Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
No
© South12th PhotographyNo

Coses que no poden fer els bars i restaurants

Una selecció de coses que, tot i que sovint fan, no poden fer ni dir els restaurants

Escrit per
Pau Roca
Publicitat

IVA no inclòs

Esteu a un bar o restaurant i heu demanat plats per valor de 50 euros, però el compte diu que n'heu de pagar 60. Per què? L'IVA no estava inclòs. Això és il·legal. El preu a la carta ha d'incloure l'IVA. I no, no s'hi val indicar a la carta que l'IVA no està inclòs

Negar-se a acceptar bitllets grans

Els locals d'hostaleria i restauració han de tenir canvi suficient. No es poden negar a cobrar-vos si pagueu amb un bitllet de 100 euros un cafè amb llet i una magdalena. Això sí, s'ha de tenir mala llet per fer-ho.

Suplement pel gel

Sí que és legal que a la carta aparegui 'cafè amb gel', i sigui més car, però això de demanar un parell de gels per la Coca-Cola i que els cobrin, sense que estigui especificat a la carta, és il·legal. Per què no cobren pel got, també?

Suplement per pa

El pa es pot cobrar, sempre i quan aparegui especificat a la carta. Si ho posa a la carta, podeu demanar que no us posin pa i no us el cobraran, però mai de la vida es pot cobrar un producte sense avisar.I molt menys sense haver-ho demanat.

Cobrar pels coberts

"No es pot cobrar res que resulti necessari per a la prestació del servei", diuen a l'Agència Catalana de Consum. Si cobren pels coberts, per què no cobrar per les estovalles o les cadires? (això ho dic jo).

Obligatori menjar

No, no us poden obligar a menjar. Si voleu asseure-us a prendre una cervesa i prou, ho podeu fer, mentre no s'indiqui a la taula d'alguna manera, a la carta o a algun lloc visible del bar o restaurant.

Preus més cars a taula que a la barra

Heu demanat un entrepà a la taula d'un bar, que a la carta posa que costa 4 euros. Quan arriba el compte, toca pagar 4,60 euros, perquè l'hem demanat a taula, diuen. Si això no està indicat a la carta, està totalment prohibit. I tampoc val que a la carta posi que serà més car a taula. Ha de posar exactament el preu, desglossat.

Preu Segons Mercat

És bastant habitual que en alguns plats de la carta, en lloc d'aparèixer el preu posi 'Preu Segons Mercat'. O 'Segons Mercat'. Això no és legal. Pot passar que el preu variï depenent del dia i del producte, però la carta ha d'incloure el preu exacte. El bar o restaurant haurà de reimprimir la carta o actualitzar-la.

Demano una aspirina, me la donen i me la cobren

Mai, mai, mai un empleat d'un restaurant o un bar pot subministrar medicaments. Això només ho pot fer algú autoritzat a una farmàcia o un hospital. I, esclar, queda totalment prohibit cobrar per una aspirina o paracetamol.

Plats del dia sense preu

És molt típic allò de "Fora de carta tenim un xai al forn amb peres boníssim", però mai diuen el preu. Doncs això tampoc està permès. Els plats, tant si són del dia com si no, han d'estar indicats a la carta o a un llistat de preus posats al local.

Cobrar l'aperitiu o conceptes no sol·licitats

Ens poden servir menjar sense haver-ho demanat? Sí. Ens poden cobrar per això? Mai. "En cap cas es poden cobrar serveis o conceptes no sol·licitats expressament pel consumidor en el moment de fer la comanda del servei, com ara, per exemple, entrants", expliquen des de l'Agència Catalana de Consum.

Cobrar per usar els serveis

Els bars i restaurants, com qualsevol local, es pot reservar el dret d'admissió. Però "els establiments de restauració no poden cobrar cap import als seus clients pel fet d’utilitzar els serveis-wc". Ho diu, de nou, l'Agència Catalana de Consum. 

Menú per a un

Tot i que compartir un menú a un restaurant és estrany, no està prohibit. Potser mal vist, però no prohibit.

**
Si voleu més informació sobre temes de consum, així com fer una reclamació, consultar la normativa o bé fer una queixa o reclamació, podeu adreçar-vos a l'Agència Catalana del Consum.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat