Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Coneixeu totes les figures de la cultura popular gironina?

Escrit per
Time Out Girona
Publicitat

L’Ajuntament de Girona ha iniciat la campanya "12 plens, 12 figures" amb la voluntat de fomentar el coneixement de les icones i figures més rellevants de la cultura popular gironina.

Des del passat mes de novembre en cada sessió plenària municipal es lliuren fullets, tants als regidors i regidores del consistori com a les persones assistents, amb informació de les diferents figures iconogràfiques de la ciutat. Aquí en teniu unes quantes:

L'Àliga: L’àliga és un dels components del bestiari festiu català més antic i ha estat utilitzada des de mitjan segle XIV en les festes populars com a símbol del poder municipal. Duu sempre una corona. És l'encarregada de saludar les autoritats o de solemnitzar, amb el seu ball, l'arribada dels convidats.

Fèlix i Àngels: Aquest parell de gegants es recuperar el 1993, gràcies a una iniciativa popular promoguda per l’associació Els Amics dels Gegants de Girona. Les seves rèpliques es van batejar amb el nom de Fèlix i Àngels. 

Anna Gironella i Carlemany: Es varen construir el 1985. Aquestes figures representen una parella de reis, igual que el seu conjunt d’antecessors. Tot comença quan la modista Anna Breva
s’ofereix voluntària per refer els vestits dels gegants vells. L’Ajuntament, aprofitant l’avinentesa, decideix construir una nova parella amb tècniques més innovadores. Actualment, però, els gegants que surten al carrer són unes còpies que es van fer entre el 1999 i el 2000 al Drac Petit de Terrassa.

Esquivamosques: A Girona l’esparriot per excel·lència és l’esquivamosques, un capgròs que va davant dels gegants obrint pas i mirant que ningú destorbi el seu caminar o ball i apartant —a cops de xurriaca, d’una bufeta d’animal inflada o de fuet, o, en aquest cas, d’un flit— tots aquells que amb la seva inoportuna presència puguin fer-los entrebancar.

La Pericota: Porta el nom d'una de les fonts de la vall de Sant Daniel, la font d'en Pericot. Una de les més antigues de la vall de Sant Daniel. Antigament aquesta font era anomenada font Romana. El nom actual el manlleva de la casa construïda el segle XVIII al costat de la font,
propietat de la família Pericot

Últimes notícies

    Publicitat