2 M'encanta
Guarda-ho

Els 8 millors arrossos de la Costa Brava

Una selecció dels millors arrossos i paelles dels restaurants del litoral gironí

Ses Paelles

No serem nosaltres els que entrem el disquisicions sobre què es pot considerar una paella, si realment una paella que vol anomenar-se paella ha de portar ceba o safrà, o si el concepte 'paella vegana' mereixeria cremar-se directament a l'infern. Perquè nosaltres l'únic que volem és continuar vius per poder gaudir de l'oferta d'aquests restaurants de referència a la Costa Brava en matèria d'arrossos. Caldosos, torrats, mixtos, amb marisc, amb botifarra, amb garota, clàssics o avantguardistes... N'hi ha per a tots els gustos i són un escàndol.

Restaurant Hotel El Far

Els arrossos torradets d'El Far han esdevingut una llegenda a la Costa Brava, i és que el toc final de forn fa que tinguin un puntet lleugerament cruixent, una mena de socarrat omnipresent, sense perdre la seva melositat. Els tenen per a tots els gustos: des de turbot i gambeta a presa ibèrica i ceps, o la versió mixta amb gambes de Palamós i botifarra del Perol. El compromís amb el producte de proximitat no solament es tradueix en els peixos, sinó també en l'arròs, de Pals, marques de la casa d'un restaurant amb una de les terrasses més imponents de la costa catalana, amb magnífiques vistes al mar i glamur a dojo. I amb unes croquetes de xipironets que mereixerien anar directament al top de qualsevol rànquing croqueter. Tot i que els Torradets són les estrelles de la casa, a El Far també podem degustar arrossos clàssics i alguns entrants, com ara els calamarsets a la planxa o el carpaccio de gambes amb vinagreta de mango, que mostren el compromís amb la cuina de producte.

Llegir-ne més

Solimar

La tercera generació al capdavant d'aquest popular restaurant de Pals treballa dia a dia, tot i que només obre des de l'abril fins a finals d'octubre, per oferir les que són, probablement, les millors paelles de la Costa Brava. Són "paelles marrons", com les defineix en David, el seu propietari, sense safrà ni colorants, elaborades amb arròs bahia de l'Estany de Pals. I sense cap misteri més que “un bon sofregit amb bon producte, un fumet excepcional i 25 kg de ceba que es couen a foc lent durant 10 hores", entre altres secrets ben guardats que fan de Solimar un gran entre els grans. Aquí hi trobem les paelles clàssiques, des de la mixta (amb marisc, salsitxes i costella) a la de marisc, malgrat que en els darrers anys triomfa la paella a la cassola de llamàntol. Com a novetat d'enguany hi trobem una paella de verdures de temporada, vegana, elaborada amb brou vegetal. Una recomanació de la casa? És hora d'acompanyar les paelles amb un vi rosat, com el Jean Leon 3055.

Llegir-ne més

Ses Paelles

Va començar com a xiringuito especialitzat en paelles en una localitat, Cadaqués, que en aquell moment no anava sobrada d'arrosseries. La resposta va ser tan bona que el 2013 Ses Paelles va obrir les portes com a restaurant amb una filosofia clara: oferir arrossos exclusivament de peix, amb un arròs de garota excepcional que va brillar especialment des dels inicis. De llamàntol, d'escamarlans i gambes, de peix del dia, de xipirons i gambes... Els arrossos de Ses Paelles, tots sense ceba, són un homenatge al peix i el marisc fresquíssims, i conviuen amb entrants que van des del carpaccio de gambes i cruixent d'ibèric a les escames de salmó amb tomàquet. Les croquetes casolanes de sèpia, bacallà o calamar també són imprescindibles d'un restaurant que obre els caps de setmana a partir de Setmana Santa i ininterrompudament de juny a setembre. 

Llegir-ne més
Advertising

El Toc al Mar

En només sis anys, en Santi i la Sandra, parella propietària d'aquest restaurant de Begur, no solament han col·locat el seu Toc al Mar al capdamunt d'arrossos de Catalunya, sinó que han aconseguit crear una llegenda al territori català anomenada paella quadrada. Aquesta creació va néixer amb el restaurant i és fruit de la voluntat d'en Santi, el xef, de crear una paella més seca, més lleugera, però igualment saborosa i melosa. La millor manera d'aconseguir-ho va ser fer-la en una mena de llauna quadrada que va donar nom a la criatura i acabar-la, com totes les paelles de la casa, amb un toc de forn. A Toc de Mar sempre mana la temporada, de manera que podreu trobar un dels hits de la seva carta, l'arròs amb peix de roca i carxofes, fet amb albergínia o qualsevol altra verdura quan acaba l'època de carxofa. No us podeu perdre tampoc el seu arròs de l'Empordà, un autèntic arròs negre amb costella, salsitxa, pollastre, brou de peix i gambes.

