0 M'encanta
Guarda-ho

On menjar barat a Girona?

Menjar de qualitat i bé de preu fugint del fast-food no és missió impossible a Girona, però s'ha de saber triar. Us hi ajudem.

©Carles Palacio i Berta
Els plats més tipics del bar-restaurant River de Girona. /Carles Palacio

No és cap secret: Girona és magnífica, però no és una ciutat barata. Per fer res, i encara menys per menjar. Inconvenients de l'excel·lència gastronòmica assolida. Partim d'aquesta premissa. Ara bé, hi ha uns quants reductes, restaurants de tota mena, que ofereixen menús diaris a preus molt econòmics. Aquells en què la tan cacarejada relació qualitat-preu és òptima. Els denominadors comuns: la cuina catalana, casolana, de mercat, de temporada, de producte fresc i, això sí, fet tot amb molt d'amor.   

 

La Braseria dels Químics

Només fa 3 mesos que han obert, però us encoratgem a conèixer La Braseria dels Químics, us encantarà. Amb la cuina oberta tot el dia, el festival arriba sobretot a migdia, amb els seus menús basats en una cuina de producte fresc, de proximitat, casolana i de brasa, que n'és la principal especialitat, juntament amb els cargols. Els menús diaris són molt variats, però si hi aneu, deixeu-vos aconsellar pel seu personal que, com si es tractés d'un secret, us explicaran quin és el plat que li ha quedat millor al xef aquell dia. A més, fan menjar apte per celíacs i tota mena d'intoleràncies alimentàries. El preu, més econòmic, no pot ser: 9'50 euros  

L'Oficina

Ja fa 2 anys que la Carla i en Michel van obrir aquest petit local al carrer Ferran Agulló, en què treballen sobretot amb la carn a la brasa i les verdures, i ja s'han fet una clientela molt fidel. Cada dia ofereixen un completíssim menú composat per 5 primers plats i 5 segons plats a triar. A més, el menú inclou beguda, i postre o cafè per uns mòdics 10 euros. El local destaca per la senzillesa i el bon gust pel que fa a l'interiorisme, traient petroli d'un espai que en mans d'altri seria molt poc agraciat. Fan esmorzars i, si és per encàrrec, també fan sopars de grup.  

El Racó del Pernil

Fa uns 26 anys el mític Bar Stop va desparèixer i es va convertir en un establiment de degustació de formatges i embotits ibèrics d'alta qualitat, amb una menció especial pel pernil de gla. Aquest producte continua essent la joia de la corona, però el negoci ha evolucionat i s'ha convertit en un dels millors restaurants de la ciutat pel que fa a la relació qualitat/preu. Si el que necessites és menjar bé a un preu raonable, aquí ho aconseguiràs. Destaca la cura en la selecció de producte de qualitat, els millors productes ibèrics i la cuina familiar, amb una carta de vins molt completa. El menú diari es basa en plats casolans, poc sofisticats però saborosos, amb producte de mercat i de temporada. És important que et deixis aconsellar per en Manel.

+ CUB

En Jordi Armengol és el responsable d'aquest petit miracle situat a la Plaça de Catalunya, a tocar del Pont de Pedra. Treballen amb productes de proximitat, cuina de mercat i de temporada. De dilluns a divendres fan un menú diari amb beguda, dos plats i postre, sempre molt variat. Un dels valors afegits del +Cub és la rapidesa, servint el primer i el segon plat gairebé al mateix temps, perquè tal i com expliquen, volen que a migdia mengis bé, ràpid i de gust, sense haver de recórrer a l'entrepà, i que després de l'àpat tinguis prou temps per pair abans de tornar a la feina. Al seu web, a més, pengen d'un dia per l'altre el menú, per a que vagis triant, i si ho fas i encarregues, el conviden a la primera beguda.  

El Cabrit

La cuina tradicional catalana i la de temporada són els trumfos que exhibeix El Cabrit, l'establiment que, l'11 de gener del 1999 van obrir en Narcís i la Mònica, allà on hi havia la mítica pizzeria Ferrari, a peu de carretera, a l'Avellaneda. Des de llavors, la reputació d'aquest restaurant d'ambient acollidor, que té les seves arrels a El Cabrit de Sant Esteve de Llémena, només ha fet que consolidar-se, en part gràcies a l'excel·lència del seu menú diari. Per 13,50 euros disposeu d'un menú completíssim -si a més hi poseu el cafè, 14 euros- composat per sis primers i sis segons a escollir, que combinen sàviament sopes, cremes, amanides, carn, peix i verdures, a la planxa, la brasa o guisats, quatre postres diferents, pa, aigua, vi o refresc. No podreu dir que no us hem avisat.

