Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Il·lustrant els sòls de Barcelona

Escrit per
Pau Roca
Publicitat

Javier de Riba té poc més de trenta anys. És dissenyador, creatiu i artista i després de treballar per a alguns estudis i agències com a director d'art va endegar el seu projecte 'Floors', un projecte artístic d'intervenció de sòls d'espais abandonats de Barcelona, principalment. "Reprenc l'estètica de les rajoles hidràuliques per fer un canvi de pell als espais. De les juntures de les rajoles floreix la geometria en forma d'illa dins d'un entorn descuidat", ens explica Javier. Un projecte que parteix d'una denúncia, la d'aixecar la veu per dir que "no haurien d'haver-hi tantes cases abandonades o buides mentre hi hagi gent sense casa o lluitant per espais públics dignes. Tant de bo no hagués d'estar fent aquest projecte".

Aquest treball l'ha portat a pintar a solars públics i privats on hi ha cases abandonades o esfondrades. "La meva intervenció és posar atenció en racons oblidats que van albergar vida i ara romanen buits, com per exemple la Colonia Castells a Barcelona". Floors parteix de la idea de donar vida espais sense ànima i ara està començant a rebre projectes per rehabilitar espais i aconseguir revifar zones en desús. "Aquesta era la meva intenció així que qualsevol espai amb intenció de ser revifat em motiva molt". I el seu estil, tal com es pot veure a les fotografies que adjuntem, està directament influït pel modernisme i els sòls hidràulics de finals del segle XIX, un estil que aporta "personalitat i ompla l'espai de ritme. Cada rajola té el mateix dibuix però amb la repetició es generen noves formes que neixen en les interseccions de les rajoles".

Floors és un projecte que va sorgir amb l’ajuda de la seva compaña d’estudi, María López (AKA Minuskula), i el primer espai que van pintar va ser un mural a Els Encants. Després ha anat il·lustrant sòls de Barcelona, Viena, Vilanova i Mallorca. Precisament a Mallorca, en Javier es va posar a il·lustrar un sòl en una antiga fàbrica de maons i mentre estava pintant va aparèixer el propietari, que li va preguntar què feia allà. "Després de mostrar-li el que estava fent simplement em va dir que d'acord, que seguís, però que no anés cap a una zona de la fàbrica determinada perquè el sostre s'estava caient. Em va semblar molt bonic veure que ell tenia alguna sensibilitat amb el que estava fent i que sabia que no feia mal a ningú (que ja és molt!)". Ara, en Javier vol seguir il·lustrant els sòls de Barcelona per demostrar que aquí hi ha molta qualitat i que "hi ha molts bons artistes que treballen dia a dia per fer-se respectar i viure d'això, a Barcelona".

Mireu aquest recull de Floors de Javier de Riba –a la seva pàgina podeu comprar els patrons en pergamí vegetal. La majoria són sòls de Barcelona, tot i que també hi ha obres fetes a Hütteldorf (Viena) i a Vilanova i la Geltrú (pel Vida Festival). 

Ús Festival (Barcelona)

La Llagosta, Barcelona

Vilanova i la Geltrú:

Últimes notícies

    Publicitat