Catedral de Girona
© BAHDANOVICH ALENACatedral de Girona

13 cançons sobre Girona

Cançons d'amor, de revolta, d'enyorança, quotidianes o que recorden temps passats. Girona és i ha estat l'escenari de tots aquells que l'han cantada. Quina és la vostra cançó?

Publicitat

Darrerament sembla que ens havíem acostumat a veure la nostra ciutat com un plató de cinema (amb els seus partidaris i detractors), però havíem deixat de banda que Girona és i ha estat un escenari invisible molt preuat: el d'aquells que l'han cantat i l'han situat al centre del seu imaginari per fer-ne cançons. Odes a la Girona de postal, reivindicacions a ritme de rock i poesia feta melodia, us acostem un recull de les millors cançons fetes i pensades a la vora de l'Onyar.   

1. El carrer dels torrats - Sopa de Cabra

Si parlem sobre 'cançons de Girona', és indubtable que aquest himne s’enduu el premi gros. El carrer Nou del Teatre va esdevenir referent per a la generació dels 80 i dels 90 i que van veure la creació de grups d’adolescents com Sopa de Cabra. Gerard Quintana i companyia passaven nits a locals històrics com 'Los Padules', que va haver d’abaixar la persiana fa poc, i que va ser testimoni mut d’aquell 'uieee, em va lligar corrent' mític. Un tema del malaurat Joan Cardona 'Ninyín' que és gairebé una crònica del moment que vivien tants i tants joves a Girona.

2. La meva gent - Fes-te fotre

El grup de Calonge (ara reconvertits en l’Orquestra Di-versiones) van voler immortalitzar la gent que passava pels carrers de la ciutat (concretament pel carrer Nou), per fer un retrat d’amor imperfecte que esdevé una oda a les petites coses. Fidels al seu estil costumista, parlaven de punkis, “quarantones” que feien cua al supermercat i taxistes que sabien de tot amb el pop per banda sonora.

Publicitat

3. Girona m'enamora - Pulpopop

Els Pulpopop juguen a una altra lliga: van treure un disc i una aplicació mòbil amb 18 cançons situades en un indret diferent de Girona. Liderats per Edgar Massegú, van incloure temes de postal, dels quatre rius i també espai per a reivindicacions i denúncies, com els bombardejos de la Guerra Civil. Una ruta musicada que podeu fer in situ o des de casa pels racons amagats de la ciutat.

4. Novembre - Umpah-pah

Adrià Puntí no podia faltar a la cita amb la seva musa. Els acords d’aquesta cançó traslladen directament a una nit de Fires de Sant Narcís per relatar en primera persona pensaments i sensacions tan borroses com de veritat que després es guarden per sempre en el record. I, com en els bons himnes i amb alguna copa de més, sempre es pot corejar allò de ‘Ei, noi! Girona és immortal!’.

Publicitat

5. El pont de pedra - La banda del Yuyu

És sabut per tothom que el pont de pedra és un escenari especial. Un espai improvisat per algun grup d’estudiants perduts, un lloc de pas amb vistes a l’Onyar o l’escenari d’algun músic de carrer que repassa temes d’algun cantautor anglosaxó. La banda del Yuyu van anar més enllà i van convertir-lo en una celebració a la retirada. Com ells mateixos canten, després de moltes decepcions, una nit de tardor llencen al riu l’amor que els sobra. Qui sap, algun dia, potser hi haurà algú que el vulgui recollir.

6. Quina nit de fires - The Gruixut’s

Tot i que en cap moment esmenten el nom de la ciutat, és ben cert que The Gruixut’s han viscuts nits impressionants a les Fires de Sant Narcís. Unes fires “adulterades” amb sexe, drogues i rock’n’roll 100% gironí només apte per a estómacs curtits en mil batalles. Per si de cas, per prevenir l’amnèsia i els mals moments res millor que no posar a prova els límits!

Publicitat

7. Mudança - Cesk Freixas

Girona també és la protagonista de l’inici d’una història d’anades i vingudes, de trasllats i d’amor. Un dimarts qualsevol, al Cercle, i tot per fer. Amb l’estil personal del penedesenc Cesk Freixas, enceta el seu viatge en un local que va ser una de les icones bohèmies de la ciutat, per fer camí cap a Avinyó, la Vall d’Albaida i Roma.

8. Som a Girona - Brams

Brams, grup català reivindicatiu per excel·lència, s’han caracteritzat sempre per no tenir pèls a la llengua i per dir el que pensen tal com raja. Liderats per Francesc Ribera ‘Titot’, carregaven contra el pas de la Nacional II per la ciutat i contra el llavors alcalde Joaquím Nadal per extrapolar-ho a altres punts del territori. Sens dubte, una de les cançons sobre Girona més contundents que van incloure al seu disc en directe ‘Brams al Liceu’.

Publicitat

9. Balada de Sant Narcís - Josep Tero

En poc més d’un minut i amb sonoritats trobadoresques com a acompanyament, Josep Tero ens trasllada a una Girona antiga i contradictòria que té el bo i millor, però que no deixa d’estar sotmesa. Per combatre l’opressió, s’encomana a Sant Narcís per deslliurar-se “d’autoritats banals i de carronya”. Queda al vostre judici saber si ho ha aconseguit o no.

10. El dimoni - Kabul Babà

El dimoni munta una parada a la vora de l’Onyar per buscar d’entre el millor de cada casa (maleants, expresidiaris o comissaris) el seu substitut. Sembla però, que el final no és ben bé el que ell és pensava… Hereus de Sopa de Cabra, Kabul Babà van vestir de ritme rocker el seu segon disc, 'L’equipatge del temps’, on s’inclou aquesta cançó.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat