Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Nila Núñez
Foto: Nila NúñezNila Núñez

Entrevista a Nila Núñez

Parlem amb la directora de 'Lo que dirán', un documental sobre dues adolescents musulmanes de Barcelona

Escrit per
Maria Junyent
Publicitat

‘Lo que dirán’ és l’òpera prima resultant del Màster en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu de la UAB que va fer la Nila Núñez, i s’ha endut el Premi a la Millor Pel·lícula Espanyola al Festival de Cinema Internacional de Gijón. Es projectarà al Zumzeig l’11 i el 13 de juny i als Cinemes Girona el 12, el 19 i el 26 de juny.

L’Aisha i l’Ahlam estan preparant el seu treball de recerca sobre la situació de les dones musulmanes a Barcelona. En quin moment hi apareixes?
El meu pare és el tutor que els portava el treball [a l’Institut Joan Coromines de Sants] i em va demanar si podia ajudar-les a muntar un vídeo. Em vaig enamorar d’elles com a personatges.

TItol

L’Aisha porta hijab i l’Ahlam no, i totes dues es reivindiquen com a dones lliures i musulmanes.
Són dues persones molt diferents, no només pel que fa a la seva relació amb la religió, sinó en la seva manera d’entendre el món. Tot i així, la seva amistat és molt forta. S’entenen, s’escolten i s’assessoren. Si no fos per elles, mai hauria fet un documental sobre aquest tema, perquè no en tinc la formació, però van crear un espai còmode. Tenien moltes ganes de ser escoltades i preguntades.

L’Aisha pregunta en un moment per què s’hauria de treure el vel. “Per complaure a qui?”, diu.
Hi ha una part de crítica a la pressió estètica que patim les dones, totes. Tot i que la pel·li gira entorn de la cultura musulmana, jo volia parlar de la construcció de la identitat cap als 18 anys i, en aquest sentit, he après molt dels adolescents i de la seva mirada.

"Al nostre dia a dia ens contradiem molt i no per això ens jutgem constantment"

És molt bonica la manera en què assumeixen que ens podem equivocar, cosa que molts adults perdem.
Amb l’Aisha és molt clar. L’hem conegut com una noia molt segura i cap al final la veiem dubtar, i no passa res. Al nostre dia a dia ens contradiem molt i no per això ens jutgem constantment.

NO T'HO PERDIS: Les estrenes de cine de la setmana

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat