Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Turistes en bici a plaça de Sant Jaume
© Oleg Proskurin / Shutterstock.com

Tours en bici per a guiris: terror a Ciutat Vella

Escrit per
Òscar Broc
Publicitat

Plaça de Sant Jaume. Estic passejant amb la meva dona. De sobte, un noi barbut ens talla el pas i gairebé ens esclafa amb una aparatosa bicicleta de color verd lloro. El paio fa un senyal mentre s’allunya a tota pastilla: el segueix un exèrcit de bicicletes assassines ocupades per turistes en banyador.

He d'allunyar-me de la meva xicota per evitar que m’arrenquin el braç. Un riu embravit de ferralla, cautxú, cadenes, 'aftersun' i xancletes ens separa violentament i crea el pànic al mig de la plaça. Els guiris s’esforcen per seguir el ritme del guia i durant l'estampida devoren tot el que es troben al seu camí.

Veig com s’allunyen dotze bicis que semblen cafeteres amb rodes, es pixen en les normes bàsiques de convivència i aniquilen vianants com si Ciutat Vella fos un escenari de 'Grand Theft Auto'. S’introdueixen estrepitosament als carrerons del barri Gòtic i prego pels pobres vianants que es trobin amb aquest esquadró de la mort a les estretors del casc antic.

Em costa entendre que l'Ajuntament permeti aquests tsunamis sobre rodes en zones urbanes tan atapeïdes. Ciutat Vella és un manicomi hiperpoblat, un laberint que no està preparat per suportar ramats de ciclistes embogits. No tenim prou amb els tours de guiris a peu i els coàguls desesperants que formen, que ara també ens hem de guarir dels tours en bicicleta. I dic guarir perquè a la majoria dels turistes que paguen per una excursió en bici amb els col·legues els importa ben poc que els vianants tinguem prioritat. Passa el mateix amb els ‘segways’: es pensen que han pagat per una atracció del Tibidabo i un desgraciat que va a peu no els impedirà passar-s'ho pipa.

L’únic que aconsegueixen aquestes iniciatives és accentuar la sensació de parc temàtic i augmentar la vergonya aliena dels barcelonins que vivim el centre. Al barri GòticBornRaval no haurien d’estar permesos els tours en bici. No calen. Molesten. Fan la vida dels habitants del barri més difícil. Fins i tot entorpeixen els altres guiris. En una topografia urbana tan complicada, aquests ramats són un problema seriós i en molts casos acaben amb vianants marcats per algun cop de manillar o alguna roda que ha passat per on no li corresponia.

A més, els tours en bici per a turistes només alimenten els arguments dels detractors de la bici i posen més contra les cordes els ciclistes urbans més assenyats. Si ningú surt guanyant, tret dels quatre gats que s’enriqueixen amb el negoci, per què hem de seguir suportant aquesta pràctica absurda? 

L'única esperança que ens queda es que això dels tours en bici per a guiris acabi posant-se de moda per damunt de la Diagonal. Cada cop tinc més clar que fins que una horda de ciclistes francesos borratxos no li esclafi un ull de poll a algun conseller, a Ciutat Vella no ens lliurarem d’aquestes congues sobre rodes. 

Últimes notícies

    Publicitat