Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Misteris de Girona
Passadissos secrets, refugis, ponts desconeguts... Us descobrim quins secrets amaga la nostra ciutat
Encara que no ho sembli, Girona està plena de misteris, racons desconeguts i, fins i tot, túnels subterranis. Els coneixeu? Us en descobrim uns quants.

1. Els passadissos secrets
La majoria de passadissos subterranis que han existit a Girona éren d'ús estrictament militars. N'hi havia, per exemple, els que comunicaven els baluards i les torres de les muralles, com per exemple de Torre Gironella fins al Galligants o, fins i tot, el Castell de Montjuïc. L'objectiu? Que els militars poguessin escapar-se en un tres i no res. Això sí: també hi havia passadissos que servien als jueus per fugir en temps de persecucions i altres a través dels quals passaven els alumnes del Cor de Maria quan feia fred per anar a l'esglesia de Sant Lluc. Una experiència, per cert, terrorífica.

2. Quina francesa?
Tots coneixem els Jardins de la Francesa. Però qui era aquesta francesa? Es tractava d'una escriptora anomenada madamma Matthieu, que tenia la seva 'casa d'estiueig' a la torre Magdala. Una torre que només apareix en algunes fotos antigues ja que la va fer construir la 'francesa' a mitjans del segle XIX. Es tractava d'un castellet, tipus el de Renée le Château, a Occitània, que va ser derruit durant la reforma del passeig Arqueològic de la dècada dels 70.

3. La Girona dels tres refugis

4. La història que amaga el lleó
La majoria de nosaltres quan ens referim a la plaça del mercat de Girona diem 'la plaça del Lleó' en comptes de Calvet i Rubalcaba. Doncs bé, el lleó tampoc és 'El lleó'. Oficialment, aquesta estàtua es diu El ejército a los héroes de 1808 y 1809. En honor, als defensors de Girona durant els setges de la Guerra del Francès. Per això, al costat de la bèstia hi ha un canó tombat al cim d'una bandera. I a la columna s'hi poden llegir quatre noms: Guillero Minali, Álvarez de Castro, Joaquín de Mendoza i Blas de Fournás. Militars que van participar al setge.

5. El bar del xofer
Tots sabem que els germans Roca,-responsables del millor restaurant del món-, van a dinar a casa la mare: el Can Roca original. El que potser no sap tothom, només els veïns del barri, és que el restaurant és conegut popularment com 'El bar del xofer' perquè el pare era conductor d'autobús. Concretament de la línia entre Sant Esteve de Llémena i Girona.

6. Per què fem petons al cul de la lleona?

7. Els jardins del Doctor Figueres
No és ben bé un misteri. Però pocs coneixen aquest racó meravellós de l ciutat. Uns jardins situats darrere els absis de Sant Pere de Galligants on hi trobarem un monument en record a Anna Frank, un brollador, un estanyol i dues làpides que amaguen una curiosa història: la de dos escrivants de la Cort Reial, Francesc Lagrifa i Jacint Gafarot, que es portaven com a gat i gos. I, paradoxalment, descansen junts per sempre

8. Els ponts desapareguts del senyor Eiffel
No només tenim un pont construit pel senyor Eiffel: en tenim fins a 8 en terres gironines. Avui en dia, però, només se'n conserven quatre. Cinc dels ponts, per cert, eren passos per al tren. Un dels desapareguts, però, travessava el Güell i era conegut com el pont del Rellotge o pont de la Devesa. El van retirar l'any 1963.
