Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Un web exposa els horrors del franquisme a Girona

Escrit per
Time Out Girona
Publicitat

El 4 de febrer de 1939 les tropes franquistes entraven a Girona. La ciutat s'havia convertit des de feia setmanes en un lloc de pas per a milers de persones que fugien direcció a França, camí de l'exili. A ells s'afegiren nombrosos gironins i gironines que temien la venjança de l'exèrcit que ja se sabia guanyador: l'1 d'abril es declarava la fi de la guerra. 

Ara l’Ajuntament de Girona ha posat en marxa una web que se centra en els primers anys del franquisme,- del 1939 al 1945- i agrupa els expedients digitalitzats dels judicis sumaríssims i dels afusellaments que van tenir lloc al mur del cementiri de Girona. És, per tant, una web per no oblidar el terror. De fet, el primer que trobem a l'entrar-hi és una cita de Xavier Antich: "Només hi ha una cosa pitjor que l'oblit, no saber que s'oblida". 

Gràcies a aquest web podem saber el lloc de naixement i l'ofici dels qui van morir o, fins i tot, el detall dels afusellaments que tenien lloc cada dia. De manera que, per exemple, podem veure que el 15 de març del 1939 només hi va haver un sol afusellament: el de Carles Rahola. I això no era habitual. 

A més, la nova pàgina web inclou els expedients digitalitzats d'aquells treballadors de l'Ajuntament a qui el Règim va depurar i sancionar.

Últimes notícies

    Publicitat