0 M'encanta
Guarda-ho

Les millors patates braves de Girona

Des de les més creatives de la ciutat a les clàssiques que mai fallen

© Carles Palacio i Berta
Can Paco

Les braves són segurament una de les tapes més versàtils i la recepta que probablement conserva més misteri entre els que la posen en pràctica: No cal que insistiu, ningú us desvelarà el seu secret. De patates braves n’hi ha per a tots els gustos i de salses encara més. Us presentem les que considerem les millors de la ciutat de Girona. Bon profit! 

Can Paco

Fugiu del centre i feu via cap al barri de Sant Narcís. I és que ningú va dir que fos fàcil trobar unes bones patates braves! De vegades cal caminar una mica per arribar a menjar-ne unes de recomanables, com les braves d'en Paco, el mestre braver que regenta el local de la Penya Barcelonista de Girona. La patata, cruixent per fora i tova per dins, és la clàssica Monalisa tallada a daus irregulars i coberta amb una salsa rosa amb el punt just de tabasco, ketchup i brandy. Una salsa picant però, alhora, assequible per al paladar menys valent.

Llegir-ne més

König

Anar al König i no demanar braves és com sortir de casa i deixar-se les claus a dins. Abans de llançar-vos de cap als entrepans més coneguts de la ciutat, heu d’obrir gana amb un tapa de les seves patates. Les braves del König són pràcticament més clàssiques que el König mateix. Les patates estan tallades en forma de cubs irregulars, com ha de ser. Senyal que són patates de veritat i que les manipulen a mà! Com marquen les millors receptes de patates fregides, les del König són toves per dins i cruixents per fora. El secret més ben guardat és el de la salsa. Ni sota pressió cap cambrer us revelarà cap detall. Mantenen en silenci els ingredients que conté des de tota la vida. Si l’observem, transcendeix a simple vista que la base és de maionesa i s’hi veuen puntets de pebre negre i vermell, tot i que la picantor és molt moderada. El millor és que aneu a un dels locals König i en feu el veredicte vosaltres mateixos!

Llegir-ne més

El Doll

Us pensàveu que al Doll només hi trobaríeu cervesa? Doncs no! També tenen un bon assortiment de tapes entre les que destaquen les braves. Els propietaris del bar n’estan ben orgullosos i no és per menys! Les patates són de la varietat Monalisa, les que van més bé per fregir. La mida, estàndard. Daus ni molt grossos ni molt petits. La claven amb les dues textures imprescindibles de qualsevol patata brava: tova per dins, cruixent per fora. La salsa? Com a bons professionals, se’n guarden la recepta. Només confessen el que és obvi: la base és de maionesa. Reconeixen també que conté pebre vermell picant i bitxeta. I com es nota un cop feta la primera queixalada! Per apagar el foc, trieu una cervesa i obriu l’aixeta d’un dels sortidors que tenen fins que en tingueu prou. 

Llegir-ne més
Advertising

A VBeure

Són els reis dels tiradors de cervesa artesana a Girona i, en matèria de braves, uns dels possibles candidats a emportar-se la corona algun dia. Fugint de la forma estàndard, les patates estan tallades a rodanxes fines i, si és la primera vegada que en demaneu, la salsa us pot sobtar pel seu color verd. Això és així perquè es prepara amb una base de julivert i, en global, té un gust que pot recordar al chimichurri. Però no cal que insistiu a preguntar per la recepta exacta a la barra, ho hem intentat diverses vegades i és gairebé com un secret d’estat. Si sou amants de la salsa més tradicional, en un racó del plat hi ve una mica de maionesa i tabasco per separat.

Llegir-ne més

Bubbles Gastrobar

Malgrat que siguin uns abanderats de les tapes més innovadores de la ciutat, el Bubbles Gastrobar ha decidit mantenir les braves en la seva carta. Això sí, en fan la seva pròpia interpretació. Si bé la salsa tradicional d’aquest plat no va quallar entre la clientela, la van canviar per una de més habitual avui en dia, amb allioli a base de maionesa, i va triomfar. Hi afegeixen romesco, sriratcha (una salsa picant tailandesa amb un punt avinagrat) i salsa Perrins. Les patates són sempre noves, escalfades a foc lent fins que quedin toves. Després les deixen refredar una estona i en tornen a fer una fregida a 180ºC

Llegir-ne més

El Forn

A més de poder-se considerar el restaurant més reivindicatiu de Girona per ser, al mateix temps, la seu del Casal Independentista, el boca-orella popular majoritàriament està d’acord en què al Forn serveixen una bona tapa de braves. A diferència d’altres llocs, d’entrada aquí deixen clar que les patates són ecològiques i de l’Empordà. Tallades a daus irregulars, primer es couen a foc lent perquè quedin toves per dins i, després, quan hi ha una comanda, es fregeixen un moment a 180ºC per aconseguir el punt cruixent final per fora. Quant a la salsa, es prescindeix de la base clàssica de maionesa d’ou i es prepara, a cop d’ull, una recepta de lactonesa, amb llet, all, julivert i vinagre. A més a més, com a ingredients extra i confessable, a la salsa també es posa tabasco; pebre vermell dolç, picant i fumat; pebre negre i sal.

Llegir-ne més
Advertising

L'Aztan

Tot i que ha de competir dins la plaça de la lndependència amb un altre local -molt famós per les seves patates braves-, l'Aztan pot jugar dignament en aquesta lliga amb la seva fórmula clàssica. La tapa de braves ve amb patata Monalisa tallada a dauets, no sempre iguals, i el tubercle està cuinat en les dues fases obligatòries (escalfat i, en cada comanda, fregit) per aconseguir la textura tova per dins i cruixent per fora tan desitjada. Sobre la salsa, més enllà de deduir que és de maionesa, per molt que ho pregunteu, no us diran cap més detall.

Llegir-ne més

Comentaris

3 comments
Odo A
Odo A

Las mejores patatas de Girona las he comido en Cadaqués, junto al mar

Josep Manuel P
Josep Manuel P

Trobo a faltar las patates braves de la presó de la cellera de Ter, Emb la seva salsa casolana picant però a la punt,patates tallades a diari,i las patates de pres las més venudes

Marc T
Marc T

Trobo a faltar les braves del Sbar-jo.

Un classic del pasat que s'ha renovat a má dels nous propietaris i està posant les piles.

Allí hi fan unes braves fantastique!