Joies gastronòmiques de la Costa Brava

Una selecció de croissants, tapes, plats i altres delícies gastronòmiques del litoral gironí
Per Joana Valent |
Advertising

El croissant de Le Bistrot 1960

Hi podeu anar a dinar, a fer un cafè o a buscar menjar per emportar, però si alguna cosa defineix Le Bistrot 1960 és que és un temple dels esmorzars i concretament, dels croissants.

Ells s’anunciaven dient que feien el millor croissant de Palamós, però nosaltres hi afegim que és també provablement el millor croissant de la Costa Brava. Com els propietaris del local, que són francesos, es tracta d’un croissant de mantega a l’estil francès que no té rival. És petitó, suau, cruixent per fora i tendre per dins. Una recepta insuperable que es cou al propi obrador del Bistrot demostrant el bon savoir faire dels amos del restaurant. És tan bo que no necessita ser farcit amb res més, però us mentiríem si us amaguéssim que hi ha una versió del croissant amb Nutella tan espectacular que s’ha de tastar almenys un cop a la vida. Això sí, aneu-hi aviat perquè literalment volen.

1810 tacos & tapes

Els tacos de Tacos y Tequila

La cultura tex-mex ha fet molt de mal però saps que un restaurant mexicà és autèntic quan la gent autòctona te’l recomana. Aquest és el cas de Tacos y Tequila a s’Agaró, un d’aquells llocs on si t’adverteixen que el menjar pica, millor que no et facis el valent o en sortiràs escaldat.

Tenen tacos, burritos, enchiladas i totes les especialitats mexicanes que et puguis imaginar. Els nachos California són per tornar-se boig i les cerveses micheladas creen addicció, avisat estàs. El secret que el fa el millor mexicà de la Costa Brava és que no escatimen en qualitat i que reneguen dels succedanis: tot el que serveixen és 100% fidel a com ho farien al seu país i si hi ha algun producte que aquí no es troba o se’l fan portar de Mèxic o bé són ells mateixos els qui  l’elaboren amb les seves pròpies mans. És impossible no abonar-te al seu club de fans! 

Advertising
Pa de Torroella

El pa de Can Francès

El millor pa del món el fan a Torroella de Montgrí, en una fleca centenària d'aquelles que quan hi passes per davant l'olor de pa acabat de fer t'estira inevitablement cap a l'interior. A Can Francès, de productes en tenen per donar i per vendre, però el més emblemàtic és sens dubte la preciosa Coca del Montgrí. I sí, us dic preciosa perquè bellesa i pa no són conceptes que vagin sovint de la mà però aquesta coca grossa, rodona i amb línies circulars que en delimiten polidament les porcions formant un espiral es mereix la categoria de petita obra d'art.

Aquest pa és tot un miracle, no només pel seu gust i textura (cruixent per fora, tou per dins i gruixut com si d'un pastisset es tractés) sinó perquè té el poder de reunir tota la família a taula. Com ho sentiu. Està dissenyat de tal manera que les porcions que el formen es tallen directament amb les mans i és ideal per compartir en una taula gran i ben avinguda.

És imprescindible que si voleu Coca del Montgrí visiteu Can Francès, no només perquè són els creadors d'aquest pa (beneïts siguin!) sinó perquè són els únics que en tenen la recepta original.

Les tapes de la taverna El Casino

Que Palamós és una meca de la tapa no és cap secret. És difícil visitar algun dels bars o tavernes que hi ha pel centre i sentir que l’has vessat però si voleu assegurar-vos el tret, visiteu la Taverna El Casino i tindreu una experiència religiosa

És un local d’estètica marinera amb maquetes de vaixells, xarxes, quadres i cordes per tot arreu que van en perfecta sintonia amb les vistes brutals de la badia i l’esplanada del port de Palamós. Un cop digerit el paisatge però, centreu-vos en la barra plena d’embotits i tapes de tot tipus com daus de tonyina, croquetes, braves o mini hamburgueses que us faran salivar. A priori no podreu agafar-ne només una, però modereu-vos perquè el veritable espectacle passa un cop asseguts a les taules perquè els cambrers volen pel local repartint montaditos i tapes acabats de fer i és un no parar.

És un lloc magnífic per afartar-se a menjar fins a rebentar, però si hi aneu per picar alguna cosa abans d’anar-vos-en a sopar, vigileu perquè com deia el famós anunci “no puedes comer solo una” i podrieu acabar amb la panxa plena abans d'hora.

Advertising
Cafè sol

El cafè de l'Aroma

Sabeu la recepta de la Mary Poppins que diu que amb una mica de sucre tot tindrà un millor gust? A l’Aroma de Sant Feliu de Guíxols s’ho prenen al peu de la lletra i la dolçor del seu personal és el millor edulcorant que hi ha pels seus cafès, que són una benedicció per tots aquells qui necessitem la nostra dosi diària de cafeïna en vena

Aquest imperi del cafè, que té els seus orígens a Manresa, ha portat fins a la Costa Brava una selecció més que acurada de cafès de tot el món classificats entre suaus, afruitats, forts i el que ells mateixos anomenen “excepcionals”, on hi destaca el mític “Jamaica Blue Mountain” considerat com un dels millors cafès del món pel seu gust torrat, un punt àcid i perfumat. Com us quedeu?

Hamburguesa La Vianda

L'hamburguesa de La Vianda

Lluny queden aquells temps foscos en què una hamburguesa era poc més que un tros de carn esprimatxat i socarrimat acompanyat d’aquell depriment pa de brioix que no hi havia qui es mengés. Avui, l’hamburguesa s’ha convertit en la reina de qualsevol àpat informal amb estil i si busqueu caure de cul amb les propostes més creatives ja esteu tardant en visitar La Vianda a s’Agaró.

Els germans que porten el restaurant són de la filosofia que per fer un bon plat cal un bon producte i això es percep a les seves mítiques hamburgueses. Les fan amb un pa rústic més que cruixent, amb carn de qualitat i amb ingredients que abans no haguéssiu lligat mai amb una hamburguesa com el foie, el provolone, l’oporto o la botifarra de perol.

En tenen moltes i tindreu treballs per triar la millor perquè el llistó està molt alt! Heu de tastar la Tex-Mex, que és picant i farcida de nachos i jalapeños, la Mallorquina banyada en sobrassada o la de Wagyu amb una carn espectacular.

Advertising

Els sucs naturals del Luxe Cafè

Segur que les vostres mares us han dit tota la vida que mengeu fruita perquè és sana i porta vitamines. Doncs bé, a partir d’ara no serà una imposició maternal sinó una autèntica necessitat perquè hi ha un abans i un després de tastar el sucs de fruita natural del Luxe Cafè de Palamós.

N’hi ha de pastanaga, de poma, de pera, de pinya i de qualsevol cosa que es pugui posar en una macedònia que us passi pel cap. Preparen els sucs a l’instant i amb fruita natural (fora els congelats!) perquè puguis gaudir d’aquest saludable plaer en la seva màxima expressió. Per si aquesta seductora beguda encara no t’hagués posat el llaç, t’acabaran d’enamorar amb els seus smoothies de fruites i verdures que tenen una pila de propietats que et convertiran en una persona més sana o els seus frappés de te o cafè que són una experiència religiosa. Al Luxe Cafè són gent creativa i amb estil, així que us serviran els sucs i els smoothies en unes originals gerres molt instagramejables i, si teniu sort, us remataran la beguda amb un barret de nata que us arreglarà el dia. 

Si sou gent que aneu amb un coet al cul, no passa res! Fan també servei take away, així que us podeu emportar el vostre suc meravellós allà on us porti el vent.

Advertising