0 M'encanta
Guarda-ho

La ruta del peix fregit

Els millors restaurants de la Costa Brava per menjar un bon peixet fregit

© diogoppr
Peix fregit

El fregit té mala fama i, de fet, no és el millor per l'operació biquini. Però qui es pot resistir a uns bons calamars, uns 'chocos' o uns sonsos davant del mar? Hem fet una selecció dels restaurants de la Costa Brava on trobareu un peixet fregit per llepar-se'n els dits. Bon profit! 

La Pelosa

Teniu clar que Cala Jóncols és un dels millors xiringuitos de la Costa Brava? Doncs els antics propietaris, la família Gómez-Alvaz, regenten des del 2005 La Pelosa. Un restaurant-xiringuito situat a la cala del mateix nom, -ben a prop del Parc Natural del Cap de Creus i del ja tancat El Bulli- que en poc temps s’ha convertit en un dels millors del litoral gironí. Cuina casolana i tradicional on destaca l’amor pel producte. Tot i que la carta és força extensa, la seva especialitat són els arrossos i, evidentment, el peix, provinent de la badia de Roses. Dos imprescindibles: l’arròs caldós amb llamàntol (voldreu la recpeta, però per més que insistiu no us la donaran) i la fideuà. Això sí, quedareu més que satisfets si us demaneu qualsevol varietat de peix. De llagrimeta.

Can Carlus

Al costat de la muralla de Tossa podreu menjar bon peix. Can Carlus és ideal per anar-hi en grup i compartir uns quants plats dels entrants inacabables de peix que fan salivera: gambeta, calamar, xipirons, peix fregit, cloïsses a la marinera o rap a l’Orly. Són especialistes en cuinar el llobarro o la dorada al forn, a la sal o a la planxa, respectant sempre el protagonisme del peix. Al·lucinareu amb les mariscades calentes amb llobregant, el cim i tomba tossenenc o el suquet de bestina (la rajada de Tossa). Tempteu sense por la fideuà negra amb turbot. Tingueu en compte que tenen el savoir faire de 40 anys dominant els fogons de la cuina marinera de la zona.

La Selvatana

De restaurants a Palamós n’hi ha molts, però un dels noms que sobresurt a l’hora de parlar de peix o arròs a la població és la Selvatana. Fa molts anys que la clientela hi acudeix a menjar arròs a la marinera, només de peix i marisc. Una bona opció que plantegen i que mira per la butxaca dels comensals és escollir el menú especial que l’inclou. També dominen molt bé el peix al forn o a la planxa, peces sempre fresques que els arriben directament de la llotja. Elaboren un suquet per llepar-se’n els dits, en què posen també gambes i escamarlans. Peixet fregit, marisc a la planxa, etc. De dilluns a divendres tenen menú de migdia de cuina casolana.

La Calma

Deixeu l’estrès a casa i aneu a relaxar-vos davant del mar. La Calma, arran de platja, es declara restaurant chill out. I és ben bé això el que transmet, un ambient distès i tranquil. S’hi pot fer menú de migdia però convida molt a anar-hi amb amics o en família i assaborir aquelles llargues sobretaules amb calma. Una carta justa però molt variada i atrevida la de la Calma. Com la sopa freda de taronja i pastanaga, que revitalitza qualsevol assolellat, o el bacallà fregit, cremós de morcilla i vinagreta de canonges. Té tocs orientals representats en els noodles yakisoba, verdures i llagostins o la tonyina en sashimi. També trobareu els clàssics steak tartar, calamars a l’andalusa o patates braves o croquetes. El celler és extens i de caràcter empordanès principalment. Acompanyeu la calma amb un cocktail de la casa, de fórmula secreta, o un gintònic dels que preparen fins a altes hores de la nit.

Sodemar

Marisc i vistes al mar, què més es pot demanar? Les marisqueries a la terrassa del Sodemar en ple estiu tenen tant de renom com les seves calderetes de llamàntol o llagosta. El peix és interminable a aquest restaurant. Tenen una peixera amb bous de mar, llagostes, ostres, cloïsses, garotes, etc. Ofereixen també tot tipus de peixos de la Llotja de Roses cuinats al gust del client: a la sal, al forn, a la donostiarra i a la planxa. Un lloc molt recomanable per fer un bon arròs a prop del mar. En fan de caldós amb llagosta, paella de gamba vermella de Roses o fideuà negra amb musselina d’all. A la carta no hi falta el tradicional suquet de peix. De postres, tenen taps de Cadaqués, un pa de pessic en forma de tap molt tradicional de la població i que heu de tastar sí o sí. Atents a la carta de mojitos i gintònics si voleu allargar la nit.

Fish

Arrosos, cuina mediterrània i, com el seu nom indica, molt de peix. És el que podem trobar a Fish!, una taverna marinera ubicada al bell mig del passeig de Palamós, a primera línia de mar. Tres imprescindibles: els bunyols de bacallà, els sonsos fregits i l’arròs de Pals amb mousse de foie, carxofes i ceba confitada. Bé, i un altre: el salmorejo. De llagrimeta. I, per acabar, una bona notícia: El menú diari està a 10'85 euros.

Xiringuito de Cala Jóncols

Si hi hagués un rànquing mundial de xiringuitos, aquest estaria en els llocs d’honor. I és que, potser, i sense ànim d’ofendre cap sensibilitat, estem davant l’hotel de platja perfecte. Una casa modesta que a penes destaca enmig el paisatge lunar del Cap de Creus, envoltada de pins i oliveres, allunyada del món i sense cobertura de mòbil: fins i tot hi ha pocs televisors, qui en necessita? Per completar el quadre hi tenim tres generacions d’una mateixa família que se’n fan càrrec i es presten –havent-hi una àvia, no podria ser de cap altra manera- a fer-te un altre plat si no t’agrada el menú del dia. Però el nostre tema és el xiringuito: funciona des del 1981, entre els mesos de juny i setembre aproximadament, i és chic sense passar-se, té 'groove' sense ser un antre de modernillos i manté un punt de lloc de pícnic en família que li acaba de donar el toc. Els divendres i dissabtes d’estiu hi ha dj’s i música en viu. Cal conduir per un camí de cabres per arribar-hi i, sobretot, no feu servir GPS perquè us perdreu; però paga la pena. Molt.

Comentaris

0 comments