Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
museu d-art contemporania de barcelona
© Maria DiasMACBA

Què opinen des dels museus de les aturades dels treballadors?

Escrit per
Pau Roca
Publicitat

L'empresa Serveis Educatius Ciut’art és una de les principals proveïdores de treballadors a alguns dels museus més importants de la ciutat. Més concretament, Ciut'art proporciona, sobretot, treballadors per a serveis d’atenció al públic i seguretat a museus com el CCCB, MACBA, la Fundació Joan Miró, el Museu del Disseny, la Fundació Antoni Tàpies i molts més. Des de fa uns dies, els treballadors de Ciut'art han convocat una vaga per denunciar i protestar per la subcontractació amb què es troben els contractes de molts d'ells. Demanen una correcta aplicació de les jornades de vacances, el reconeixement del contracte indefinit i una millora substancial en el tracte amb ells.

La vaga, que s'ha dut a terme avui dijous i també es farà els dies 26 d'aquest mes i el 2 de juliol, ha afectat els museus de la ciutat de diferent manera. Tot i que per qüestió logística i temporal no hem pogut parlar amb Ciut'art, sí que ens hem pogut posar en contacte amb gerents i portaveus del CCCB, MACBA, Fundació Tàpies, Fundació Miró i el Museu de Cultures del Món per saber què pensen sobre les queixes dels seus treballadors i com els ha afectat. Tot i no voler opinar sobre si el que reclamen és just o no, tots coincideixen que cal respectar el dret a vaga.

Mireia Collado, responsable de premsa del MACBA

"El MACBA avui no ha obert portes al públic a causa de la vaga dels Serveis Educatius Ciut'art, però es manté la inauguració del vespre [de l'exposició Col·lecció Macba 31]. Respectem el dret a vaga, i esperem que arribin a un acord".

Dolors Ricard, subdirectora gerent de la Fundació Miró.

"És una vaga que afecta qui treballa a informació i entrades. Com que respectem la vaga, hem tancat. La gent s'ho pren bé i ho entén en tot moment. Ens afecta molt econòmicament, les sales tancades afecten, esclar. I la imatge també, però això a tots els museus de Barcelona. Els francesos, per exemple, riuen, ja estan acostumats. En tot cas, això de la vaga no és bo per a ningú. Confiem que es desconvoquin abans i l'empresa i treballadors parlin i ho resolguin. Si els treballadors fan bé de queixar-se? Crec que sobre el tema no hem d'opinar res. Respectem que facin la vaga, només faltaria, i això és el que hem de fer. I ells s'han de posar d'acord pel bé de tots".

Daniel Solano, cap de comunicació de la Fundació Antoni Tàpies.

"Avui hem tancat perquè el personal de seguretat és de l'empresa Ciut'art (vigilants de sala). Seria un problema greu no tenir vigilants de sala. Els museus estem passant moments difícils, ens han retallat molts pressupostos i no és bo tancar. Ens ha afectat molt i esperem que s'arregli el tema. És una cosa complexa perquè són relacions laborals amb molts factors entremig. No sabem si hi ha més dies de vaga, però fins que no ens diguin res oficial des de direcció no podem dir res".

Elisenda Poch, gerent del CCCB.

"Al CCCB no hem tancat. L'empresa Ciut'art només presta servei educatiu: tallers i visites guiades. Tenim seguretat i servei de taquilles amb altres empreses. Ha afectat l'atenció telefònica i alguna activitat temporal però no l'obertura de sales. Afectació mínima, podríem dir. I no volem entrar en valoracions sobre allò que reclamen els treballadors. Simplement respectem el dret dels treballadors a la vaga, som molt escrupolosos amb això i no ens correspon fer valoracions".

Josep Fornés, director del Museu de les Cultures.

"En funció del que habitualment fem, estem prestant el servei que es pugui. No està obert al public perquè el personal està de vaga. En el cas del museu de Montjuïc està obert en portes obertes perquè allà no és Ciut'art qui porta els treballadors. No amaguem la vaga i actuem en conseqüència, podríem dir. No reduïm l'impacte de la vaga, que és justa i lícita. Són els nostres companys de viatge i els respectem. Desitgem que tinguin sort. Com a professional i treballador dels serveis públics des de fa més de 40 anys tinc clar que els treballadors tenen dret a vaga. I una vaga sempre té arguments justos per part de qui la fa. No poso en dubte en cap moment que exerceixin el seu dret. Esperem que abans del següent dia d'aturades es posin d'acord, pel bé de tots".

Últimes notícies

    Publicitat