Llegir-ne més

La Selvatana

Malgrat que l'oferta de restaurants on menjar bon peix a Palamós és àmplia, quan la cosa va de rànquings sempre acaba sortint el nom de La Selvatana. Lluny de la sofisticació, que malauradament sol traduir-se en els preus, d'altres restaurants de la zona, aquest local tradicional, senzill, de batalla en el millor dels sentits, ens ofereix unes paelles boníssimes que comparteixen carta amb delicioses propostes amb el peix com a protagonista. La Selvatana és aquell lloc feliçment allunyat de les filigranes foodies, on l'únic que importa és el producte, mana la cuina marinera de tota la vida i fins i tot algun dia podem sentir havaneres en directe. En matèria de paelles, la nostra recomanació és la de marisc, tot i que la mixta (amb salsitxa i pollastre) també té nombrosos fans. De postres, no dubteu a demanar una crema catalana casolana magnífica.

Llegir-ne més

Restaurant Garbet

Aquest local que es troba en aquell meravellós punt mig entre el xiringuito de platja i el sofisticat resturant d'alta cuina és un clàssic de la Costa Brava des que va obrir les seves portes el 1948. Es troba en plena platja, però no per això hi regnen les xancles i la informalitat. Garbet és un restaurant on entaular-se amb vistes al mar, al quan s'hi pot accedir (ho recomanem) a través d'un servei de taxi-barca, que ens traslladarà directament a un paratge on els arrossos, elaborats amb el millor producte de l'Empordà, es mengen sentint les onades. Malgrat que la seva especialitzat no són els arrossos, ja que és un restaurat de cuina mediterrània amb un bon assortiment de peixos i carns, tenen algunes propostes a la carta que mereixen una visita al restaurant. Alguns exemples? L'arròs negre, la paella mixta, la de marisc i llamàntol o, la nostra preferida, la paella sense clova, que ens permet dedicar-nos en exclusiva a una sola activitat: gaudir de l'univers de sensacions que suposa tenir el Mediterrani, literalment, als nostres peus.

Llegir-ne més
Advertising

Can Parera

Fa 25 anys que la Tatiana i l'Albert van obrir a Viladamat aquesta senzilla casa de menjars, un bon lloc on buscar aixopluc quan els preus dels locals sofisticats de primera línia de mar se'ns tirin a sobre. Can Parera fa bandera de la senzillesa, que no simplicitat, i és un restaurant de tota la vida amb una carta d'arrossos que té cada dia més fans. La que més surt és la paella mixta (aquí la fan amb costellot de porc), a la manera tradicional, i, segons la Tatiana, sense cap secret més “que un bon brou, una bresa de qualitat i un bon material sense escatimar en les quantitats”. A Can Parera són enemics a mort de les paelles típiques d'aquells restaurants costers que tots hem patit en algun moment de les nostres vides on costa trobar una gamba, i tots els seus arrossos arriben a taula ben assortits de marisc: des de l'arròs negre al de cabra de mar, el de marisc o el de verdures i ceps, per a vegetarians

Llegir-ne més

Ca l'Herminda

Quan portes des de 1963 fent arrossos, com és el cas d'en Lluís, propietari d'aquest restaurant de referència a Port de la Selva, el món de la paella té pocs secrets per a tu. Fa dècades que els arrossos caldosos de Ca l'Herminda, especialitat de la casa, són un èxit de la Costa Brava, tot i que també fan una (només una) paella. De peix, és clar. Els arrossos caldosos tampoc no porten carn: n'hi ha de cabra de mar, de sèpia amb escamarlans o de gambes i musclos. Si decidiu reservar taula a Ca L'Herminda heu de demanar un dels entrants mítics de la casa, que porta a la carta del restaurant més de 20 anys: els cargols de mar gratinats, melositat pura, fets al forn amb pasta de mantega, ametlla, all i julivert. O el carpaccio de llobarro, homenatge al producte en estat pur, amanit amb un oli casolà de fonoll. El secret dels arrossos de Ca l'Herminda? En Lluís ho té clar: “nosaltres no fem marca: sofregim tot al moment. I això es nota”.

Llegir-ne més

Comentaris

0 comments