Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
La Cubana
© Iván MorenoLa Cubana

5 raons per no deixar escapar 'Gente bien' de La Cubana

Manuel Pérez
Escrit per
Manuel Pérez
Publicitat

Arribem al final de la temporada i alguns dels espectacles de més èxit dels últims mesos abaixen el teló. És el cas de 'Gente bien', el musical de La Cubana que ha anunciat la seva marxa amb els deures fets: calculen 250 funcions i més de 170.000 espectadors. Encara no l'heu vist? Afanyeu-vos, no podeu deixar escapar aquests monstres (que no dinosaures) que, malgrat el pas dels anys, mantenen una forma i originalitat envejables. Aquí us deixem algunes raons per comprar l'entrada abans de l'11 de juny

1 - Humor i qualitat
No sé vosaltres, però jo estic fart dels espectacles d'humor banal, de les comèdies de gran bulevard que ens tracten com a ximplets, obres amb trames poc elaborades que es farceixen dels típics gags suats, herència zombi del vodevil més caspós. Per sort existeix La Cubana, una companyia que es pren la broma molt seriosament, amb espectacles molt exigents. Tècnica, esforç i dedicació es posen al servei d'una estructura molt dinàmica en què sempre passen coses. A més, trobem diferents plans d'humor que ataquen el públic jubilat però també el jove. Impossible no riure.

2 – Dramatúrgia nostrada
Èxit a Londres, la comèdia de moda a Broadway, el comediògraf més famós de París... Ja n'hi ha prou. Una altra cosa no, però a casa nostra atresorem un bon material de repertori per muntar comèdies, escriptors a recuperar com Bernat i Baldoví, Arnau i Pasqual, Escalante, Pitarra i, per descomptat, Rusiñol. L'encert de la Cubana radica en recuperar una peça pintoresca, un clàssic dels grups amateurs. La munten amb vocació d'actualitzar-la, fent saltar l'acció del 1917 al 1950, i després al 1980. 'Chapeau!'

'Gente bien' de La Cubana

3 - Musical com cal
"Bufff, un musical". Segur que molts de vosaltres heu pensat una excusa com aquesta. Fins i tot a mi em feia una mica de pal trobar-m'hi gent que canta i balla perquè sí. Per sort l'aire d'opereta, la conya constant i el nivell tècnic dels actors fan que tot encaixi, que l'artefacte respiri amb aquest aire fresc i estrafolari tan propi de la companyia. Els musicals tenen molt de kitsch, i La Cubana sempre ha tingut molt de musical. Benvolgut encontre!

4 -Dins i fora
La Cubana és sinònim de sorpresa, de trencament amb la quarta paret, d'interacció amb el públic, d'un art que parla de si mateix per remarcar que tot forma part d'un gran simulacre, de la gran mentida que és la base del teatre. 'Gente bien' parla de les misèries de la professió, també dels moments sublims, un metadiscurs que sempre ha estat el tema central que ha travessat tots els espectacles de la companyia. La Cubana podria fer seu l'eslògan: “t'agrada el teatre?”.

5 - Auto-homenatge merescut
Quan van començar les funcions de 'Campanades de boda', l'anterior espectacle, el director de La Cubana, Jordi Milán, va anunciar que el final de la companyia estava prop. L'èxit del muntatge, que han tornat a repetir aquesta temporada, els ha insuflat alè. Tot i així, 'Gente bien' presenta cert perfum nostàlgic: elements de cartelleria antiga i cameos d'alguns dels personatges mítics de la companyia. En el seu diàleg amb el públic els actors reflexionen sobre un final de cicle i, fins i tot, parlen d'un possible retorn al teatre de carrer. Comiat? Merescut autohomenatge? Estratègia de màrqueting? Jo, si de cas, no perdria l'ocasió de veure'ls. Llarga vida a La Cubana!

La Cubana de la sèrie de TV3 'Teresines S.A.'

 

 

Últimes notícies

    Publicitat