The River Café

El River té aires inequívocs de saloon, de manera que només entaular-se ja esperes que arribi un tall de carn monumental. I de fet, ja n'hi ha de carn, i feta a la brasa, però també amanides de tota mena i cuina vegetariana. Podríem dir doncs que la cuina del River s'acosta a la mediterraneïtat. Assortiments d'embotits, fumats, patés i "fletxes" (enfilalls) elaborades amb la millor selecció de carns regnen en una carta que inclou menges aptes per a celíacs. Bar i restaurant de dia i local de copes de nit, aquesta dicotomia el fa un local que traspua vida per les quatre parets i, perquè no dir-ho, una certa fixació amb el boss Springsteen, sense arribar a l'obsessió. A favor del River, l'emplaçament, als peu de Sant Feliu, el preu del menú bàsic, 11'50 euros i un horari d'obertura non stop. El dia que pleguen més aviat, a la 1 de la matinada.  

Can Marquès

Ja són la quarta generació. Can Marquès va obrir el 1920, davant per davant del que més tard es convertiria en el Mercat del Lleó, de manera que és un dels restaurants amb més solera de la ciutat. La proximitat del mercat marca definitivament la seva cuina, de producte de proximitat i de temporada. És per això que no us descobrim pas les seves excel·lències, les sabeu de sobres, com ara que el dijous és el dia de l'arròs i no hi cap ni una agulla, o que els dimecres d'hivern regna l'escudella i la carn d'olla. L'Imma, la cuinera, se les enginya per idear un menú diari format per tres primers i tres segons plats, a més de saborosos postres. Amanida, sopa o plat calent de primer, i peix, carn o guisat de segon, amb iogurt ecològic, poma cuita o l'assortit de pastissos de la casa, amb beure, pa, olives i cafè, per 14'50 euros. No es pot demanar gaire més.  

Can Vidal

En Vidal fa 15 anys que es va traslladar sota la porxada de la plaça Miquel de Palol, perquè el seu anterior restaurant s'havia quedat petit per encabir tota la parròquia que havia anat fidelitzant al llarg de 16 anys. Diu que en el ja no tan nou però sí molt acollidor restaurant fan cuina casolana, de mercat, amb un menú que assegura amb orgull que mai es repeteix: “Canviem sobre la marxa en funció del producte que tenim, mai repetim menús d'una setmana per l'altra”. La tria és entre quatre primers, tres segons i postres casolans, a més de beguda. Tot, per 10 euros. Immillorable. El bonus track, que us recomanem que no us perdeu de cap de les maneres, és la tapa de pop a la gallega. En Vidal és d'allà, o sigui que ja podeu comptar com deu estar la beneïda tapa.

El Petit Racó

Fa poc més de sis anys, en una de les places més boniques i pintoresques de Salt, la de la Vila, coneguda popularment com la de les llúdrigues, allà on ara hi ha el restaurant El Petit Racó hi havia un popular pub. Des que va tancar el dispensador de copes, en Carles, el cuiner, va cada dia a plaça a comprar per nodrir la seva cuina . Es vanta, amb raó, que el que millor toca són els productes de temporada, especialment les verdures. Carxofes quan acaba l'hivern, pèsols, mongets, i tot fresc, res congelat. La carn a la brasa també és un dels punts forts de la casa, que ofereix un menú de quatre primers, tres segons i tres o quatre postres, a triar, més la beguda, per només 11 euros. Deixeu que en Carles us faci recomanacions, coneix el gènere de primera mà.

Ca L'Aurora

En només tres anys, la Roser i l'Albert han aixecat un negoci que estava a les últimes, a Pont Major, i ara dóna de menjar a gairebé un centenar de persones cada dia. El seu menú diari és variat, barrejant productes frescos amb d'altres que la mateixa Roser, a càrrec dels fogons, ha precuinat. El menú acostuma a estar composat d'una amanida verda d'entrada, quatre primers plats a triar, quatre segons plats també a triar i postres. Tot per 10 euros, de dilluns a divendres. Si a més voleu esmorzars de forquilla, els seus comencen a tenir una certa fama: galtes de porc, xurrasco, pota i tripa... El secret de l'èxit, segons la Roser, és el bon ambient el el tàndem que fan ella i l'Albert, que té cura del menjador.

Comentaris

0 comments