupa: els xuixos. Cruixent i un xic esponjós, amb un bon equlibri de fulls i crema. El xuixo ideal pels més llaminers, ja que predomina la dolçor amb cert regust a vainilla.

Llegir-ne més

Comentaris

0 comments