Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Girona icon-chevron-right 101 coses per fer a Girona: Gratis

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Fires de Girona 2016
© Carles Palacio i Berta Fires de Girona 2016

101 coses per fer a Girona: Gratis

Llocs que podeu visitar i activitats per fer sense gastar-vos ni un euro

Per Aída Pallarès i Esperança Padilla
Advertising

Girona no és una ciutat especialment barata. De fet, té fama de ser una de les més cares de Catalunya. Tot i així, hi ha una pila d'activitats que podem fer (i tot bon gironí ha d'haver fet un cop a la vida) per les quals no cal gastar-se ni un euro. En aquesta selecció de les 101 coses per fer a Girona hem volgut incloure'n dotze de gratuïtes. 

11. Entrar al Mercat del Lleó

Botigues Mercats i fires Centre

S'ha de fer. Potser no hi compreu res, però tot gironí ha d'entrar, com a mínim un cop a la vida, en aquest mercat centenari. I no només pels anys d'història i perquè és un dels més concorreguts, també perquè és hereu del mercat medieval que se celebrava cada setmana a Girona. A banda de l’explosió d’olors que t’acull només ficar-hi els peus, és el millor lloc per comprar productes frescos de la temporada, des de les verdures, als peixos, passant per les fruites i els fruits secs. Les espècies també hi tenen un protagonisme sense faltar els plats cuinats.

Fires de Girona 2016
© Carles Palacio

12. Anar a les Fires i a les Barraques

Llocs d'interès Parcs i jardins Eixample

És imprescindible i ho sabeu. Formen part de l'imaginari col·lectiu gironí i són, per què no dir-ho, unes de les millors (potser la millor?) festes majors de les comarques. Potser ara ens maregem a les atraccions i potser les Barraques estan plenes de joves que podrien ser (i són) els nostres fills, però anar de fires (i barraques!) és una d'aquelles tradicions que no hauríem de perdre mai. La tardor no és el mateix sense un cotó de sucre, la noria i el cubata de sempre. 

Advertising
Hortes de Santa Eugènia
© Time Out Girona

13. Descobrir les hortes de Santa Eugènia

Entre la Devesa de Girona i la saltenca s'estén la plana de l'horta de Santa Eugènia. Els pagesos de tota la vida que han vist com la ciutat se'ls anava acostant conviuen amb els horticultors urbans que conreen els espais cedits per l'ajuntament, i tots els amb els passejants i ciclistes del carril bici. És un indret bonic, on hi podem escoltar la fressa de l'aigua de la séquia mentre hi fem un passeig tranquil. Hi trobarem gallines picant a terra i potser ens oferiran unes tomates acabades de collir. Com rebutjar aquests plaers rurals a cinc minuts del centre?

Catedral de Girona
© Roger Colom

14. Comptar els graons de l'escalinata de la Catedral

D'acord, com a pla resulta una mica simple a primera vista però, quants n'hi ha? I en quants trams està dividida? El que volem dir és que donem per vistos molts indrets absolutament extraordinaris que tenim a casa i no els gaudim gens, però per sort la gent cada vegada està més disposada a aprofitar les belleses del seu entorn: a l'estiu no hi és estrany veure-hi parelles sopant. No pas un entrepà d'urgència entre monument i monument, sinó fent-hi un pícnic urbà ben chic asseguts als graons i bevent en copes de vidre (ups, compte, en principi la normativa prohibeix el consum d'alcohol al carrer...)

Advertising
Santuari Àngels
© EstudiFGH-Viquipèdia

15. Pujar a peu al Santuari dels Àngels

Ànims: només són 12 quilòmetres! Però sí, gairebé tots de pujada. Ara, val la pena. Les vistes des del cim del petit turó on s'alça el Santuari de referència de Girona abasten des dels Pirineus fins al Montseny passant per l'Empordà i les Medes, amb la immensitat del Mediterrani com a teló sense fi. A bon ritme, el recorregut pels camins de la Vall de Sant Daniel, que està perfectament senyalitzat, es completa en unes tres hores des del centre de la ciutat. 
Ah! I, a més, la tornada és la mar de desacansada.

