Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Qui és Pérez de Andújar, el pregoner de la Mercè 2016

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Avui hem sabut que l'escriptor de Sant Adrià de Besòs Javier Pérez de Andújar serà el pregoner de la Mercè 2016. Potser no sabeu qui és o li vau perdre el rastre. Us donem unes quantes pistes per redescobrir aquest escriptor.

1. És un fan de la cultura popular. Fa uns anys vam fer una passejada amb ell pel Besòs arran de la publicació de 'Paseos con mi madre' (Tusquets) i, en acabar, va dir: "M'agrada el que la gent anomena cultura popular, que és la manera de viure dels pobres".

2. El seu univers és Sant Adrià. El seu llibre més cèlebre és 'Los príncipes valientes' (Tusquets), un volum magnífic on recordava la seva infantesa, als anys 70, a Sant Adrià de Besòs. És una mena de Marsé contemporani, amb Sant Adrià en lloc de Gràcia. O, per dir-ho d'una altra manera, és un Julià de Jòdar de Sant Adrià. Jòdar és el gran retratista de la Badalona de la segona meitat del segle XX, amb llibres tan memorables, com 'L'àngel de la segona mort', i Pérez de Andújar és el mirall de Sant Adrià.

3. És un premi Ciutat de Barcelona. Amb Xavier Trias com a alcalde, Pérez de Andújar va rebre el 2014 el premi Ciutat de Barcelona de mitjans de comunicació. Sabíeu què? Va derrotar-nos a nosaltres, Time Out Barcelona, i ens vam quedar tan contents amb el vencedor.

4. Va ser al mític 'Saló de Lectura' de BTV. Pérez de Andújar va ser un dels puntals d'un dels millors programes de llibres que s'han fet mai, el 'Saló de Lectura' d'Emili Manzano a BTV. Allà demostrava en antena tota la seva grandesa intel·lectual i com de fàcil és transmetre de manera planera l'alta cultura quan s'és tan savi. Fa anys que és un dels cronistes destacats del diari El País.

5. Ha aixecat controvèrsia. Fa uns anys va escriure un article en el qual identificava el procés sobiranista amb l'oligarquia. Se'l va posar al costat de Javier Cercas, com un intel·lectual contrari al procés. Però ell sempre ha dit que no és veritat, que no està en contra el procés, sinó que demana el dret a "no estar sentimalment involucrat" en ell. Les dues edicions del seu llibre 'Catalanes todos' (Tusquets), en el qual parla dels catalans que van fer costat a Franco, és de lectura obligatòria.

Últimes notícies

    Publicitat