0 M'encanta
Guarda-ho

Els xiringuitos de la Costa Brava amb més bona teca

Una tria dels 'xiringuitos' amb millor taula del litoral gironí

© Tragamar
Tragamar

Siguem sincers: Menjar a la platja mai ha tingut massa bona fama. Durant anys, de fet, ha estat sinònim d'entrepà de llom plastificat i amanides sorrenques. Ara bé, si visiteu aquests xiringuitos d'intenció gastronòmica innegable, segur que menjareu com cal. Oblideu-vos de paelles infumables, patates congelades i gambes que diuen ser de Palamós. Bon profit! 

Es Blanc

Tot en un. Aquesta podria ser la màxima d’Es Blanc, perquè és un restaurant però, a la vegada, també una cafeteria de dia, un bar de copes i cocteleria de nit, i fins i tot un xiringuito a l’estiu, amb una esplèndida terrassa arran de platja. El punt híbrid també es troba a la carta, on convergeix cuina mediterrània amb sushi i una selecció de tapes i ibèrics. A més, cada tipus de menjar està ubicat en una zona diferent del restaurant. Així que, a remolc d’aquest ampli ventall d’opcions, no et sorprendrà que a la carta de postres hi hagi inclòs un mini-gintònic. Ah, i és un secret a veus que la Carme Ruscalleda hi va expressament de tant en tant per menjar-hi l’arròs amb llamàntol.

El Toc al Mar

És un autèntic xiringuito de platja, amb els seus plàstics i les seves cadires metàl·liques i allotjat en una antiga barraca de pescadors. Situat a la platja d’Aiguablava. Ens hi juguem el que vulgueu que bona part de la gent que va a la cala hi arriben seguint l’aroma de la fusta d’alzina que crema al forn de la barraca, i que serveix per coure a la brasa els peixos del dia de les barques de Begur o arrossos de recepta antiga i sense concessions. Dos o tres imprescindibles: l'arròs fosc de l'Empordà, el pop a la brasa amb romesco i el peix a la brasa. Tingueu en compte, però, que el preu variarà segons el pes del producte.

Restaurant Tragamar

Us voleu donar un bon homenatge? Dinar o sopar un gran àpat davant del mar? Poseu rumb a Tragamar. Aquest restaurant, situat davant de la platja del Canadell, en plena Costa Brava, està especialitzat en cuina marinera i, sobretot, arrossos. Imagineu: De fons, el soroll de les onades i just davant unes sardines a la planxa o un carpaccio de tonyina. O, encara millor: un arròs caldós. Ara, a l’equació, sumeu-li que es tracta d’un restaurant tranquil i acollidor del qual no voldreu sortir durant hores. Només, és clar, per anar-vos a banyar a la platja.

Restaurant Garbet

Voleu intimitat? Una pau gairebé idíl·lica? Poseu rumb al Garbet. Un xiringuito amb gairebé setanta anys d'història reconvertit en restaurant i situat al bell mig de la tranquil·la platja del mateix nom. Senzillesa, un paisatge que fa caure d'esquena i, sobretot, bona cuina basada en el producte i la tradició. Podeu seure al petit menjador o -i és el que nosaltres recomanem-, optar per les terrasses davant el mar. A més, tenen servei de taxi-barca: si esteu arribant a la badia, truqueu i us vénen a buscar i us porten al restaurant. Necessiteu més raons? Tasteu la paella de marisc amb llamàntol i, si sou llaminers, els raviolis farcits de crema de vainilla amb salsa de caramel i d'Armanyac.

La Pelosa

Teniu clar que Cala Jóncols és un dels millors xiringuitos de la Costa Brava? Doncs els antics propietaris, la família Gómez-Alvaz, regenten des del 2005 La Pelosa. Un restaurant-xiringuito situat a la cala del mateix nom, -ben a prop del Parc Natural del Cap de Creus i del ja tancat El Bulli- que en poc temps s’ha convertit en un dels millors del litoral gironí. Cuina casolana i tradicional on destaca l’amor pel producte. Tot i que la carta és força extensa, la seva especialitat són els arrossos i, evidentment, el peix, provinent de la badia de Roses. Dos imprescindibles: l’arròs caldós amb llamàntol (voldreu la recpeta, però per més que insistiu no us la donaran) i la fideuà. Això sí, quedareu més que satisfets si us demaneu qualsevol varietat de peix. De llagrimeta.

Hostal Sa Tuna

Està molt bé menjar unes tapes per pocs diners, però algun cop a la vida també ens haurem de donar un luxe. I, per què no, aquest luxe podria tenir la forma d’un dinar o un sopar a l’Hostal Sa Tuna. Aquest petit hotel de només cinc habitacions acull un restaurant que obre cap a mitjans d’abril i que és un absolut escàndol en el bon sentit de la paraula. A l’encant de menjar gairebé amb els peus dins l’aigua i a l’abric d’una cala tan perfectament bonica que podria ser de cartró pedra, s’hi sumen uns plats d’alta cuina on s’hi mescla, en quantitats perfectament mesurades i equilibrades, la tradició de la cuina dels pescadors, tan arrelada a aquestes cales, i l’avantguarda en tècnica gastronòmica. És caret, no ens n’amagarem, però també únic; i a la carta hi assenyalen els plats aptes per celíacs o vegetarians i disposen de pa sense gluten. Dos imprescindibles: El tartar de tonyina vermella amb xoriç i gelat de wasabi i l'arròs a la cassola a l’estil empordanès.

Comentaris

0 comments