Platja del Ter, Girona
© Time Out Girona

16. Fer un pícnic a la platja de Girona

Sí, no ens hem tornat bojos: no coneixes les platges fluvials del Ter a Girona? Són a tocar del camí que voreja el riu per sota de les instal·lacions del GEiEG a Sant Ponç, un xic abans d'arribar al Trueta. La llera del riu està neta de vegetació i en alguns indrets la presència de sorra hi forma autèntiques platgetes fluvials. Si bé el bany al riu no està permès (els corrents hi poden ser imprevisibles), sí podem remullar-nos els peus o pendre-hi el sol.

Advertising
Jardí de l'Àngel
© Racons de Girona

17. Llegir al Jardí de l'Àngel

Els horaris d'obertura són un gran enigma i els amics de quatre potes no hi poden ni ficar el morro. A banda d'això, aquest petit jardí, ignot per a molts gironins i que resta amagat entre els carrerons del barri de Sant Pere de Galligants, és una autèntica meravella on és perfectament possible passar-hi una tarda llegint a l'ombra d'un taronger sense que ens hi molesti ningú. L'espai com a zona verda existeix des de l'edat mitjana i està envoltat d'història i llegendes relacionades amb la càbala i el passat judaic de la ciutat.

Jardí de la Jueva
© Racons de Girona

18. Fer manetes al Jardí de la Jueva

Si volteu pels camins entre la Torre Gironella i la Font del Bisbe trobareu un petit prat amagat amb un banc, algunes restes arqueològiques i poca cosa més. Tampoc hi ha cap plafó ni referència a la jueva en qüestió, injustament desconeguda malgrat haver donat nom a aquest racó modest i romàntic. A l'estiu s'hi està fresc i l'espessa vegetació hi crea una intimitat que segur que era molt del gust de la damisel·la. Potser ho feia servir per a encontres galants o potser per estudiar matemàtiques, que les jueves eren molt seves. En tot cas, a nosaltres ens agrada per a fer-hi manetes durant tota la tarda i més enllà si cal.

Advertising

19. Veure la posta de sol des de Fontajau

Els prats d'herba de Fontajau són un d'aquells espais que a altres ciutats estarien permanentment colonitzats per famílies de pícnic, enamorats buscant significats ocults als núvols, practicants de taitxí... No és el cas: runners, passejadors de gossos i algun aficionat a l'ornitologia són pràcticament els únics que s'acosten a aquest magestuós espai que, al capvespre, esdevé molt bonic i romàntic, tot i que cal anar amb compte perquè un cop es fa fosc no hi ha cap mena d'il·luminació. El marge de formigó que conté la vora del riu és perfecte per plantar-hi la manta i veure volar els ocells a contrallum. Això sí, cal repel·lent per als mosquits, però bé, això passa a tots els rius.

Parc de la Devesa
© Ajuntament de Girona

20. Muntar-se un circuit d'exercici per La Devesa

Materialment hi ha poc més que unes barres per a penjar-s'hi però, on és la vostra imaginació? El parc urbà més gran de Catalunya fa dos quilòmetres de diàmetre. Un parell de voltes a pas viu són en si mateixes un exercici suau i, ehem, digne: què passa, no tots estem fets per a una ironman. Si la febre del running ja ha fet una presa en tu, aprofita els bancs per a fer estiraments i flexions, els arbres per mesurar distàncies i els carrers per fer-hi sèries. A l'estiu és un dels llocs més frescos de la ciutat, hi ha uns prats d'herba on podràs reposar tranquil·lament en acabar i, sobretot, és gratis.

Mostra'n més
Recomanat More from Christmas

    More from Christmas

      També t'agradarà

        Advertising