Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

RCR, arquitectura de premi

Escrit per
Eugènia Sendra
Publicitat

RCR Arquitectes ostenten des d'avui el premi Pritzker d'Arquitectura, un dels guardons més reconeguts de la disciplina. El compromís amb el lloc i les seves narratives, el diàleg constant entre l'espai i el context, la capacitat d'harmonitzar materials i la creació d'una arquitectura emocional i singular són alguns dels elements que ha valorat el jurat.

És la segona ocasió en què un arquitecte espanyol obté el premi –el primer va ser Rafael Moneo– i la primera vegada que es reconeix l'arquitectura "col·laborativa", en aquest cas feta a sis mans: RCR és l'acrònim dels noms de Rafael Aranda i Carme i Ramon Vilalta. Van començar a treballar conjuntament a Olot el 1988, i encara hi són, instal·lats a l'espai Barberí, un edifici fabril de principis del segle XX que ara també funciona com a laboratori d'arquitectura.

Espai Barberí
© Hisao Suzuki

Ben arrelats i en sintonia amb l'entorn local, els projectes de RCR Arquitectes –des d'espais públics fins a encàrrecs particulars, passant per institucions i espais culturals– han esdevingut universals. Destaquen el Museu Solages de Rodez, la mediateca Waalse De Krook a Gant, i els edificis d'habitatges a Dubai. Al territori, signen intervencions a l'espai públic com el que supleix el buit de l'antic teatre La Lira de Ripoll, i el projecte d'accés a la zona volcànica de la Fageda d'en Jordà. Olot atresora més intervencions dels RCR, com l'estadi d'atletisme i el restaurant Les Cols.

Restaurant Les Cols
© Hisao Suzuki

La biblioteca Joan Oliver, a Sant Antoni, i el flamant restaurant d'Albert Adrià, l'Enigma, també són obra del trio guanyador.

Enigma
© Pepo Segura

El 2015, l'Arts Santa Mònica ens introduïa als papers creatius dels RCR i el seu evocador univers estètic. "Som somiadors i la nostra especialitat és fer els somnis realitat; aquest és el nostre patrimoni. Arquitectura és l'art de fer visible, físic, allò que imaginem". Per fer-ho realitat primer visiten els llocs, escolten el seu alfabet propi i, a partir d'aquí, decideixen com procedir. Treballen amb materials autèntics i atmosfèrics, des d'acer reciclat fins a plàstics que permeten crear subtileses, textures i matisos. "Es tracta de conquerir el màxim amb el mínim", afirmen a la web del premi Pritzker. Objectiu aconseguit.

Museu de Soulages
© RCR Arquitectes

Últimes notícies

    Publicitat