Els xiringuitos de la Costa Brava amb més bona teca

Una tria dels 'xiringuitos' amb millor taula del litoral gironí
Tragamar
© Tragamar Tragamar
Per Esperança Padilla i Aída Pallarès |
Advertising

Siguem sincers: Menjar a la platja mai ha tingut massa bona fama. Durant anys, de fet, ha estat sinònim d'entrepà de llom plastificat i amanides sorrenques. Ara bé, si visiteu aquests xiringuitos d'intenció gastronòmica innegable, segur que menjareu com cal. Oblideu-vos de paelles infumables, patates congelades i gambes que diuen ser de Palamós. Bon profit! 

Es Blanc
© Es Blanc
Restaurants, Mediterrània

Es Blanc

icon-location-pin La Selva

Tot en un. Aquesta podria ser la màxima d’Es Blanc, perquè és un restaurant però, a la vegada, també una cafeteria de dia, un bar de copes i cocteleria de nit, i fins i tot un xiringuito a l’estiu, amb una esplèndida terrassa arran de platja. El punt híbrid també es troba a la carta, on convergeix cuina mediterrània amb sushi i una selecció de tapes i ibèrics. A més, cada tipus de menjar està ubicat en una zona diferent del restaurant. Així que, a remolc d’aquest ampli ventall d’opcions, no et sorprendrà que a la carta de postres hi hagi inclòs un mini-gintònic. Ah, i és un secret a veus que la Carme Ruscalleda hi va expressament de tant en tant per menjar-hi l’arròs amb llamàntol.

Restaurants, Marisc

El Toc al Mar

icon-location-pin Costa Brava

És un autèntic xiringuito de platja, amb els seus plàstics i les seves cadires metàl·liques i allotjat en una antiga barraca de pescadors. Situat a la platja d’Aiguablava. Ens hi juguem el que vulgueu que bona part de la gent que va a la cala hi arriben seguint l’aroma de la fusta d’alzina que crema al forn de la barraca, i que serveix per coure a la brasa els peixos del dia de les barques de Begur o arrossos de recepta antiga i sense concessions. Dos o tres imprescindibles: l'arròs fosc de l'Empordà, el pop a la brasa amb romesco i el peix a la brasa. Tingueu en compte, però, que el preu variarà segons el pes del producte.

Advertising
Tragamar
© Tragamar
Restaurants, Marisc

Restaurant Tragamar

icon-location-pin Baix Empordà

Us voleu donar un bon homenatge? Dinar o sopar un gran àpat davant del mar? Poseu rumb a Tragamar. Aquest restaurant, situat davant de la platja del Canadell, en plena Costa Brava, està especialitzat en cuina marinera i, sobretot, arrossos. Imagineu: De fons, el soroll de les onades i just davant unes sardines a la planxa o un carpaccio de tonyina. O, encara millor: un arròs caldós. Ara, a l’equació, sumeu-li que es tracta d’un restaurant tranquil i acollidor del qual no voldreu sortir durant hores. Només, és clar, per anar-vos a banyar a la platja.

Garbet
© Garbet
Bars i pubs

Restaurant Garbet

icon-location-pin Alt Empordà

Voleu intimitat? Una pau gairebé idíl·lica? Poseu rumb al Garbet. Un xiringuito amb gairebé setanta anys d'història reconvertit en restaurant i situat al bell mig de la tranquil·la platja del mateix nom. Senzillesa, un paisatge que fa caure d'esquena i, sobretot, bona cuina basada en el producte i la tradició. Podeu seure al petit menjador o -i és el que nosaltres recomanem-, optar per les terrasses davant el mar. A més, tenen servei de taxi-barca: si esteu arribant a la badia, truqueu i us vénen a buscar i us porten al restaurant. Necessiteu més raons? Tasteu la paella de marisc amb llamàntol i, si sou llaminers, els raviolis farcits de crema de vainilla amb salsa de caramel i d'Armanyac.

Advertising
La Pelosa
© La Pelosa
Restaurants, Catalana

La Pelosa

icon-location-pin Alt Empordà

Teniu clar que Cala Jóncols és un dels millors xiringuitos de la Costa Brava? Doncs els antics propietaris, la família Gómez-Alvaz, regenten des del 2005 La Pelosa. Un restaurant-xiringuito situat a la cala del mateix nom, -ben a prop del Parc Natural del Cap de Creus i del ja tancat El Bulli- que en poc temps s’ha convertit en un dels millors del litoral gironí. Cuina casolana i tradicional on destaca l’amor pel producte. Tot i que la carta és força extensa, la seva especialitat són els arrossos i, evidentment, el peix, provinent de la badia de Roses. Dos imprescindibles: l’arròs caldós amb llamàntol (voldreu la recpeta, però per més que insistiu no us la donaran) i la fideuà. Això sí, quedareu més que satisfets si us demaneu qualsevol varietat de peix. De llagrimeta.

Restaurants, Marisc

Hostal Sa Tuna

Està molt bé menjar unes tapes per pocs diners, però algun cop a la vida també ens haurem de donar un luxe. I, per què no, aquest luxe podria tenir la forma d’un dinar o un sopar a l’Hostal Sa Tuna. Aquest petit hotel de només cinc habitacions acull un restaurant que obre cap a mitjans d’abril i que és un absolut escàndol en el bon sentit de la paraula. A l’encant de menjar gairebé amb els peus dins l’aigua i a l’abric d’una cala tan perfectament bonica que podria ser de cartró pedra, s’hi sumen uns plats d’alta cuina on s’hi mescla, en quantitats perfectament mesurades i equilibrades, la tradició de la cuina dels pescadors, tan arrelada a aquestes cales, i l’avantguarda en tècnica gastronòmica. És caret, no ens n’amagarem, però també únic; i a la carta hi assenyalen els plats aptes per celíacs o vegetarians i disposen de pa sense gluten. Dos imprescindibles: El tartar de tonyina vermella amb xoriç i gelat de wasabi i l'arròs a la cassola a l’estil empordanès.

Advertising
Restaurants

Sansibar

icon-location-pin Baix Empordà

A l’estiu tan important és una bona banyota com el vermutet de després. A la Fosca, una de les platges més paradisíaques de Palamós i lluny de la massificació de la platja gran, s’hi troba el xiringuito SansiBar. Pots anar-hi amb pareo i descalç, perquè està situat literalment a sobre de la sorra. Pertanyent a l’Hostal La Fosca, té una terrassa més que sol·licitada amb una estètica senzilla amb el blanc i el blau més mediterranis i una celebrada pèrgola per protegir-se del sol si s’escau.  Al SansiBar pots demanar-hi una cervesa ben freda, tapes o un fresquíssim peix i marisc a la platja mentre gaudeixes “mediterràniament” de les vistes, com diria l’anunci. Si prefereixes anar-hi al final de la jornada de platja quan el sol comença a caure, deixa’t seduir per algun dels còctels afrodisíacs que serveixen i que conviden a fer servir l’etiqueta #drinkporn. 

Advertising