Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Ferran Barenblit, nou director del MACBA

Escrit per
Eugènia Sendra
Publicitat

Ferran Barenblit és el nou director del MACBA. El Consell General del Consorci del Museu d’Art Contemporani de Barcelona ha nomenat l'argentí per dirigir el centre en els propers cinc anys en substitució de Bartomeu Marí, que va dimitir arran de la polèmica generada per l'exposició 'La Bèstia i el sobirà'.

D'entre la vintena de candidatures rebudes, el comitè d'experts ha valorat la proposta "entusiasta, positiva i convincent" de Barenblit, coneixedor del context artístic barceloní com a director de l'Espai 13 de la Fundació Miró i el Centre d'Art Santa Mònica, espai que va dirigir entre 2002 i 2008 i que va abandonar per discordances amb la Generalitat. D'aquí, Barenblit passaria a encarregar-se del Centro de Arte 2 de Mayo de Madrid.

"No estic aquí per trencar res, estic aquí per transformar", ha anunciat l'historiador. "El museu té un ADN determinat, i és el moment de remirar-se, donar-li una volta més i fer-lo créixer". Fugir dels relats hegemònics (i dels discursos "previsibles i avorrits"), ser una veu de primer ordre a nivell nacional i internacional, refer el contacte amb l'audiència i fomentar l'educació i la recerca són alguns dels reptes que es planteja Barenblit, per a qui el museu ha de ser un "laboratori d'experimentació a tots els nivells" per acompanyar el moment de canvi que viu la ciutat i la societat. Citant Chris Dercon, ex director de la Tate Modern de Londres, Barenblit ha sostingut que "els museus han ser menys efectius i més afectius" per establir noves relacions amb el públic.

Qui també s'ha fet ressò del nomenament de Barenblit com a director són els artistes Victor Jaenada i Efrén Álvarez; per a l'ocasió han editat un fanzín satíric en què es que relata la polèmica viscuda en els darrers mesosal museu del Raval. "El museu començava a ser un espai amb un relat interessant, amb cabuda pels artistes locals, però de sobte, l'escultura de la Inés ho va empantanegar tot", comenta Jaenada. Diuen que volen estimular el debat i que la gent no s'oblidi del que ha passat, d'aquí aquestes vinyetes titulades 'La bestia y el repartidor de butano. Crónica de una transformación conmovedora'.

Últimes notícies

    Publicitat