Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Sau
© Angela Aladro mellaSau

Pobles amagats de Catalunya

Hi ha vida més enllà de Besalú, Barcelona o Cadaqués. Pobles amagats, mig perduts i al·lucinants que mereixen una visita.

Escrit per
Albert Martí
Publicitat

Teniu la càmera a punt? I el cotxe? Us presentem una petita selecció de pobles amagats o poc coneguts de Catalunya que cal conèixer. 

La Vajol

1. La Vajol

La Vajol, el poble més alt de l'Alt Empordà i que compta amb poc més de 80 habitants censats, va ser situada al centre del mapa a meitats de la Guerra Civil espanyola. El president Negrín va trobar entre els boscos i les parets d'aquest indret el lloc idoni per guardar els tresors de la República, sota les mines de talc que fan frontera amb França. Més endavant, tot l'Estat Major s'hi va instal·lar, a les acaballes de la guerra. A banda de les efemèrides, també va ser territori de pas de milers i milers de refugiats anònims que fugien cap a territori francès. Avui es pot visitar el monument als exiliats i l'església romànica de Sant Martí de La Vajol.  

Sant Joan de Mollet

2. Sant Joan de Mollet

Aquest poble medieval, a la vora del Ter, conserva encara els carrers estrets i les places del que va ser fa més de mil anys. Fent d'element central, destaca l'església del segle XIX amb façana d'estil neoclàssic, que queda a mig camí del riu i de les Gavarres. Com a curiositat - i segons diuen al web municipal - va ser un dels pocs pobles gironins sense cap veí afiliat a la Falange Española a la primera dècada del franquisme. 

Publicitat
Brunyola

3. Brunyola

De 400 habitants a més de 6.000 en pocs dies: són els visitants que arriba a acollir aquest petit poble en la Fira de l'Avellana de la Selva, que ja porta 22 edicions. Terra d'avellaners i situada entre pinedes, castanyedes i alzinars, Brunyola disposa de l'imponent Castell de Montsoriu des d'on es poden contemplar unes vistes espectaculars i degustar cuina tradicional catalana. 

Horta de Sant Joan
© David Ortega Baglietto

4. Horta de Sant Joan

Gairebé a tocar amb Terol, l'Horta de Sant Joan pertany a la Terra Alta i recull les aigües del riu Algars per tal de cobrir les necessitats del municipi. A la part sud es troba el territori més accidentat, però de gran bellesa: el Parc Natural dels Ports. El poble va veure néixer Manel Pallarès, amic de Pablo Picasso i amb qui hi passà una bona temporada. Testimoni d'aquella visita hi ha un actiu Centre Picasso que organitza exposicions, simposis, publicacions, etc...

Publicitat
Rivert

5. Rivert

Rivert té entre 40 i 50 habitants tot i que a l'estiu amb les visites dels familiars de ciutat el cens creix. Situat al Pallars Jussà les seves cases enclavades a les roques, un preciós entramat de carrers empedrats i una petita cascada li confereixen un encant inigualable.

Aiguamúrcia
© Pepj

6. Aiguamúrcia

Seria un poble desconegut si no fos que allà s'hi troba el Monestir de Santes Creus. Fundat al segle XII, aquest monestir és un dels tres que formen part de la Ruta del Cister amb un imponent claustre gòtic i les tombes reials dels reis Pere el Gran i Jaume II el Just i la seva esposa Blanca d'Anjou. Després de claustres i tombes aconsellem sortir a menjar per la zona, plaer assegurat.

Publicitat
Sales de Llierca

7. Sales de Llierca

Un poble disseminat en quatre entitats de població que ha sobreviscut a la baixa demografia al llarg del temps. Sales de Llierca es troba situat enmig d'una vall de difícil accés, però que rep els visitants amb la màgia del seu paisatge i de les runes del que un dia va ser. Parada obligatòria és el Gorg Blau,una font monumental i un llac en un paratge que, si no existís, s'hauria d'inventar! 

Aramunt Vell

8. Aramunt Vell

No es tracta d'un poble sinó d'un indret deshabitat ple de bellesa i pau. El poble fantasma d'Aramunt va ser un dels llocs on s'establiren els colons durant la romanització. De fet, la vella vila d'Aramunt nasqué segurament com a poble castral als peus del Castell d'Aramunt, del qual queden algunes restes al capdamunt del turó que ocupa la vila vella. Una meravella per contemplar extasiats el pas del temps.

Publicitat
Sant Martí Vell

9. Sant Martí Vell

Si els carrers de Sant Martí Vell parléssin... dirien que van ser els darrers que van veure Antonio Machado abans que s'hagués d'exiliar a França, reconeixerien haver estat testimonis muts del casament de Salvador Dalí. Però no només del passat viu el poble, sinó que a banda de tenir un paisatge privilegiat, té un taller de fusteria silvestre regentat per Roger Romagosa i l'artista Elsa Peretti (Premi Nacional de Cultura 2013) hi fa vi ecològic.

Les cases d'Alcanar

10. Les cases d'Alcanar

És l'últim o el primer poble de la costa catalana, segons com es miri, al costat del Delta de l'Ebre. Amb aspecte de poblet mediterrani antic, si ens allunyem dels hotels i podem trobar indrets i platges on fer excursions al voltant del riu Sénia.

Publicitat
Monells
© Gabor Kovacs Photography / Shutterstock.com

11. Monells

Un altre poble medieval del Baix Empordà, sí, però és que Monells enamora: El visitant viatja de cop al segle XIII entre els seus arcs, carrerons i la seva famosa Plaça Sant Jaume I. De vida recollida a l'hivern i d'activitat i canalla jugant al carrer a l'estiu. 

Madremanya
© Josep Curto

12. Madremanya

Carrerons estrets, places petites... en definitiva, un poble on s'hi respira història. El Madremanya és un dels racons preferits per aquells que fan del turisme rural la seva raó de ser i també és el punt de partida de rutes a peu o motor per les entranyes de Les Gavarres. A més, un cop l'any se celebren la Festa de la Germandat i Trobada de puntaires i el Festival Emergent, que acull propostes d'arts escèniques de nova fornada. 

Publicitat
Cabanelles

13. Cabanelles

Un poble, 6 nuclis i 8 esglésies i santuaris. Aquest petit poble de l'Alt Empordà manté l'essència d'abans i la tranquil·litat que donen els seus carrers i habitants. Quim Curbet va escriure que "Cabanelles és un poble inundat per un paisatge aclaparador. El cel i la terra es fonen en una mateixa línia allargassada". Sobren les presentacions d'un lloc ple de matisos i indrets per perdre's.

Susqueda

14. Susqueda

A finals dels anys 60, l'antic poble de Susqueda va quedar negat per les aigües del pantà artificial que s'hi va construir. Els diferents nuclis del voltant van adoptar el nom i, des d'aleshores, s'ha convertit en un indret incomparable pel que fa a vegetació, paisatge i camins on fer senderisme. No deixeu de visitar El Far, des d'on veureu les comarques gironines des de les altures!

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat