Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

El western del segle XXI: xèrifs, indis, lladres de bancs i... hipoteques

Escrit per
Marta Salicrú
Publicitat

Les recents versions crepusculars l'han dotat de profunditat psicològica més enllà dels clixés de cowboys, planures i bales del gènere, però el cinema contemporani encara no n'ha tingut prou amb el western. Però com han de ser les pel•lis de l'oest al segle XXI? 'Hell or High Water', de David Mackenzie ('Young Adam'), fa un bon intent en una de les millors cintes vistes en la segona jornada de Top 20 Sitges 2016. Com s'ho fa?

El xèrif: en la ja tradició del western crepuscular, l'heroi és un ancià. Un ranger en el seu últim cas abans de retirar-se encarnat brillantment per Jeff Bridges.

Els indis: al Texas del 2016 ja no tenen tippis sinó casinos, i l'indi d'aquesta història és mestís, amb sang mexicana. És el company de Bridges, el seu relleu com a 'ranger', i la seva interacció ofereix tocs de comèdia en clau 'buddy movie'.

Els lladres de bancs: com diu un dels personatges, al segle XXI ja no es pot viure atracant bancs, fora de la llei. Seguint la tradició romàntica del gènere, els lladres de 'Hell or High Water' –dos germans interpretats per Chris Pine ('Star Trek') i Ben Foster– busquen la llibertat, però del que busquen alliberar-se és de l'hipoteca. Com uns Robin Hood del present, doten a la cinta d'un rerefons de crítica social.

La banda sonora: oblideu l'èpica de Morricone. La partitura que acompanya aquest western desencantat, en què l'oest ja no és esperança i futur sinó crisi i passat, la signen Nick Cave i la seva mà dreta, Warren Ellis. També hi sonen Waylon Jennings, Townes Van Zandt i Chris Stapleton.

Últimes notícies

    Publicitat