Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Biblioteca Pública Arús

 • Llocs d'interès
 • Eixample
 1. Biblioteca Pública Arús
  ShutterstockBiblioteca Pública Arús
 2. Biblioteca Pública Arús
  ShutterstockBiblioteca Pública Arús
 3. Biblioteca Pública Arús
  ShutterstockBiblioteca Pública Arús
Publicitat

Time Out diu

La Biblioteca Arús és un centre de memòria i cultura obrera, d’accés gratuït, creat com a darrera voluntat d’un escriptor i filantrop barceloní

Barcelona disposa d’una àmplia oferta de biblioteques públiques. Algunes d’elles estan ubicades en llocs amb història com l’ambiciosa Biblioteca de Catalunya, ubicada en el Raval de la ciutat i que s’emplaça en un edifici medieval construït al segle XV, o la Biblioteca Pública Arús. La seu d’aquesta última va ser concebuda a finals del segle XIX per l’arquitecte i escriptor Bonaventura Bassegoda i Amigó. El dibuixant i pintor José Luis Pellicer va dirigir les tasques de decoració de l’edifici.

No necessiteu viatjar fins a Nova York perquè una dona aguantant una torxa i un llibre us doni la benvinguda. A la Biblioteca Arús, un cop pujada l'escalinata d'entrada, us trobareu amb una rèplica reduïda de l'Estàtua de la Llibertat que saluda els visitants. La Liberty catalana, obra de Manuel Fuxà, proclama en una inscripció la llibertat de l'ànima ('Anima libertas'). La icona laica il·lumina aquest temple dedicat al coneixement com a forma de progrés col·lectiu.

Un espai viu dedicat a la història

El centre està especialitzat en els moviments socials i la maçoneria. El seu impulsor va ser el periodista i dramaturg Rossend Arús, que va deixar escrita la voluntat que s’emprés el seu llegat per crear una biblioteca d’accés públic, amb vocació política i popular. El catàleg ha crescut des dels 25.000 volums originals fins a superar els 70.000. Es pot consultar en línia la disponibilitat de la major part del fons. L’espai també acull activitats com conferències, exposicions o presentacions de llibres que encaixin amb els interessos temàtics que va marcar Arús.

Llar barcelonina de Sherlock Holmes

Des de l’any 2011, la biblioteca acull milers de llibres i objectes diversos relacionats amb el detectiu de ficció Sherlock Holmes. El col·leccionista Joan Proubasta va donar en vida, i encara en construcció, aquest fons documental. Les limitacions de recursos per part de la biblioteca dificulten que es tregui rendiment cultural d’aquest patrimoni, que s’exhibeix, però que no està catalogat ni es pot consultar.

Com arribar a la biblioteca pública Rossend Arús?

La biblioteca pública Rossend Arús està al centre de Barcelona, entre la plaça Tetuan i l’Arc del Triomf. Hi ha múltiples opcions de transport públic metropolità per arribar-hi, amb estacions de metro (la línia 2 passa per l’estació de Tetuan, la línia 1 ho fa per Arc del Triomf) i autobusos ubicats a la zona. La proximitat de l’esmentada estació d’Arc del Triomf, on també arriben trens de rodalies, multiplica les possibilitats de comunicació. Els horaris d’obertura de l’equipament són relativament limitats, així que és recomanable consultar-los abans de fer qualsevol visita. L’entrada és gratis, però es requereix una identificació.

Escrit per
Ignasi Franch

Detalls

Adreça
Passeig de Sant Joan, 26
Eixample
Barcelona
08010
Transport
Arc de triomf (M: L1, R1, R3, R4), Tetuan (M: L2)
Preu
Entrada gratuïta
Horaris
Dl., dc., dv. de 9.30 a 15 h. Dm., dj. de 16 a 21 h
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà