0 M'encanta
Guarda-ho

Forns de pa artesans a Girona

Una selecció de les fleques que preparen el millor pa de Girona

© Olha Afanasieva
Pa

Els gironins sempre hem presumit,-sobretot davant dels de Barcelona-, de la qualitat del nostre pa. La realitat, però, és que hi ha unes quantes fleques que, des de fa temps, han apostat pel pa sense ànima. Sense arribar al punt del pa amb gust de plàstic i textura de xiclet de les gasolineres, és clar. Per sort, cada cop hi ha més fleques que volen recuperar el pa de debò, el dels nostres avis. Aquell que l’endemà encara es podia menjar sense haver de córrer cap al dentista. Si sou panarres exigents, aquest és el vostre reportatge.

Fleca Can Boix

Si passeu per Sant Gregori cap a la Vall del Llèmena és, segurament, perquè heu llegit les nostres recomanacions de racons a descobrir.... però també pot ser perquè, simplement, val la pena acostar-se a la fleca de Can Boix. A Girona també hi tenen diverses fleques, però la del poble sempre és més autèntica. A més, a diferència d’altres de més solera però potser menys visió comercial, can Boix s’ha especialitzat en fer pans especials amb el mètode més tradicional i, sobretot, no els cobren a preu de caviar iranià. Can Boix de Sant Gregori també és un gran lloc on aturar-se durant una passejada en bicicleta pels voltants de Girona. Us faran tota mena d’entrepans, però nosaltres creiem que l’esport obre la gana i que el millor és calmar-la amb una generosa ració de bunyols acabats de fregir. No fos cas que perdéssim algun gram. Tampoc podeu marxar de Can Boix sense menjar els croissants petits,-normals o integrals-, i el pa ‘purato’.

La nostra recomanació: el pa 'purato' és extraordinari, gairebé addictiu. 

Llegir-ne més

Fleca Sant Daniel

Des que la pastisseria Can Castelló va abaixar la persiana el 2014, els xuixos van quedar mig orfes a Girona. Tot i això, algunes fleques i pastisseries de la ciutat han aconseguit fer-se un lloc en l’elaboració d’aquest dolç gironí de crema. Els xuixos de la fleca de Sant Daniel, per exemple, us faran caure la bava i recordar amb nostàlgia un bon berenar d’infantesa.    

Llegir-ne més

L'Espiga

L’Espiga és una de les fleques amb més història de Salt. A principis del 2000 va canviar de propietaris però no d’essència: l’actual flequer, en Joaquim Torrent continua apostant per un pa totalment artesà cuit al forn de llenya. Un forn que, per cert, té més de cent anys.Tot i que elaboren tot tipus de pans especials, brunyols, carquinyolis, magdalenes i coques, no podeu marxar de l’Espiga sense tastar el pa de la tramuntana i el pa de mig quilo. Us transportarà automàticament al passat.  

Llegir-ne més

Antiga Casa Bellsolà

Qui no coneix Can Bellsolà? Creada l’any 1901 per Pere Bellsolà, aquesta fleca,-situada inicialment al desaparegut carrer Canaders, es va convertir en la llavor d’un imperi que va portar la marca Bellsolà a recórrer mig món: Europa, Amèrica del Nord, Amèrica del Sud i el Carib. Des de 2003, i amb el nom d’Antiga Casa Bellsolà, la fleca ha tornat als orígens de la mà de Mireia Oliveras (la dona de Robert Bellsolà) i aposta per oferir un pa de qualitat, artesanal i elaborat amb les millors matèries primes. Un pa i una fleca que et transporta al passat.

La nostra recomanació: la barra florentina.

Llegir-ne més

Casa Moner

Flaireu, flaireu! És l’olor que desprèn el mostrari de pastes, pastissos, coques, merengues i pans de tota mena de la cafeteria Moner pel carrer Migdia –una de les quatre que tenen a Girona- i que us obligarà a entrar com a autòmats, seure i demanar. Els productes de primera qualitat us ompliran els sentits: que si un croissant, unes ulleres, una magdalena, un entrepà, un ‘capuccino’, un vienès, un bombó, una xocolata calenta, un suís, una infusió... Temptador, oi? Doncs tot plegat, a més, amb especial cura en l’origen de les matèries primeres (tenen llet de procedència ecològica) i també amb especial atenció pels intolerants (hi trobareu llet de soja, pans d’espelta i ‘kamut’...). Un lloc d’ambient tranquil, apte per a tots els públics.

La nostra recomanació: el d'espelta. Flonjo i deliciós.

Llegir-ne més

Pastisseria Llausàs

Can Llausàs és un autèntic paradís de cremes, nates, xocolates, trufes i delicioses varietats. Fundada l'any 1884 per Vicens Vila, besavi de l’actual propietari (Narcís Llausàs), en els seus inicis era una fleca de pa. De fet, la tercera generació de Can Llausàs, Josep Llausàs, va ser pioner en agrupar tots els flequers de Sarrià de Ter i constituir la primera panificadora de la zona, ubicada a la Placeta de la Font. A partir d’aquí, l’obrador va passar a ser una pastisseria, on va començar a treballar i formar-se Narcís Llausàs. Hi podem trobar des de turrons, pastissos més tradicionals com el de gema cremada o el Selva Negra i altres més de moda, com una versió del carrot cake. I, evidentment, pa. Molt de pa. Tot, això sí, elaborat com abans.

La nostra recomanació: Si demaneu el de pagès, no us en penedireu. 

Llegir-ne més

Comentaris

0 comments