Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Girona icon-chevron-right 15 curiositats de Girona que segurament no saps

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Santiago Rusiñol
Santiago Rusiñol

15 curiositats de Girona que segurament no saps

Personatges il·lustres que van passar per la ciutat, indrets curiosos i altres secrets de Girona que mai hauries imaginat!

Per Aída Pallarès
Advertising

Sabeu qui era Guillem Bofill? I que el Cau Ferrat de Santiago Rusiñol va estar a punt, però molt a punt, de ser gironí? Aquestes i altres curiositats són les que us descobrim en aquest reportatge. 

Refugi antiaeri

11. La Girona dels tres refugis

Sabeu que a més del conegut refugi antiaeri del Jardí de la Infància, n'hi ha dos més? Un a la plaça Poeta Marquina, que té l'entrada tapiada, i un altre a les Bernardes. Aquest últim, però, està en mal estat. El més ben conservat és, com tots sabem, el del Jardí de la Infància que actualment es pot visitar. 

Plaça del Raïm
© Carles Palacio

12. La Plaça dels Raïms

Què fer Centre

Potser encara no hi heu estat, perquè està ben amagada entre els carrers del Barri Vell. Amb només 24 metres, la plaça dels Raïms és la plaça més petita d’Europa. S’hi accedeix des de la plaça de les Voltes d’en Rosés i, encara que sembli mentida per les seves dimensions, temps enrere havia acollit un mercat de raïm. Si encara no l’heu trepitjat, aneu-hi i feu-hi fotografies: queden imatges molt boniques des de la plaça enfocant cap al cel.

Advertising
Temps de flors
© Ruben García

13. L'origen falangista del Temps de Flors

Des de 1992 a Girona celebrem 'Temps de Flors'. Això, evidentment, no és cap curiositat desconeguda: ho sap (gairebé) tothom. Les arrels d'aquest multitudinari esdeveniment, però, les trobem al 1954. Les dones de la Falange, capitanejades per Maria Cubarsí, van decidir muntar una exposició de flors al Teatre Municipal. Poc després, l'exposició es va celebrar al monestir de Sant Pere Galligants fins l'any 1985. Això sí, quan va començar a crèixer de debò va ser a partir del 1993 amb l'empenta i talent de Josep Maria Birulés i Josep Tarrés.

Barraques de Girona
© Aniol Resclosa

14. L'origen de les barraques

Si les fires de Sant Narcís es celebren des de fa aproximadament 300 anys, l'origen de les barraques el trobem a finals del franquisme. Un grup d'estudiants van muntar unes barraques al costat de la zona de firaires per recollir diners per al viatge de final de curs i ràpidament es va convertir en una mena de mercat cultural que venia menjar i beguda durant tot el dia.

Advertising
Quart

15. El nom de Quart

Per què Quart es diu així? Deixeu de banda la imaginació: segons sembla, el nom fa referència a la distància que la separa de Girona: quatre milles (romanes).

Recomanat More from Christmas

    More from Christmas

      També t'agradarà

        Advertising