Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
© Galyna Andrushko

10 llocs que has de visitar abans que desapareixin

Us recomanem que visiteu aquests indrets de somni abans que sigui massa tard!

Escrit per
Albert Martí
Publicitat

L'escalfament global, la sobrepoblació, la deforestació o el turisme massiu són els grans enemics d'aquests llocs de pel·lícula. Les causes són diverses, però tenen un comú denominador: podem acabar amb anys d'història o de bellesa sense comparació, i tot per no posar-hi més èmfasi en possibles solucions. Mentrestant, us recomanem que visiteu aquests paratges, que hi pareu atenció (no deixeu de fer-ne fotos!) i n'extreieu les vostres conclusions. Això sí, a aquest pas, us haureu d'afanyar!

Venècia

1. Venècia

El nivell del mar puja entre 4 i 6 mil·límetres cada any, el material que suporten els edificis s'enfonsa sobre els 1,5 mil·límetres anuals... i els turistes es compten per milers i milers. Estaríem parlant de la primera ciutat submarina? Si més no, les aigües necessitarien un bon rentat...

La selva del Congo

2. La selva del Congo

La segona selva del món (després de l'Amazones) té múltiples amenaces: incendis, mineria indiscriminada, guerrilles, caça furtiva, tala constant, construcció il·legal... Reservat només a aventures que vulguin endinsar-se en paisatges exòtics i de bellesa incomparable. 

Publicitat
Els Alps

3. Els Alps

El gel s'està fonent a un ritme vertiginós. Aquest fenomen global (fixeu-vos també en la Patagonia) sembla no tenir aturador si se segueixen incomplint els protocols contra el canvi climàtic. Només als últims 30 anys, s'ha perdut un 20% de massa als Alps. Esquiar-hi o contemplar les vistes nevades podria passar a la història en poc temps. 

Las Vegas

4. Las Vegas

Sí, has llegit bé: Las Vegas pot estar en perill d'extinció. I no a causa d'una fallida del sistema o d'un il·luminat que hagi guanyat milions al Blackjack, no. Situada al sud de Nevada, les reserves hidràuliques estan sota mínims i el llac que abasteix la zona no pot seguir proveint la ciutat dels excesos. 

Publicitat
Dotze Apòstols

5. Dotze Apòstols

Els Dotze Apòstols són un dels monuments més coneguts de tot Austràlia. El que passa és que ja no són 12... sinó 10. La Great Ocen Road ha perdut dues d'aquestes formacions rocoses com a conseqüència de l'erosió del vent i el mar. 

El mar Mort

6. El mar Mort

El mar Mort (en realitat, el llac salat més gran del món) ha perdut un terç del seu volum en els darrers 40 anys. Les reserves hidràuliques estan sobreexplotades i, si se segueix a aquest ritme, en 50 anys podria desaparèixer. Sentir la ingravidesa de les seves aigües seria una experiència irrealitzable a aquest pas. 

Publicitat
Nàpols

7. Nàpols

La ciutat on va néixer la pizza podria, literalment, desaparèixer. Això si, si el Vesubi decideix fer de les seves. Nàpols es troba només a 9 quilòmetres de distància d'un dels volcans més perillosos del món i que ja va deixar sepultades les ciutats de Pompeia i Herculà. Si vols fer una visita al Teatro di San Carlo, procura no quedar-te petrificat!

Les illes Maldives

8. Les illes Maldives

Ser la nació amb més baixa altitud del món passa factura. I el canvi climàtic, encara més. L'ONU prediu que l'arxipèlag serà inhabitable l'any 2100 i que les 1.200 illes de corall desapareixeran. Encara hi ha alguns que s'atreveixen a negar l'evidència...

Publicitat
Taj Mahal

9. Taj Mahal

Un dels monuments més bells de la humanitat i que, malauradament, s'està degradant a marxes forçades. Si segueix així, el govern hindú preveu tancar-lo al públic o restringir les visites, fent que només fos visible des de lluny. Amb 4 milions de visites anuals... les perspectives no són esperançadores. 

Madagascar

10. Madagascar

Es calcula que en aquesta enorme illa, el 80% de les espècies que hi viuen són úniques al món. I si no s'atura la deforestació, en uns 35 anys podria desaparèixer. La tala indiscriminada va fer que es passés de 300.000 quilòmetres de jungla a tan sols 50.000. Els números parlen per si sols. 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat