Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Interview
© Patrick BeelaertInterview

Qui coi és Julyen Hamilton?

Un mite de la dansa i la ‘performance’, s’entrevista ell mateix a l’Antic Teatre. L'espectacle es diu 'Interview'

Escrit per
Bàrbara Raubert
Publicitat

Ballarí, músic i poeta, Julyen Hamilton porta damunt seu l’obsessió del geni creador, l’entusiasme vital de qui s’ha donat plenament a l’art perquè sabia que no tenia altra escapatòria. Ara presenta 'Interview' a l’Antic Teatre, una peça on fa d’entrevistat i d’entrevistador alhora, per la qual cosa suma una capa més a la seva interpretació sempre polifacètica. “A mi m’agrada construir –es justifica–, ja sigui un poema, una dansa, una música o una classe –també és professor–. No és el mateix, però en totes aquestes activitats comences sense res i fas que existeixin”. I l’altra cosa que tenen en comú és que provenen del seu jo més íntim: “Són activitats que faig des del cor, poso el cor en tot allò que faig i penso que, potser, si hi ha sort, la gent rebrà una part d’aquest cor”.

Procedent del món del teatre, Hamilton es va formar durant els 70 a Londres, en un moment d’explosió experimental, i després de passar per la London School of Contemporary Dance, va iniciar una carrera de creació directa que inclou tant la dansa com el text, una manera de fer que ha continuat amb la seva companyia, Allen’s Line, a Bèlgica, amb ballarins, músics i dissenyadors d’il·luminació. “Tota la creativitat és una actitud espontània i m’he fet especialista a construir i actuar alhora. És un entrenament de molts anys, que consisteix a deixar arribar la creació al cos i compartir-la amb tot el públic. M’agrada sentir la veu espontània dins meu. És que soc un tipus de bèstia especial”, diu per referir-se a ell mateix.

Hi ha una radicalitat bestial quan deixa lliure el pensament, cosa que li permet transitar i barrejar tots els llenguatges i el fa viatjar del joc infantil a les preguntes transcendents, com si res. “Per què continuo viu? És una pregunta que moltes vegades em faig, crec que és la més important, però no ens atrevim a demanar-ho als altres”. I, en tens la resposta?, li dic. “Gaudir dels privilegis d’estar viu. Sobretot. I fer coses. Cada dia és una nova oportunitat de ser creatius: aquesta és la meva obsessió”.

Això sí, amb el cos com a base de tota expressió. I també de la relació amb la tecnologia, que Hamilton ha sabut explotar en moltes de les seves creacions, també a 'Interview'. “La història de l’art és la història de la tecnologia –afirma–, jo escric molts poemes directament per WhatsApp, és una eina fresca per a la creativitat. Si no tens connexió amb el cos és molt fàcil que la tecnologia sigui una distracció, una evasió”.

Després de quatre dècades als escenaris i més de 100 obres a l’esquena, Hamilton no pensa rendir-se, ni esquivar cap pregunta que se li plantegi. “Penso que crear és la millor manera de sobreviure”. Mai et canses? “De vegades em canso, esclar, però menys que quan tenia 25 anys, perquè ara el meu sistema és més intel·ligent, i ballar costa energia, però te’n dona més del que costa”.

NO T'HO PERDIS!: Els millors espectacles del Grec 2018

Un email que realment t'encantarà

Loading animation
Aquest mail ja està registrat. Prova'n un altre!

🙌 Genial, ja t'has subscrit!

Gràcies per subscriure't! Descobreix la primera newsletter a la teva safata d'entrada molt aviat!

Un email que realment t'encantarà

Loading animation
Aquest mail ja està registrat. Prova'n un altre!

🙌 Genial, ja t'has subscrit!

Gràcies per subscriure't! Descobreix la primera newsletter a la teva safata d'entrada molt aviat!

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat