Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
TV vintage
FOTO: Shutterstock

9 programes de TV mítics per veure gratis a casa

Nostàlgics: aquí teniu hores i hores de tele 'vintage' (entrevistes, musicals, entreteniment... ), de franc i a un click

Borja Duñó
Escrit per
Borja Duñó
Publicitat

No heu pensat mai que ja gairebé no es fan entrevistes llargues a la televisió ni programes juvenils tan gamberros com els dels anys 80? La tele d'ara té altres coses bones, però va haver-hi un temps en què el mitjà no funcionava a un ritme endimoniat, en què els professionals podien deixar anar tota la seva creativitat i en què els tertulians fumaven i bevien al plató perquè debatien... durant tres hores!

Aquí hi trobareu moments musicals inoblidables, algunes de les ments més influents del segle XX i també humor i entreteniment. Perdeu-vos en els arxius de les televisions públiques de quan només teníem un, dos o tres canals i el món girava d'una altra manera.

NO T'HO PERDIS: 5 noves sèries que has de veure

La bola de cristal
Foto: RTVE

1. La bola de cristal

Creat i dirigit per Lolo Rico, 'La bola de cristal' va ser un format innovador que es va emetre amb gran èxit a TVE els matins de dissabte entre 1984 i 1988. Seguia l'estètica transgressora de la Movida Madrileña i va marcar una generació sencera. Hi apareixien Alaska, Javier Gurruchaga, Pablo Carbonell, Pedro Reyes i els Electroduendes. Una raresa televisiva que feia aquella bona aquella màxima que diu "la imaginació al poder". Recupereu 158 programes complets a rtve.es

Oh, Bongònia
Foto: TV3

2. Oh, Bongònia

Presentat per Mikimoto, 'Oh, Bongònia' feia una selecció dels videoclips del moment. La llista s'elaborava per votació telefònica o atenent les peticions per carta dels teleespectadors. Es va emetre a finals dels 80 i incloïa seccions humorístiques, un concurs i biografies de músics o grups. Ha quedat com una icona de la televisió musical en català, i al web de TV3 se'n poden recuperar una bona colla de capítols i clips. I, ah, hi ha una llista de Spotify amb els èxits de l'època que sonaven al programa. 

Publicitat
Arsenal
Foto: manuelhuerga.com

3. Arsenal

Emès a TV3 entre 1985 i 1987, 'Arsenal', estava dedicat a les últimes tendències artístiques i culturals i ha quedat com un programa de culte de la televisió pública que ara es pot recuperar a la web de Manuel Huerga, el seu creador. En total, se'n van fer 44 capítols, de diversa durada i amb un llenguatge televisiu avantguardista i trencador que li va valer un Premi Ciutat de Barcelona, un Laus i la Medalla FAD. Hi trobareu entrevistes amb Bruce Springsteen i els Smiths!La edad de oro
Foto: RTVE

4. La edad de oro

Va ser el programa per excel·lència de La Movida. El va emetre la 2 de TVE entre 1983 i 1985 i el dirigia i presentava Paloma Chamorro. Pel seu plató hi van passar convidats com Violent Femmes, Marc Almond, Johnny Thunders i gairebé tots els grups espanyols més coneguts del moment. El programa també va gravar concerts de Lou Reed, The Smiths, Nick Cave i Spandau Ballet, entre altres. A l'arxiu de RTVE teniu els 69 programes que es van emetre.

Publicitat
A fondo
Foto: RTVE

5. A fondo

Presentat i dirigit per Joaquín Soler Serrano, 'A fondo' va ser un programa d'entrevistes en profunditat a personalitats del món de la cultura, la ciència i la política i que es va emetre al segon canal de Televisió Espanyola entre 1976 i 1981. Hi trobareu entrevistes llargues a figures com Mercè Rodoreda, Jorge Luis Borges, Josep Pla, Salvador Dalí... Fins a 50 programes d'una hora aproximada de durada a rtve.es. Una joia!

Teresina S.A.
Foto: La Cubana

6. Teresina S.A.

La mítica 'sitcom' de La Cubana es va emetre a TV3 l'any 1992 i va ser tot un fenomen. Les Teresines eren tres germanes solteres del barri de Gràcia. Els tretze capítols, de 30 minuts cadascun, tenen lloc al seu pis del carrer Verdi per on van apareixent personatges hilarants inspirats en els nostres veïns de tota la vida. Són memorables les interpretacions de Mercè Comas, Mont Plans, Sílvia Aleacar, José Corbacho, Santi Millán, Anna Barrachina, Miquel Crespi i altres. 

Publicitat
Plastic
Foto: RTVE

7. Plastic

Mític programa juvenil que es va emetre a TVE entre 1989 i 1990, presentat per uns joveníssims David Bagés, Tinet Rubira i Marisol Galdón. Hi havia actuacions musicals en directe, videoclips i entrevistes a personalitats de la música i la cultura del moment. Tot amb un to gamberro deliciós que era com una alenada d'aire fresc. Podeu recuperar-ne uns quants programes a rtve.es.

Doctor Caparrós, medicina general
Foto: RTVE

8. Doctor Caparrós, medicina general

El gran Joan Capri va encarnar el Doctor Caparrós a la primera comèdia televisiva d'èxit en català, emesa l'any 1979 i premiada amb un Ondas. La sèrie s'enregistrava amb públic al plató i va ser una escola per a molts professionals de la tele de l'època. Al repartiment hi havia també actors com Joan Pera (el nebot) i María Matilde Almendros (la muller). El guió era de Jaume Ministral i Masià i estava dirigida i realitzada per Esteve Durán. Va tenir una segona part amb el títol 'Doctor Caparrós, metge de poble'. Podeu recuperar-les totes dues al web de RTVE.

 

Publicitat
La clave
Foto: RTVE

9. La clave

Presentat i dirigit per José Luis Balvín, 'La clave' va ser el programa intel·lectual per excel·lència de Televisió Espanyola, que el va emetre des de 1976 fins a 1985. Copiat del format francès 'Les dossiers de l'écran', 'La clave' començava amb l'emissió d'una pel·lícula que introduïa el tema a tractar en el debat, que es podia allargar tres hores. S'hi van tractar qüestions com la legalització del PCE, l'avortament, l'Opus Dei i l'OTAN. Alguns d'aquests programes es van prohibir. Se'n van fer més de 400 i n'hi ha 56 de complets a l'arxiu a la carta de RTVE. 

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat