Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

L'Heliogàbal espera tornar a fer concerts a finals d'abril

Escrit per
Marta Salicrú
Publicitat

L'Heliogàbal havia convocat una roda de premsa per anunciar el concert de Mishima, Za! i Pony Bravo, el 5 de maig al Razzmatazz, amb què volen recollir diners per pagar les quatre multes per excés d'aforament arran d'inspeccions de la Guàrdia Urbana durant 15 dies a finals de l'any passat. Multes que en total sumen 22.000 euros i que han forçat el bar musical de Gràcia a suspendre els concerts previstos els tres primers mesos del 2016.

L'anunci de la nova normativa de l'Ajuntament de Barcelona que legalitzarà la música en viu amplificada en espais amb llicència de bar, restaurant i cafeteria ha canviat l'agenda del dia.

Segons la nova normativa, les condicions perquè un local amb llicència de bar, restaurant i cafeteria –el cas de l'Heliogàbal– són, d'una banda que es garanteixi l'aïllament acústic i el respecte al descans dels veïns (30 dB als dormitoris dels habitatges adjacents als locals entre les 7 i les 23 h, i 25 dB de 23 a 7 h), i de l'altra, que es garanteixi la seguretat del públic.

Pel que fa a l'aïllament acústic, l'Heliogàbal s'adequa a aquesta normativa: el bar està insonoritzat i ha llogat els habitatges adjacents per instal·lar-hi les seves oficines.

Pel que fa a les millores de seguretat, el bar durà a terme dues mesures: instal·lar una rampa d'accés al local i canviar les portes. Aquestes mesures garantiran un desallotjament ràpid en cas d'emergència que haurien de permetre recalcular l'aforament del local, que ara mateix és de 39 persones.

Què ha provocat els problemes recents de l'Heliogàbal i com els afecta la nova normativa de la música de l'Ajuntament?

Les inspeccions de la Guàrdia Urbana (quatre en cosa de 15 dies, fet pel qual l'Helio va denunciar sentir-se assetjat) les va motivar les queixes d'un veí. Però el que molestava el veí no eren els concerts, sinó el soroll dels clients a l'exterior del local. Aquestes inspeccions van resultar en les quatre multes, però la sanció mai no va penalitzar l'Heliogàbal per fer soroll, sinó per superar l'aforament.

El problema de l'Heliogàbal és que té una llicència (de bar cafeteria) que no s'adapta a la seva activitat real (de bar musical i sala de concerts). Segons la llicència de bar cafeteria i per les dimensions del local, l'aforament màxim de l'Helio és de 39 persones, ja que en tant que bar cafeteria se suposa que els clientes del local estan asseguts i en taules.

Però si l'Heliogàbal tingués llicència de bar musical o de sala de concerts, com què això suposaria que la gent hi estaria dreta, el seu aforament pujaria fins les 90 o 100 persones, que és la gent que, fins al desembre, s'arribava a encabir a la sala.

La millora de les mesures de seguretat per garantir el desallotjament ràpid permetrà tornar a calcular quanta gent cap a l'Helio i establir un aforament que s'adeqüi a la realitat del local. Segons Miquel Cabal, director de l'Heliogàbal, no se sap quan es podrà fer aquest nou càlcul, però la “bona voluntat” que constaten per part del Districte de Gràcia, els anima a estimar que l'Heliogàbal podria reprendre l'activitat de concerts “a finals d'abril”.

Cabal ha valorat de manera molt positiva la nova normativa per a la música en viu de l'Ajuntament, així com la rapidesa de l'equip de l'alcaldessa Ada Colau a l'hora de posar fil a l'agulla per intentar resoldre un problema que feia anys que arrossegaven. “Des del 2003 que demanàvem que la nostra situació es regulés”, ha afirmat, en referència als intents de l'Heliogàbal per tenir una llicència que s'adeqüés a la seva activitat real. “I aquest és el primer cop que hi ha hagut moviments en aquest sentit, i amb resultats efectius en molt poc temps i amb un govern en minoria”. Colau és l'alcaldessa de Barcelona des del juny del 2015.

Últimes notícies

    Publicitat