Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Comença l'any del 'Gall de Foc Vermell' xinès!

Escrit per
Pau Roca
Publicitat

El Festival de Primavera, li diuen. No, no ens referim al Primavera Sound. Encara haurem d'esperar uns mesos per anar al Fòrum. Parlem de l'any nou xinès, que començarà aquest dissabte 28 de gener. Ha estat l'any del mico, el novè del cicle de dotze animals del zodíac, segons el calendari lunar xinès, que servia per marcar el ritme de l'agricultura. Els últims anys han estat la serp, el cavall i la cabra i aquest últim any ha tocat el mico, que precedeix l'any del Gall de Foc Vermell.

La festa tradicional xinesa més important segons el calendari xinès duren aproximadament 15 dies. A les cases xineses normalment s'hi porta un peix, que atrau la bona sort. I també s'usa el color vermell durant l'any, per fer fora la mala sort. I aquest any, que és l'any del Gall de Foc Vermell, suposem que amb més raó!

Comença l'any 4715 per als xinesos, un any que arranca amb el dia d'any nou i acaba amb la festa de les llanternes, dia en què els carrers s'omplen dels tradicionals fanals vermells de diverses formes i mides. Una imatge genial!

Els xinesos són persones de tradicions. Per això, el primer dia de l'any és costum no menjar carn per tenir una vida llarga i plena. I en els següents dies els nens i els avantpassats en són els protagonistes, ja que s'acostuma a resar i els més petits fan homenatges als seus pares. I sí, la família és molt important, a la Xina, però hi ha un dia, el cinquè de l'any, que els xinesos s'han de quedar a casa, per fer fora la mala sort. Aquell dia no s'ha de visitar els familiars o amics. Però tranquils, no us imagineu que els xinesos es queden a casa per celebrar l'any nou: es diu que els desplaçaments mundials augmenten un 4% aquests dies. Estem parlant de la migració humana més gran del món amb, atenció, gairebé 4.000 milions de desplaçaments segons dades del Ministeri Xinès.

Per acomiadar l'any, als xinesos els encanta celebrar-ho amb molts petards i traques que gairebé se senten des de l'altra punta del món. I la darrera nit de l'any, els xinesos acostumen a veure la gala de la Festa de la Primavera de la televisió pública, un espai ple de xous musicals que per desgràcia segueix sent una eina de propaganda del Partit Comunista i de l'exèrcit. En tot cas, no cal viatjar a la Xina, perquè a Barcelona també se celebra l'any nou xinès!

L'any del Gall de Foc Vermell sembla que serà un any complicat, diu la tradició xinesa. Un any que haurem de pensar molt bé les decisions de la vida, i no deixar res a l'atzar. Ser previsors i fer inversions de llarga durada. Per això, diuen, serà un any important per les relacions d'amor i les familiars. Ah! I els números més afortunats seran el 5, 7 i 8. Tots a jugar a la ruleta!

Últimes notícies

    Publicitat