Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Les millors pel·lícules del festival de Sitges 2020
'Possessor', Brandon Cronenberg
Foto: Sitges Film Festival 'Possessor', Brandon Cronenberg

Les millors pel·lícules del festival de Sitges 2020

Ens endinsem en el més destacat de la 53a edició del Festival de Cinema Fantàstic de Catalunya de la mà d'Àngel Sala

Per Eulàlia Iglesias
Advertising

Poques vegades el món real s’ha assemblat tant a una pel·lícula del Festival de Sitges com aquest 2020. El certamen català, que se celebra del 8 al 18 d’octubre, és un dels primers grans esdeveniments culturals d’aquesta tardor encara excepcional. "Després de superar un primer escenari de molta incertesa, hem aconseguit organitzar una edició que manté tot l’esperit de Sitges", ens explica el seu director Àngel Sala. Sense actes paral·lels com la popular Zombie Walk, un menor nombre de convidats, la reducció de títols seleccionats (50 menys respecte de l’any passat) i els protocols per garantir la seguretat de tothom, Sitges aposta aquest any per un format híbrid. "Dels 120 títols que conformen la programació, més de 70 es podran veure en línia".

Aquesta temporada de restriccions al món de la cultura i de sequera de 'blockbusters' de Hollywood és una bona ocasió per reivindicar, com fa Sala, que el paper dels festivals no rau pas a "estrenar la nova de 'L’expedient Warren'" sinó a atorgar visibilitat a aquells films que ho tenen difícil per accedir als espectadors. El director se sent satisfet perquè, en aquest panorama tan complicat, el certamen acollirà fins a 22 'premières' mundials i no deixarà d’oferir una representació precisa i variada de l’estat del fantàstic arreu del món. Celebrem-ho!

Els títols bomba

El tàndem Alexandre Bustillo i Julien Maury, que van sacsejar Sitges 2007 amb 'À l’intérieur', hi tornen amb 'Kandisha', on invoquen la fada marroquina de la venjança. Per Sala, aquesta serà una de les pel·lícules que esclataran a Sitges 2020, juntament amb l’aclamada a Sundance 'Relic', de Natalie Erika James; la sci-fi francesa 'Le dernier voyage de Paul W.R.' de Romain Quirot, "en la línia de 'Delicatessen' i el primer Luc Besson", i també 'Archenemy', thriller fantàstic d’Adam Egypt Mortimer on apareix com a actriu Amy Seimetz, alhora directora d’una de les sensacions indies de la temporada que veurem a Sitges, l’esperada i polèmica 'She dies tomorrow'.

'Relic', Natalie Erika James

 

'Relic', Natalie Erika JamesFoto: Sitges Film Festival

 

Sospitosos habituals

Sitges segueix sent l’escenari ideal per acollir les obres del pare del 'queercore', Bruce LaBruce, que aquest cop arriba amb 'Saint-Narcisse', la seva revisió deliciosament retorçada del mite de l’home enamorat del seu reflex. El francès Quentin Dupieux, sacerdot suprem de l’humor absurd cinematogràfic, presenta amb 'Mandibules' una comèdia tòtila amb mosca gegant. I Brandon Cronenberg, bon hereu del seu pare David, aterra amb el seu segon i pertorbador llarg, 'Possessor', "més rodona que l’anterior Antiviral", diu Sala.

'Saint-Narcisse', Bruce LaBruce

 

'Saint-Narcisse', Bruce LaBruce Foto: Sitges Film Festival

 

Vampires de Barcelona

Nora Navas dona vida a Enriqueta Martí, aquesta figura històrica de principis del segle XX a qui el director Lluís Danés vol rescatar de la llegenda negra que l’envolta a 'La vampira de Barcelona'. El cinema amb producció catalana també estarà present a la inauguració del festival amb els zombis que envaeixen la Guerra Civil a 'Malnazidos' de Javier Ruiz Caldera i Alberto de Toro; i no hi faltaran tampoc 'Cosmética del enemigo', l’adaptació d’Amélie Nothomb que ha dut a terme Kike Maíllo, i 'No matarás', el debut en el llarg de David Victori, amb Mario Casas.

'La vampira de Barcelona', Lluís Danés

 

'La vampira de Barcelona', Lluís DanésFoto: Sitges Film Festival

 

Tot és Lynch

La còpia remasteritzada de 'L’home elefant' (1980) de David Lynch clausurarà una edició que concedeix el Gran Premi Honorífic al director nord-americà. Per raons òbvies, el cineasta no hi podrà assistir, però Sala anuncia que, entre les prediccions meteorològiques diàries que fa al seu canal de Youtube, Lynch ha trobat temps per preparar un detall especial per a la gala de cloenda.

NO T'HO PERDIS: Les millors estrenes de cine d'octubre

 

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising