Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Gent menjant
© g-stockstudioGent menjant

Escapades gastronòmiques per Catalunya al 2016

Propostes diferents per satisfer el paladar més exigent

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

L'obtenció del títol de Regió Europea de la Gastronomia 2016 per part de Catalunya dóna bona mostra de la riquesa, la qualitat i la varietat d'aliments existents, i la exquisitesa a l'hora de preparar-los i de portar-los a la taula, que hi ha en aquesta zona del planeta. Per això, moltes activitats que s'ofereixen de llarg a llarg del territori tenen en el menjar o en la beguda la seva raó de ser. Heus aquí una petita selecció. 

Enoturisme sobre dues rodes pel Bages
© Josep Valls

Enoturisme sobre dues rodes pel Bages

Proposta de recorregut de 50 quilòmetres dividits en dues jornades muntats amb bicicleta per descobrir alguns dels cellers que elaboren vins D.O. Pla de Bages i paisatges relacionats amb aquesta cultura vinícola. La història aquí també va a ser important: una de les primeres parades és en unes antigues tines, construccions on es produïa va venir ja al segle XVI, i després se segueix fins al monestir de Sant Benet de Bages, del segle X. Les visites als cellers Solergibert i Abadal, o les croquetes casolanes del restaurant La Xicra, són uns altres moments sublims d'aquesta escapada.

Peregrinatge a les catedrals del vi
© Marc Castellet

Peregrinatge a les catedrals del vi

Una ruta que proposa conèixer els cellers modernistes que hi ha a la comarca de la Conca de Barberà. Per la seva espectacularitat, l'escriptor i dramaturg Àngel Guimerà les va batejar com a "catedrals del vi". De fet, va anar a la qual trobem en la Espluga de Francolí, a la qual Guimerà va donar aquest àlies, però les altres –moltes d'elles projectades per Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí– també ara són conegudes de la mateixa manera. Quan entreu en el seu interior, entendreu el perquè. Encara avui segueixen exercint la seva funció original, així que visitar les "catedrals" de l’Espluga, Montblanc, Pira o Sarral, és una manera de veure obres modernistes majestuoses, però també de conèixer el procés d'elaboració del vi –i en alguns casos d'oli– i la seva llarga tradició al territori.

Publicitat
L'avi Agustí, el sabor del Delta de l’Ebre

L'avi Agustí, el sabor del Delta de l’Ebre

Una experiència d'aquestes autèntiques, que difícilment oblidareu. L'avi Agustí Bertomeu té un munt d'anècdotes sobre la vida marinera en el Delta, que coneix com a pocs. Conrea musclos i ostres en la badia dels Alfacs, i ha muntat un petit quiosquet flotant. El visitant s'apropa a les mejilloneras en una oreneta o barca-taxi, i el senyor Agustí explica allà la manera de criar-los. Un menjar 100% marinera, en la qual no falta la paella amb arròs del Delta i un plat de llagostins, posa la guinda a la jornada.

Gastronomia i tradició
© Oriol Clavera

Gastronomia i tradició

Rupit és un poble de postal, amb els carrers i les cases de pedra. Si voleu conèixer-ho, i a més provar els rics productes d'aquesta comarca, podeu reservar aquesta proposta que també inclou una excursió al salt de Sallent, un racó preciós dins de l'espai natural del Collsacabra. Menjar, paisatge, naturalesa… Només us falta buscar dos dies al calendari i ja podeu començar a preparar la maleta!

Publicitat
Priorat, més enllà del vi
© Hostal Sport

Priorat, més enllà del vi

La comarca del Priorat és sobretot coneguda pels seus vins, dels més prestigiosos dels quals s'elaboren a Catalunya. Però a nivell gastronòmic la comarca guarda molts altres atractius. Té receptes singulars, i a més del vi altres productes de la terra com l'oli o les avellanes també són d'una immensa qualitat. Així que si us agrada el bon menjar, i a més acompanyada d'uns vins de prestigi, preneu nota d'aquesta experiència que combina gastronomia, tradició, cultura i paisatge.

Fruita i formatge, un bon binomi
© Marc Castellet

Fruita i formatge, un bon binomi

Activitat de finalització de setmana a Lleida i voltants. El dissabte es visita l'empresa Fruita Blanch per saber com es treballa en una explotació fruitera i conèix er l'obrador i la agrotienda. El diumenge serà el torn del formatge: es va a Formatges de Ponent, a Almacelles, i es visiten les seves instal·lacions, l'obrador i la tenda de la granja. Hi haurà, és clar, una degustació de formatges. A tot això cal afegir l'allotjament en un bon hotel i on segur que no faltarà, ni en el sopar ni en el desdejuni, un bon menjar basat en la gastronomia local. Una experiència ideal per a grans i petits.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat