6 gorgues de Girona que cal conèixer

Les gorgues més espectaculars de les comarques gironines

Salines BassegodaGorgues de les Escaules

Teniu ganes de fer una excursió? De refrescar-vos una estona en família? Aquesta és la vostra guia. Una selecció de gorgues espectaculars de les comarques gironines que ens encanten. Prepareu el mòbil, calceu-vos unes bones vambes i a gaudir del territori! Això sí: cuideu-lo. 

1

Gorgues de les Escaules

El torrents de la Caula i de Fontanilles conformen unes gorgues d'aigües caldes on, fins fa poc, els vilatans s'hi podien banyar pràcticament tot l'any. Unes gorgues, per cert, força espectaculars. Malauradament, a dia d'avui i per culpa d'un despreniment de roca, el bany encara està prohibit. Tot i així, paga la pena passejar per la zona i continuar la ruta per a l'ermita, els salts d'aigua o les cingles. O, fins i tot, (re)descobrir Les Escaules o sopar al restaurant a prop de les gorgues.   

Llegir-ne més
Alt Empordà
2

Gorgues de Sarrià de Ter

Els voltants de Girona estan plens de gorgues i saltants que, sobretot a l’estiu, són perfectes per refrescar-se enmig de la natura. Unes de les gorgues més desconegudes són les de Sarrià de Ter. S’hi pot accedir des de Sarrià de Dalt i, per als excursionistes, poden convertir-se en el destí ideal després d’una llarga i calorosa caminada. Les gorgues estan situades en una zona ombrívola i s’envolten d’arbres de ribera que les amaguen de turistes i xafarders.  

Llegir-ne més
Advertising
3

Gorgues de Sadernes

Aquest paratge natural a l’Alta Garrotxa corria risc de morir d’èxit: l’afluència de venedors ambulants i l’arribada massiva de vehicles amenaçaven en convertir-lo en un vulgar merendero. Des de fa algunes temporades, a l’estiu els cotxes han d’aparcar a un parell d’hores de camí de les gorgues del curs mig del riu, que queden a l’alçada de l’ermita de Sant Aniol d’Aguja, i el fet s’ha deixat notar: des dels serveis de turisme de la comarca avisen que a l’estiu és una ruta dura, amb poca ombra i només apta per a caminants avesats. S’hi accedeix desde Sales de Llierca, Sant Aniol d’Aguja o Montagut, seguint els indicadors de rutes. En els dies assolellats, l’aigua és un mirall i l’abundància de patrimoni romànic a les rodalies fa venir moltes ganes de perllongar l’excursió durant un parell de dies i pernoctar en els hotels rurals de la zona o, de manera més modesta, en els diversos càmpings que hi trobareu. Cal tenir en compte, però, que a l’agost l’afluència d’excursionistes és similar a la de les rambles de Barcelona i que cal evitar de totes totes el paratge en cas de risc de pluja forta, doncs els tranquils rierols poden convertir-se en una trampa perillosa en qüestió de pocs minuts. Aquestes i altres gorgues de la Garrotxa les trobarem meravellosament explicades al llibre “Els imperdibles de la Garrotxa. 23 gorgues i recorreguts d'aigua” (Llibres de Batet), de Ramon Roura, a qui l’afició al senderisme va menar cap a la fotografia i a l’escriptura de blocs per, finalment,

Llegir-ne més
4

Gorg de Can Poeti

Les Planes d’Hostoles,-un territori per (re)descobrir-, compta amb algunes de les gorgues més al·lucinants de les comarques gironines. Força grosses, profundes i envoltades d’una o més parets de basalt. Un bon exemple és el Gorg de Can Poeti, situat relativament a prop del nucli urbà però força solitari la majoria de mesos de l’any. Envoltat de naturalesa per tots costat i aigües ben fredes. Es pot demanar més? Podeu accedir-hi a través del carril bici, passat el pont sobre el riu Brugent. 

Llegir-ne més
Advertising
5

Basses del Borró

Les quatre basses esgraonades que ens ofereix el riu Borró són els punts on aquest torrent, majoritàriament subterrani, aflora a la superfície. Els habitants de Sales i els municipis propers sempre hi han anat durant les calorades d’estiu de l’Alta Garrotxa i el nudisme hi està força institucionalitzat. Per arribar-hi, com a mínim a les més baixes, n’hi ha prou amb accedir a Sales i seguir les indicacions per la carretera. Per accedir a la superior i més fonda, anomenada el Gorg Blau, val la pena fer-se amb un mapa de senderisme especialitzat o preguntar als caçadors. També podeu consultar a algun vilatà, però no a tots els agrada que els forasters gaudeixin d’aquest paratge màgic i silenciós, advertits esteu. Aquestes i altres gorgues de la Garrotxa les trobarem meravellosament explicades a “Els imperdibles de la Garrotxa. 23 gorgues i recorreguts d'aigua” (Llibres de Batet), de Ramon Roura, a qui l’afició al senderisme va menar cap a la fotografia i a l’escriptura de blocs per, finalment, regalar-nos un llibre imprescindible per a gaudir del territori.  

Llegir-ne més
6

Gorg del Molí dels Murris

El Gorg del Molí dels Murris era (o potser encara és?) un dels secrets més ben guardats de la Garrotxa. Un gorg d’aigua cristal·lina que, si us ensenyen una foto, direu que sembla tret d’algun país tropical. Està envoltada d’arbres i plantes d’un color verd magnètic i és una zona de bany al·lucinant. Tant que oblidareu la platja durant unes hores. Per arribar-hi, heu d’agafar el camí que uneix Les Planes d’Hostoles amb Cogolls, direcció Olot. És molt fàcil arribar-hi i, per això, cada cop hi va més gent. Això sí, si seguiu el torrent del riu cap amunt trobareu llocs molt menys freqüentats i força espectaculars.  

Llegir-ne més
Advertising

Comentaris

3 comments
Laia B

Estic molt d'acord amb tu, Coral A. L'impacte de difondre aquests llocs sense més, acaba sovint degradant aquests espais

Coral A

Torno a escriure el comentari que m'heu borrat. Les basses del Borró són un PETIT raconet natural que cada any es va destruint una mica més gràcies a articles com aquest. Aguantava els banys de la gent de la zona (pobles molt petits) no els de tota Catalunya, ens l'estem carregant i està perdent tota la seva bellesa. Als que ho hem disfrutat des de petits ems fa una pena terrible veure com cada estiu es multiplica la gent i el riu s'estanca i es destrueix lentament. Crec que haurieu d'intentar preservar els indrets petits i difondre paratges amb més capacitat. Hi ha moltes gorgues a Girona com per haver de publicitar aquestes tan petites...

Pol F

@Coral A +10000 molt d'acord amb tu. Es absurd publicitar llocs "secrets" en mitjans com aquest ja que farà que deixin de ser-ho i perdin tot el seu encant i es deteriori el seu espai natural que dedueixo que serà privilegiat i que per tant serà una gran pèrdua que uns quants Barcelonins amb poc o gens de estima per els boscos i el seu entorn hauran destrossat amb l'únic objectiu de passar un cap de setmana més de diversió.