Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Cadaqués
© AForlenzaCadaqués

Els racons de la Costa Brava que van captivar artistes de tot el món

Ava Gadner, Truman Capote, Terenci Moix, Marcel Duchamp... Un recorregut pels seus llocs preferits

Escrit per
Maria Garcia
Publicitat

Entre els anys 40 i els 70, a finals de la dictadura franquista, la Costa Brava es va convertir en el destí turístic de moltes estrelles de Hollywood, com Kirk Douglas, Elizabeth Taylor, Craig Hill i Rock Hudson. Molts d’ells van aterrar a la costa gironina per rodar una pel·lícula. És el cas d’Ava Gardner, que l’any 1948 revolucionava Tossa de Mar amb la gravació de Pandora i l’holandès errant. Durant el rodatge, la vila selvatana va ser l’epicentre de xafarderies de Hollywood, que anaven plenes de l’amistat entre Gardner i un dels protagonistes del film: Mario Cabré. Els rumors d’un idil·li es van sentir des de l’altra banda de l’Atlàntic i Frank Sinatra, llavors marit de l’actriu, va venir corrents mogut per la gelosia. Un rodatge que ha quedat immortalitzat gràcies a l’estàtua que Tossa va dedicar a l’actriu.

D’altres famosos, en canvi, van conèixer l’existència de la costa gironina gràcies a les cartes que enviava Truman Capote, que va viure a Palamós durant tres estius entre el 1960 i el 1962. L’escriptor necessitava desconnectar de la vida mogudeta de Nova York per concentrar-se en el que seria una de les seves millors obres, 'A sang freda'. 

Els palamosins que el recorden diuen que l’entusiasmava passejar pel poble i comprar als pagesos de la zona, li encantaven les sardanes i una de les seves activitats preferides era anar a veure els pescadors quan tornaven de feinejar. Un espectacle que no només ell admirava i s’escapava a contemplar. També Salvador Dalí, quan visitava Palamós, solia passar pel port a veure arribar les captures. Capote no és l’únic escriptor que s’ha enamorat de la Costa Brava. Tom Sharpe va viure els últims anys de la seva vida a Llafranc, Palafrugell. Hi va arribar el 1992 i després de viure durant quatre hiverns a l’Hotel Llevant, s’hi va comprar una casa. Era conegut com el britànic del whisky i el cigar; i a l’Hotel tenien un got només per a ell perquè no li agradaven els gots llargs ni les copes baló.

I Terenci Moix, que, després de visitar les ruïnes d’Empúries amb un amic, es va comprar una casa a Ventalló. Molts dels amics que l’anaven a veure també van acabar adquirint una segona residència a la Costa Brava; per exemple, Montserrat Carulla i Josep Maria Benet i Jornet. I, esclar, no ens oblidem d’altres gironins universals, com Josep Pla, que va néixer a Palafrugell i que té una fundació al carrer Nou, 51, del poble. O del Port de la Selva de J.V. Foix. O de les sobretaules interminables del trio Carlos Barral, Jaime Gil de Biedma i José Agustín Goytisolo al Casino de Cadaqués, vila que, per cert, va ser la residència de Marcel Duchamp durant els últims deu anys de la seva vida. Ja ho diuen que l’Empordà va ser el melic del món.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat