Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Espai Francesca Bonnemaison

  • Llocs d'interès
  • Ciutat Vella
Francesca Bonnemaison
© Tatiana Rojas
Publicitat

Time Out diu

Un lloc on trobareu institucions que impulsen el paper de la dona en la cultura

Francesca Bonnemaison va ser una de les figures més destacades del moviment feminista a Barcelona, crucial en l'impuls de l'educació i cultura femenines. L'espai que porta el seu nom, gestionat des de 1941 per la Diputació de Barcelona, recull l'herència de les iniciatives de Bonnemaison i alberga diverses institucions que fomenten la participació de les dones en la cultura.

Què podem trobar a l'Espai Francesca Bonnemaison?

En aquest espai es troben diverses unitats i institucions, entre els quals destaquen la Biblioteca Francesca Bonnemaison i el Centre de Cultura de Dones, conegut com LaBonne. Aquest últim és un espai de trobada i creació de projectes feministes, relacionats amb àmbits com l'audiovisual, el pensament i l'activisme.

També alberga l'Escola de la Dona, una escola per a adults que ofereix ensenyaments d'art, cuina, llengües, humanitats, tecnologia...

A més, aquí també trobareu unitats administratives com l'Àrea de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona.

Història de l'Espai Francesca Bonnemaison

Segur que hi ha moltes coses que no sabeu de Francesca Bonnemaison. Nascuda el 1872, era filla d'un matrimoni de la burgesia catalana i estava immersa en els cercles intel·lectuals i polítics de Barcelona. El 1909 va proposar la creació de la Biblioteca Popular de la Dona, la primera biblioteca per a dones d'Europa. Un any més tard, també va impulsar la fundació de l'Institut de Cultura, amb conferències i classes.

Aquestes institucions estaven a la parròquia de Santa Anna, però el seu èxit va fer necessaris diversos canvis d'ubicació. A principis dels anys vint es van traslladar a aquest edifici del segle XVI-XVII del carrer Sant Pere més Baix.

Amb la Guerra Civil es va posar fi a l'activitat de la biblioteca i de l'escola, que va passar a formar part de la Secció Femenina de Falange Espanyola i de les JONS. Finalment, el 2001, la Diputació de Barcelona va recuperar l'edifici on avui es troba l'Espai Francesca Bonnemaison.

Irene Poza López
Escrit per
Irene Poza López

Detalls

Adreça
Sant Pere més Baix, 7
Ciutat Vella
Barcelona
08003
Transport
Urquinaona (L1-L4), Jaume I (L4)
Horaris
De dl. a dv., de 8 a 21 h
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà