0 M'encanta
Guarda-ho

La millor cuina marinera

Els restaurants de Girona i la Costa Brava que millor saben cuinar el peix i el marisc

© Magdanatka
plat mariner

Casamar

Tot i que el Casamar té moltes dècades d’història com a bucòlic hotel-restaurant de la Costa Brava, sospès a la badia de Llafranc, no és fins el 2000 que comença a agafar embranzida gastronòmica fins al punt d’assolir, el 2011, la primera estrella Michelin. La culpa és en bona part d’en Quim Casellas, nét del fundador i xef. Sense haver despertat mai cap interès especial per la cuina tot i ajudar en el negoci familiar des de jove, en un moment donat, i mentre el Casamar estava tancat els hiverns, va començar a aprofitar al màxim aquest períodes per fer estades intensives amb grans mestres de la cuina com Jean Luc Figueres, Joan Bosch, Carles Gaig, Joan Roca o Fermí Puig, i impregnar-se de saviesa. Així, i sense masses pretensions, va començar a construir una nova cuina empordanesa que no es pot assenyalar d’avantguarda sinó d’actualització, amb l’slow food com a filosofia diària.  La carta canvia tres cops a l’any per adaptar-la als productes de temporada i, en la seva majoria, provenen de no més enllà d’uns 5 km a la rodona. Així, si és temps de carxofes, pot haver-hi un saltejat de carxofes confitades amb pedrers d’ànec i ous de guatlla poché. I si teniu la sort que estigui a la carta, no es pot deixar escapar el subtil i revival caneló tebi de porro amb escamarlans i formatge parmesà. Menció especial mereix la carta de vins, amb gairebé 400 referències on predomina la DO Empordà.

Llegir-ne més

Galena Mas Comangau

Segons la mitologia grega, Galena era una de les cinquanta filles Nereides del mar que ajudaven els mariners a no embarrancar les seves naus. Aquest és també el nom que els propietaris d’aquest restaurant de Begur, ubicat en una masia del segle XVII que a la vegada funciona com a hotel, van escollir com a síntesi del confort i la pau que transmet l’emplaçament, construït a prop de la costa però a 220 metres sobre el nivell del mar, en contraposició al fort vent de tramuntana que sovint hi bufa. La mateixa tradició que respiren les parets de pedra del menjador també es pot copsar en l’oferta gastronòmica del restaurant. D’una banda, la carta presumeix d’una àmplia selecció de carns i peixos a la brasa cuits amb carbó vegetal i, de l’altra, de clàssics plats mariners com el suquet de rap o el calder d’arròs amb llamàntol. També hi ha menú diari. A l’estiu, i a l’hivern quan fa bon temps, el menjador s’amplia amb una gran terrassa exterior amb privilegiades vistes de Les Gavarres.

Llegir-ne més

Can Pini

Fa una trentena d’anys que a Can Pini serveixen una àmplia varietat de plats tradicionals mariners des de davant mateix de la torre de les hores de Tossa. Els calamarsets saltats amb all i julivert són un must, però també tota la corrua d’arrossos: a la cassola amb cabra de mar i escamarlans, o amb llobregant de Tossa, la paella del “senyoret” de peix i marisc net. No feu un lleig a la fideuada amb gambes i calamar. Tenen un menú diari de cuina molt mediterrània cada dia de la setmana. El peix, evidentment, hi té molt de protagonisme i, fins i tot, teniu la possibilitat de menjar una senyora paella si hi afegiu uns euros més de suplement.

Llegir-ne més
Advertising

Maria de Cadaqués

És dels pocs restaurants de Palamós que continua, des del 1936, ininterrompudament viu com a clàssica taverna de pescadors del centre de la vila des que la Maria, difunta besàvia de la generació actual, va engegar el negoci. La cuina és també de la seva herència: 100% marinera i senzilla. Tot el peix surt de la llotja local i el millor és que us deixeu aconsellar en funció del producte fresc del dia que tinguin a mà. Evidentment, el plat estrella és la gamba de Palamós a la planxa, però també val la pena el suquet de peix, l’arròs a la cassola o la canana amb ceba.  A part de la carta, de racions i plats, una bona excusa és anar-hi quan hi ha disponible algun dels menús gastronòmics que promociona l’associació de restaurants de la Badia de Palamós, El Plat Blau

Llegir-ne més

Can Rafa

Can Rafa és el fill de dos clàssics de Cadaqués, el restaurant Casa Anita i el bar Meliton. No us costarà gaire trobar-lo ja que és l’únic restaurant de peix situat al passeig marítim del poble. A tocar de la platja, practiquen el mateix km0 mariner a la cuina, a base del que es pesca a la zona del Cap de Creus. Sense menú disponible i només tirant de la carta, si no teniu clar què escollir, us llepareu els dits amb els arrossos (sobretot el de cabra i el de gamba), el plat de tallarines del Golf de Roses, o les anxoves salades per ells mateixos durant vuit mesos i amb oli de collita pròpia. No es pot deixar passar per alt que els mateixos propietaris són també els artífexs del celler Martín Faixó, així que no us sorprengueu si a la carta de vins hi trobeu gairebé totes les seves referències vinícoles.

Llegir-ne més

Casa Anita

Com en una taverna de poble, a Casa Anita compartireu taula amb desconeguts mentre mengeu un bon plat de peix fresc del dia a la planxa. Obert des dels anys 60, diuen que, entre altres personalitats del món de la faràndula, el restaurant era molt freqüentat per Dalí, que sovint feia petar la xerrada amb la mestressa. No tenen menú i la carta només és accessible pels que s’atreveixin a traspassar la porta del local. L’experiència està assegurada! Serveixen peix segons mercat però les seves especialitats són el llenguado, el turbot i el gall de Sant Pere. No hi falta la gamba petita de Roses ni les sardinetes ni les anxoves, que salen ells mateixos. Si els ho encarregueu, us faran arròs negre per a mínim 10 persones. Vi del celler familiar Martín Faixó o de la DO Empordà, principalment. I des postres, llanceu-vos al clàssic: pa torrat amb xocolata i sal gruixuda.

Llegir-ne més
Advertising

Les Salines

Si passeges per l’Estartit buscant un lloc de referència en cuina marinera, no podràs deixar passar per alt el restaurant Les Salines. Privilegiadament ubicat davant del port, si fa bon temps, mataràs per aconseguir taula a la terrassa amb magnífiques vistes a la Platjeta. Però, a l’interior, el menjador ambientat a l’estil mariner amb estris vells de pesca no és pas una mala opció, i menys si no fa bon temps. Aquí mana la cuina marinera i de producte fresc de mercat i llotja i, entre les especialitats de la casa, destaca el suquet de “rescassa”, les gambes amb pollastre, el pica-pica de peix i marisc o els musclos a la marinera. A banda de la carta, hi ha opció de provar un menú degustació.

Llegir-ne més

Totsompops

Totsompops és un 3x1: hostal, restaurant i botiga de productes artesans. Al restaurant, l’arròs és el seu fort. En fan de cabra de mar, a la cassola, de ceps i salsitxes i de bacallà amb camagrocs. La qüestió és mesclar-lo amb els productes de temporada i surten combinacions d’allò més bons i originals. La resta de la carta és tradicional i catalana. El peix el porten de les confraries de Llançà i Port de la Selva i la carn també és de proximitat. Si ho encarregueu, preparen plats per emportar. Com a hostal, tenen 4 habitacions senzilles i acollidores i la botiga, és un petit rebost de productes elaborats a casa com ara sardines fumades, anxoves, verat en escabetx, conserves, melmelades, etc.

Llegir-ne més

Ca l'Herminda

A tots els pobles de costa, i més si és tan autèntic com El Port de la Selva, mai hi falta un restaurant mariner 'de tota la vida' situat ben arran de platja. El local, amb diferents nivells, antigament havia estat el celler d’una casa de pescadors on s’hi guardaven els estris de pesca. Des del 1963, però, i amb l’arribada dels primers turistes, els propietaris van tenir clar que valia més la pena posar taules i cadires allà on fins llavors hi havia xarxes apilades. No desaprofiteu l’ocasió de tastar-hi un dels arrossos de la casa: el caldós de cabra de mar i llobregant, la paella de marisc o l’arròs amb sèpia i escamarlans. Tot el peix i marisc és del Port de la Selva (gambes a la planxa, cargols de mar gratinats a l’all, escamarlanets saltejats, llagosta,...), exceptuant algun producte que no es troba a la zona, com és el cas de les ostres, que vénen de França.

Llegir-ne més
Advertising

Can Carlus

Al costat de la muralla de Tossa podreu menjar bon peix. Can Carlus és ideal per anar-hi en grup i compartir uns quants plats dels entrants inacabables de peix que fan salivera: gambeta, calamar, xipirons, peix fregit, cloïsses a la marinera o rap a l’Orly. Són especialistes en cuinar el llobarro o la dorada al forn, a la sal o a la planxa, respectant sempre el protagonisme del peix. Al·lucinareu amb les mariscades calentes amb llobregant, el cim i tomba tossenenc o el suquet de bestina (la rajada de Tossa). Tempteu sense por la fideuà negra amb turbot. Tingueu en compte que tenen el savoir faire de 40 anys dominant els fogons de la cuina marinera de la zona.

Llegir-ne més

Comentaris

0 comments