Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Isaac Jover, d'El Forn
© Maria DiasIsaac Jover

El millor de Girona

Un recorregut per la flor i nata de les comarques gironines

Escrit per
Aída Pallarès
Publicitat

Ras i curt: El bo i millor de Girona no són (només) els monuments que surten (o no) a les guies. I, encara que a vegades no ho sembli, hi ha vida més enllà de la Catedral, el cul de la Lleona i les cases de l'Onyar. És la gent qui fa una ciutat i el bo i millor de la ciutat són els bars, les discoteques, els restaurants i les botigues. Tots tenim una Girona. Aquesta és la nostra.

  • Bars i pubs
  • Cafeteries
  • Centre
  • preu 1 de 4
La Terra és, possiblement, el bar gironí més popular a Instagram. Des de la decoració bohèmia que t’empeny a treure la Moleskine i esbossar versos sense parar, fins al mosaic del terra i la vista sobre l’Onyar, o el lavabo, el més temut pels borratxos de Girona. Tot pot ser i mereix ser fotografiat. El que potser no sap tothom és que, a més d’uns entrepans amb pa de llonguet que farien plorar Chuck Norris i uns sucs de fruita que no tenen res a envejar als smoothies, a La Terra hi fan el millor pastís de pastanaga de la ciutat. Sense espècies de més i amb el punt just de formatge. Una autèntica delícia.  
  • Bars i pubs
  • Cocteleries
  • Centre
  • preu 2 de 4
A Girona, no ens enganyem, ens surten les estrelles Michelin per les orelles i tenim, ho dèiem abans, una matèria primera que fa dubtar el vegà més convençut. Fins fa tres anys, però, estàvem orfes de cocteleries. De les de veritat. Les que serveixen, amb l’elegància i sobrietat de Humphrey Bogart, còctels per veure i beure. Ara tenim el Nykteri’s, la cocteleria de la Mariona Vilanova. Un món de textures i sensacions que us farà arribar al Nirvana del mam i us demostrarà que, contra tot pronòstic, hi ha vida més enllà dels gintònics.
Publicitat
  • Botigues
  • Llibreries
  • Centre
La Geli és una barreja entre la biblioteca de Babel de Borges i la de La bella i la bèstia. Llibres fins a l’infinit i més enllà. D’esquerra a dreta i de dalt a baix. A aquesta descripció, sumeu-hi uns llibreters excepcionals i sempre a punt per recomanar-te una (altra) novel·la que et llevarà la son. És impossible entrar a la Geli i no sortir-ne amb un o més llibres sota el braç i la wish list a punt d’explotar.
  • Bars i pubs
  • Cocteleries
  • Centre
  • preu 2 de 4
Si creus que el pop va néixer i morir amb The Beatles i estàs convençut que s’hauria d’eliminar el reggaeton de la faç de la terra, les teves probabilitats de sortir de festa per Girona i passar-t’ho bé són força reduïdes. Per sort, sempre queda el Lola Cafè i les seves emblemàtiques nits de rumba. Només un consell: aneu-hi amb temps de sobres, perquè normalment no hi cap ni una agulla. I demaneu-vos un gintònic.
Publicitat
El Racó d'en Pep
  • Restaurants
  • Catalana
  • preu 2 de 4
El Racó d’en Pep és un restaurant a prova de vegans. Un establiment tradicional, dels de tota la vida, amb una carn a la brasa per llepar-se els dits i els cargols més famosos de la contrada. El millor de tot, però, viu amagat a l’extensa carta de postres: el pastís de mousse de xocolata amb crema de llet i cacau. Ni massa dolç ni massa agre i amb una cremositat fora de sèrie. Els més xocolaters mai en tenim prou. De fet, en Pep explica que tot i que actualment ja no és un dels pastissos més demanats, no el pot treure de la carta perquè el seu fill el pelaria. Esteu avisats.
Mooma, sidra empordanesa

6. Mooma, sidra empordanesa

Desenganyem-nos: per beure una bona sidra ja no cal anar a Astúries. A l’Empordà, concretament a Mas Saulot, en tenim una que allà on va triomfa: la Mooma. Lleugera, aromàtica i equilibrada. De fet, i ara entendreu l’agosarada afirmació del principi, va quedar primera de la classificació en un tast internacional de sidres de poma celebrat a Gijón! Els responsables són una família de fruiters –els hereus de la pionera Girona Fruits– que, després de fer un curs de sidra al Regne Unit, van llançar-se a la piscina i van decidir crear la primera sidra elaborada amb pomes autòctones. Aparteu-vos, gintònics, arriba la sidra gironina!
Publicitat
  • Bars i pubs
  • Cerveseria
  • Montjuïc
  • preu 1 de 4
Cuina de temporada basada en el producte local. És la base del restaurant d’El Forn, el casal independentista de Girona. Un dels locals amb més cupaires per metre quadrat de la ciutat. L’Isaac, el seu cuiner, compra la carn a Olot, el peix a Roses, els làctics a Jafre i la fruita i la verdura al mercat del Lleó. El resultat són unes torrades que fan caure d’esquena –atenció a la Devesa: ceba confitada, tomàquet, mozzarella, carbassa, nous i alfàbrega–, unes tapes per llepar-se els dits i uns plats, com el trinxat de la Cerdanya amb cansalada curada, espinacs, all tendre i ou ferrat, que us deixaran sense respiració. I tot, per cert, a un preu més que assequible. Espereu, però, que encara no heu llegit el millor: l’Isaac només té 28 anys i fins fa pocs anys era jardiner. En sentirem a parlar. 
  • Botigues
  • Centre
El paradís dels friquis gironins, la meca dels aficionats als còmics. A la 22 hi coincidim, des de fa anys, tres o quatre generacions de lectors a la recerca de l’últim número de Batman, Naruto o Berlín. I, de tant en tant, algun Astèrix o Capitán Trueno. De fet, el mateix llibreter, en Marcel González, era un habitual de la 22. Hi va entrar per primera vegada amb tretze anys, quan va rebre la primera paga, per comprar-se un còmic de superherois. Fins que un dia, ara fa sis anys, va passar a l’altre costat del taulell. Ja ho diuen, el friqui és el comprador més fidel que hi ha. 
Publicitat
El 'food truck' de Salt

9. El 'food truck' de Salt

Les modes, a Girona, van i vénen. Hem tingut pastisseries de cupcakes que han durat menys que una buttercream fora de la nevera, xauarmes que han mort d’èxit i iogurteries que, per sort, no han sabut lluitar contra el canvi de les estacions. Unes tendències que les rostisseries es miraven amb un somriure sorneguer. Doncs bé, hi ha un food truck a Salt, a prop de Països Catalans, que fa els millors pollastres a l’ast de la comarca. Per la barreja de sal i espècies, per la cocció perfecta i la qualitat de la carn. Es desfà a la boca.
  • Botigues
  • Dissenyador
  • Centre
Fa gairebé quatre anys va néixer la Greta i la vida de la seva mare, la Montse Pou, va fer un gir de 180 graus: va deixar la feina i, entre bolquers i biberons, va posar fil a l’agulla per complir el seu somni: ser dissenyadora de moda. Tres anys i una filla més tard, Delicada Greta ja és una realitat: una marca de roba d’estil retro i indie inspirada en la personalitat de dues dones molt importants en la vida de la Montse: les seves àvies Nita i Cinta. La botiga, situada al bell mig de Girona, sembla treta de Pinterest.
Publicitat
  • Botigues
  • Pastisseries
Els gironins som xovinistes de mena. Tenim les millors platges, els millors embotits, la millor carn i, evidentment, el millor pa. Sobretot si ens comparem amb Barcelona. Un dels nostres secrets més ben guardats és el pa purato de la fleca Can Boix, de Sant Gregori. De pagès, amb una bona molla ben premsada i una crosta tan cruixent que us farà venir ganes de sucar-lo amb oli.
  • Botigues
  • Botiga especialitzada en menjar i begudes
  • Eixample
Pels nostàlgics que encara comprem la carn a la carnisseria, la verdura al mercat i el peix a la peixateria, la Puignau és una mena d’oasi. Imagineu-vos-ho: rajoles blaves i blanques, taulell de marbre i aquell ‘perfum’ tan característic que no necessita olor. Té el mèrit de ser, a més, la magdalena de Proust –o és un llobarro?– de molts gironins: està en peu des del 1954, quan en Sebastià Puignau va comprar el local de la plaça Assumpció. Llavors, per cert, recollia amb la seva bicicleta el peix que el seu pare li enviava amb tren des de Llançà. La resta és història.
Peixateria Puignau
Publicitat
  • Botigues
  • Sabates
  • Centre
Ara que el mòbil ha passat a ser una extensió del nostre braç, no sabem viure sense cobertura i ens agafa un atac d’ansietat quan marxa la llum, a Girona hem tornat al passat. I sense necessitat de la Tardis. A tocar de la plaça de la Independència, hi trobem Vintage, una sabateria a mida i totalment artesanal. Tu tries el disseny de la sabata i ells te la fan. Tot pel preu d’uns vuit o deu gintònics. Això sí, haureu d’esperar gairebé un mes, que el procés és lent i la llista d’espera llarga.
  • Restaurants
  • Mediterrània
Un cop al mes, els indies de Girona pelegrinem cap als jardins de la Mercè per assistir al Mercadillu Secret. Cervesa artesana, tasts de gastronomia internacional, actuacions musicals i espectacles per a la canalla. No es pot demanar més. 
Publicitat
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Pizza
  • Nord
  • preu 1 de 4
  • Crítica de Time Out
Deixeu-vos de cadenes de fast food o de franquícies amb nom de pasta. La millor pizza la fan a la Cocolino. Massa fina i cruixent, ingredients de qualitat i un bon equilibri italianocatalà. Hi trobareu des de la napolitana més clàssica fins a pizzes sense lactosa i petites joies que mereixerien ser emmarcades, com la de poma i foie gras semicuit. De llagrimeta. 
  • Botigues
  • Joies
  • Centre
Al taller de l’Eva Lozano i Trementina Lab no s’hi pot anar sense el mòbil ben carregat i l’Instagram a punt. Pintures chalk paint i materials orgànics, arracades i collars (gairebé) més elegants que Audrey Hepburn. La Viqui Aldeguer és interiorista i l’Eva, dissenyadora de joies. Comparteixen taller i una màxima: menys és més. Discreció, subtilesa i formes orgàniques. Tot amb denominació d’origen empordanesa.
Publicitat
Tegust, infusions de ratafia
© VioNet

17. Tegust, infusions de ratafia

Els gironins fem país fins i tot quan bevem te. Tegust són els inventors de la més que coneguda i inimitable infusió de ratafia, inspirada, per cert, en la recepta original de Francesc Rosquellas del 1842. Ara aquesta empresa de Forallac ha fet un pas endavant i s’ha atrevit amb, agafeu-vos fort, les aromes de Montserrat. Sense alcohol, esclar. I per als més melindrus, han creat una infusió de maduixes i xocolata blanca inspirada en els colors del Girona FC.
  • Botigues
  • Dissenyador
  • Baix Empordà
Poseu en una batedora uns quants quilos de ceràmica empordanesa, el surrealisme de Salvador Dalí, un bon raig de la tramuntana, un munt de calaveres i barregeu-ho tot. El resultat és Bussoga, que, a més de significar ‘nyanyo’ en empordanès, és un estudi creat pel dissenyador de Sant Jordi Desvalls, Josep Motas. Bussoga realitza peces úniques de ceràmica utilitzant materials i tècniques totalment tradicionals. El matrimoni perfecte entre tradició, avantguarda i hipsterisme. Un avís: és addictiu. Si no us ho creieu, doneu un cop d’ull al hashtag #bussoga.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat