Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Cala Culip
© Roser GoulaCala Culip

La Costa Brava secreta

Coses, llocs i racons que no coneixes del litoral gironí

Escrit per
Time Out Spain editors
Publicitat

 Aquí i ara, sense anar més lluny, t'oferim coses que potser no coneixes de la Costa Brava.

Juanita Bannana
  • Bars i pubs
  • Baix Empordà

És pràcticament un bar clandestí. Quan hi arribis pensaràs que t’has equivocat, perquè la porta sembla d’una casa particular. Atreveix-te a entrar però i et sorprendràs amb un local irrepetible situat dins d’una casa indiana i amb un pati ample i enjardinat. Allà sempre hi trobaràs gent perduda entre tard i d’hora conversant amb la seva carismàtica propietària cubana, que ha sabut traslladar un trocet de Cuba entre aquelles quatre parets (originalment decorades, per cert). Els còctels i combinats són absolutament espectaculars, fets amb fruita fresca i el mestratge de qui sap què és un bon daiquiri. Si deixes que la nit avanci, veuràs com tothom s’arrenca a ballar salsa i la vetllada es converteix en tot un espectacle improvisat.

Bar l'Escut
  • Bars i pubs
  • Baix Empordà

Només d’entrar a la cafeteria l’Escut de La Bisbal d’Empordà, situada a l’emblemàtica avinguda de Les Voltes, ja us adonareu que és un lloc especial. Es tracta de l’antic Escut Emporità, un casino que concentrava part important de l’activitat cultural al municipi des de les primeres dècades del Segle XX. A la paret de l’entrada us saluda un espectacular fris ceràmic de l’any 1914 obra del prestigiós arquitecte gironí Rafel Masó i de la fàbrica bisbalenca Can Coromina. Esculpida, s’hi pot llegir la frase: “Vergonya eterna a aquells que, despreciant son idioma, alaben el dels altres”, una cita d’Àngel Guimerà que reivindica l’amor a la llengua i que ha fet d’aquest acollidor i amable bar de La Bisbal una peça de patrimoni única que no us podeu perdre.

Publicitat
El càmping més antic del país
  • Hotels
  • Campaments
  • Baix Empordà

A Sant Antoni de Calonge hi trobem el Càmping Costa Brava, el més antic de l’Estat (d’entre els que segueixen oberts). Es tracta d’un establiment petit i familiar de 220 parcel·les que va obrir portes l’any 1953 i segueix en plena forma. No sabem si el secret de la seva llarga vida és el seu emplaçament, però sens dubte les platges, aigües cristal·lines i cales de somni de la Costa Brava hi han tingut molt a veure.

  • Què fer
  • Rutes i passejades

Entre Cala Tamariua i Cala Fornells trobem Cala Cativa, una (molt) petita platja verge propera al Cap de Creus i, força desconeguda per la majoria. La millor manera d’accedir-hi és a través del camí de Ronda que va cap a Cala Tamariua o, si en teniu, amb caiac. No espereu trobar, això sí, una platja on instal·lar la tovallola perquè si aneu amb família pràcticament no hi cabreu. Curiosament, Cala Cativa amaga una història al·lucinant: Les despulles d'un vaixell del segle I aC i que transportava 100 àmfores de vi entre l'Hospitalet de Llobregat i Narbona. 

Publicitat
Mas de Torrent Hotel & Spa
  • Hotels

Un dels grans exponents de l'alta gastronomia a la província de Girona és el restaurant de Mas de Torrent Hotel & Spa, prop de Pals. Aquest petit hotel pertany a la prestigiosa xarxa Relais & Châteaux, que reconeix els establiments amb més encant del món. A càrrec dels fogons hi trobem, com a assessora gastronòmica, la xef Fina Puigdevall, una de les grans senyores de la cuina catalana contemporània (amb permís de Carme Ruscalleda), que compta amb dues estrelles Michelin pel seu Les Cols, a Olot. La xef és l'artífex d'una cuina tradicional de temporada sempre creativa i lúdica, un desplegament de sensibilitat que pot presumir d'una bodega amb més de 400 referències, algunes d'elles diamants el brut procedents de petits cellers. El seu jardí és el lloc ideal, especialment a les nits d'estiu, per gaudir d'uns peixos de llotja espectaculars, que es poden complementar amb bons arrossos i sorprenents propostes de temporada. 

Gelat artesà
  • Botigues
  • Botiga especialitzada en menjar i begudes
  • Baix Empordà

Vermut amb olives, gambes, anxoves de l’Escala, foie gras... tots són aperitius fantàstics, però i si us diem que els podeu tastar en un gelat? Tots aquests gustos i una infinitat més els podreu trobar a la botiga Gelat Artesà de Peratallada, un establiment que s’ha fet famós arreu pel seu gran assortit de gelats salats Si bé tenen propostes clàssiques, compten amb gelats amb alcohol com el de baileys, el de ratafia amb nous o el de whisky així com amb gelats d’herbes com el romaní o la farigola i delícies dolces com poden ser el gelat de mel del Montgrí, llima amb mel i gingebre o xocolata amb te. A més a més, els gelats i sorbets no són l’únic apartat creatiu de la botiga, ja que compta també amb una exposició d’obres d’art. Aquest establiment tan peculiar porta la firma d’Angelo Corvitto, un mestre gelater sicilià reconegut internacionalment i que té el seu obrador al municipi d’Ullà, des del qual fa les seves creacions. El propi Jordi Roca, pastisser del Celler de Can Roca, va definir aquests gelats com els millors del món, us fan falta més excuses per tastar-los?

Publicitat
  • Què fer

Era, fins al 2004 que va tancar el Club Med, una platja prohibida, ja que només s'hi podia accedir amb un 'passi de visitant' que expedia el club. Situada a pocs quilòmetres del Cap de Creus, és una de les poques cales on és possible fer immersió i, per això, és, també, un conegut fons de restes d'embarcacions de l'antiga Grècia i Roma. Disposa d'una petita platja, de sorra gruixuda, per prendre-hi el sol, però és pràcticament impossible estar-se més de trenta minuts amb els ulls tancats a Cala Culip. Les raons: El paisatge geològic és al·lucinant, sublim i l'aigua blava, gairebé transparent. Porteu el mòbil ben carregat, perquè el necessitareu. Per fer fotos, és clar. Oblideu-vos de la cobertura.

El Cap de mort
  • Llocs d'interès
  • Platges

Els mars de la Costa Brava són una font inesgotable de llegendes i històries de mariners, monstres i pirates. De camí a la platja de Sant Pol de Sant Feliu de Guíxols i només reservada als qui tenen barca, caiac o una taula de pàdel surf per arribar-hi, s’hi troba una cala que convida a explicar contes a cau d’orella: el Cap de Mort. No és un nom posat a l’atzar, ja que situada al capdamunt de les roques que l’envolten s’hi troba una pedra en forma de calavera que vigila tothom qui s’hi acosta. O és un crani de debò...?

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat