Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Jardins del Dr. Figueres
© Jordi Contijoch BoadaJardins del Dr. Figueres

10 tresors secrets de Girona

Parcs sense pol·lució, jardins amagats, terrasses espectaculars... Us presentem una pila de secrets gironins que cal descobrir

Escrit per
Esperança Padilla
i
Aída Pallarès
Publicitat

Girona està plena de tresors amagats. De jardins poc transitats i coneguts, terrasses amb unes panoràmiques brutals o, fins i tot, espais sense pol·lució ideals per jugar amb la mainada. Us els descobrim. 

 • Què fer
 • Rutes i passejades
 • Centre

Si volteu pels camins entre la Torre Gironella i la Font del Bisbe trobareu un petit prat amagat amb un banc, algunes restes arqueològiques i poca cosa més. Tampoc hi ha cap plafó ni referència a la jueva en qüestió, injustament desconeguda malgrat haver donat nom a aquest racó modest i romàntic. A l'estiu s'hi està fresc i l'espessa vegetació hi crea una intimitat que segur que era molt del gust de la damisel·la. Potser ho feia servir per a encontres galants o potser per estudiar matemàtiques, que les jueves eren molt seves.

 • Què fer
 • Rutes i passejades
 • Montjuïc

Els horaris d'obertura són un gran enigma i els amics de quatre potes no hi poden ni ficar el morro. A banda d'això, aquest petit jardí, ignot per a molts gironins i que resta amagat entre els carrerons del barri de Sant Pere de Galligants, és una autèntica meravella on és perfectament possible passar-hi una tarda llegint a l'ombra d'un taronger sense que ens hi molesti ningú. L'espai com a zona verda existeix des de l'edat mitjana i està envoltat d'història i llegendes relacionades amb la càbala i el passat judaic de la ciutat.

Publicitat
 • Què fer
 • Sud

A l'entrada (o la sortida) sud de Girona hi ha un lloc que segur que la majoria el desconeixeu. I mira que està a la vora de dos grans superfícies la mar de freqüentades com són el Decathlon i el Media Markt. Es tracta d'un dels espais lúdics més ben equipats i situats de la ciutat. Un parc urbà sense pol·lució. Miracle! Podríem dir que l'espai es divideix en cinc parts: una de jocs infantils, una altra d'aparells per a infants a partir de 5 o 6 anys i fins als 10 o 11, una pista poliesportiva equipada amb cistelles de bàsquet i porteries, una zona diàfana al voltant de la pista per practicar altra mena de jocs o esports (fresbee, per exemple) i una zona amb bancs i parterres apta per seure a l'ombra dels arbres i abandonar­-se a la lectura. A dues passes, a l'altra banda del carrer, el Bosc de la Pabordia, un bosc antic, dels pocs que hi ha al país, designat terapèutic i saludable.

 • Hotels
 • Cadena d'hotels
 • Eixample

L'hotel no és cap secret, però la seva terrassa potser sí. La terrassa del DoubleTree no només és un dels llocs ideals per contemplar la ciutat, també és l’única terrassa d’hotel oberta al públic gironí que disposa de piscina. Això sí, només us hi podeu banyar si us esteu allotjant al DoubleTree. Si no és el cas, no patiu perquè l’espectacular terrassa sí que està oberta al públic. I el pla és d’allò més idíl·lic: una bona copa, música en directe i unes vistes de Girona per caure d’esquena.

Publicitat
 • Llocs d'interès
 • Boscos
 • La Selva

Si necessiteu un volcà ara mateix, de manera urgent, ei, que a tocar de Girona hi tenim un dels cràters més grans d’Europa. El volcà de la Crosa, situat al nucli de Sant Dalmai de Vilobí d’Onyar, té una alçada més que modesta, només 156 metres, però fa més d’un quilòmetre de perímetre i permet una passejada pel que, fa més de mil anys, era el fons d’un llac i ara són camps de conreu a l’abric de les parets de la caldera. Es tracta d’un volcà jove i extraordinàriament ben conservat, i s’ha convertit en un símbol local i un gran indret per a fer una primera aproximació didàctica a la geologia. A una antiga pedrera s’hi ha habilitat un petit aparcament i el paratge compta amb panells informatius per explicar-ne les característiques naturals més destacades.

 • Què fer
 • Centre

L'espai que emmarca l'església de l'antic convent de Sant Martí és, en si mateix, una petita joia. Un lloc per on hem passat trenta mil vegades. Aquesta església, una de les més velles de la ciutat i dedicada a Sant Martí i pertanyent a l'antic convent i col·legi dels jesuïtes, es va edificar fora muralles al final del segle XVI en un pendís anomenat sa Costa.  El relleu de la façana, també dedicat a Sant Martí és obra de l'escultor Onofre Fuster i el picapedrer Llàtzer Cisterna.

Publicitat
Jardins del Doctor Figueres
© Jordi Contijoch Boada

Jardins del Doctor Figueres

Pocs coneixen aquest racó meravellós de l ciutat. Uns jardins situats darrere els absis de Sant Pere de Galligants on hi trobarem un monument en record a Anna Frank, un brollador, un estanyol i dues làpides que amaguen una curiosa història: la de dos escrivants de la Cort Reial, Francesc Lagrifa i Jacint Gafarot, que es portaven com a gat i gos. I, paradoxalment, descansen junts per sempre

El food truck de Salt

El food truck de Salt

Hi ha un food truck a Salt, a prop de Països Catalans, que fa els millors pollastres a l’ast de la comarca. Per la barreja de sal i espècies, per la cocció perfecta i la qualitat de la carn. Es desfà a la boca.

Publicitat
 • Llocs d'interès
 • Parcs i jardins
 • Eixample

Els Jardins de la Devesa compten des de fa poc amb uns nous usuaris de bellesa excepcional. Els paons reials que tradicionalment han viscut dins la gran gàbia situada a un extrem d'aquest recinte, un dels espais verds més bells i carismàtics de la ciutat, passegen ara lliures i s'espera que puguin conviure en pau amb els ànecs collverds que habiten els canal, els clients del bar La Rosaleda i els gossos que transiten pel parc. Esperem que l'experiment resulti, perquè observar-los en llibertat, tan bells i tímids, amb els seus blaus vius en contrast amb els verds cendrosos de l'hivern i els colors llampants de la primavera, és una d'aquelles petites grans experiències que ens ofereix la vida.

 • Què fer
 • Rutes i passejades
 • Oest

Entre la Devesa de Girona i la saltenca s'estén la plana de l'horta de Santa Eugènia. Els pagesos de tota la vida que han vist com la ciutat se'ls anava acostant conviuen amb els horticultors urbans que conreen els espais cedits per l'ajuntament, i tots els amb els passejants i ciclistes del carril bici. És un indret bonic, on hi podem escoltar la fressa de l'aigua de la séquia mentre hi fem un passeig tranquil. Hi trobarem gallines picant a terra i potser ens oferiran unes tomates acabades de collir. Com rebutjar aquests plaers rurals a cinc minuts del centre?

Recomanat
  També t'agradarà
  També t'agradarà
  Publicitat