Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
L’edifici de l’Espai Francesca Bonnemaison era la seu de la Biblioteca Popular de la Dona i de l’Institut de Cultura
Foto: Xavier Subias - Diputació de Barcelona

5 coses que no sabíeu sobre Francesca Bonnemaison

Enguany celebrem els 150 anys del naixament d'aquesta dona clau en l’empoderament femení a través de l’educació i de la cultura catalana, i l'Espai Francesca Bonnemaison en recull i actualitza el llegat

Time Out en col·laboració amb la Diputació de Barcelona
Publicitat

Fa 150 anys que va néixer una dona sense la qual no es pot entendre el feminisme a casa nostra. En un segle XXI en què conceptes com la sororitat tenen un pes important i són presents en molts debats de l'actualitat, figures com la de Francesca Bonnemaison ens ajuden a entendre el recorregut de la dona en els últims anys. I també el recorregut dels seus drets i llibertats. Per celebrar aquests 150 anys lEspai Francesca Bonnemaison, propietat de la Diputació de Barcelona, recull i actualitza el llegat d’aquesta figura i organitza una sèrie d'activitats culturals, per rememorar i afavorir la memòria històrica d'aquesta generosa dona. En la seva pàgina web trobareu un calendari d'activitats: des d'actes a exposicions, visites guiades i altres plans per saber més de la pedagoga. Abans, però, us portem 5 dades imprescindibles de Bonnemaison perquè, quan us planteu al número 7 de Sant Pere Més Baix, on està ubicat l'Espai Francesca Bonnemaison, per gaudir de tots ells, ja sigueu uns experts sobre la seva trajectòria.

És un referent feminista
Foto: Diputació de Barcelona

1. És un referent feminista

Francesca Bonnemaison va ser pedagoga, escriptora i impulsora de l’educació femenina. Tot un referent que va aprofitar el seu context familiar per créixer com a persona i com a símbol de la seva època. I és que va ser la filla única d’un matrimoni de la burgesia catalana, comerciants de professió, i es va casar amb Narcís Verdaguer i Callís, advocat i polític catalanista. Va ser aleshores quan va accedir als cercles de la intel·lectualitat i la política barcelonines i, a través de la persuasió, la seva posició social i les seves ganes de canviar el món va convertir-se en un símbol feminista a principis del segle XX, quan les dones no tenien ni visibilitat, ni espais públics on expressar-se, ni accés al coneixement.

Va fundar la Biblioteca Popular de la Dona
Xavier Subias - Diputació de Barcelona

2. Va fundar la Biblioteca Popular de la Dona

En un context social en què la dona no tenia presència gairebé més enllà de la seva llar, Bonnemaison va impulsar el 1909 la Biblioteca Popular de la Dona, la primera a Europa, per millorar el nivell cultural de les dones. Va ser un espai clau perquè les dones, especialment les treballadores, poguessin reunir-se, formar-se i expressar-se en llibertat. Un racó clau per fer valdre els seus drets.

Va crear l'Institut de Cultura
Xavier Subias - Diputació de Barcelona

3. Va crear l'Institut de Cultura

Després de la fundació de la Biblioteca Popular de la Dona el 1909, un any més tard, el 1910, va crear l'Institut de Cultura. Tot, gràcies a la gran rebuda de la Biblioteca. Aquest segon espai oferia formació per a dones amb l’objectiu de dignificar i professionalitzar aquelles feines considerades tradicionalment femenines, com ara la cuina, la costura, la taquigrafia o el dibuix. Una oportunitat més perquè les dones fossin tingudes en compte i els seus esforços fossin reconeguts i considerats.

El seu esperit segueix viu a l'Espai Francesca Bonnemaison
Foto: Xavier Subias - Diputació de Barcelona

4. El seu esperit segueix viu a l'Espai Francesca Bonnemaison

Avui dia, allà on Bonnemaison va aixecar la Biblioteca Popular de la Dona i l'Institut de Cultura trobem l'Espai Francesca Bonneimaison. Amb l'objectiu de seguir reconeixent el llegat de la pedagoga i de totes aquelles dones que, com ella, han estat un referent, aquest espai, que forma part de la Diputació de Barcelona des del 2004, promou la participació de les dones i potencia el seu coneixement a través de la formació en l’àmbit de les polítiques d’igualtat i el desenvolupament personal. Exemple d'això és el projecte LAB Bonnemaison, un laboratori per fomentar el lideratge i la innovació en les polítiques públiques feministes des de la capacitació i la facilitació de xarxes entre dones. 

La seva herència és l'Escola de la Dona
Xavier Subias - Diputació de Barcelona

5. La seva herència és l'Escola de la Dona

En el mateix Espai Francesca Bonnemaison també trobareu l'Oficina de Polítiques d'Igualtat i l'Escola de la Dona de la Diputació de Barcelona, aquest últim, un centre educatiu que continua amb l'esperit pedagògic de Bonnemaison i on podeu formar-vos i triar entre un ampli ventall d’ensenyaments orientats cap a l’aprenentatge professional i per la capacitació al llarg de la vida. Ara que se celebren els 150 anys del naixement d'aquesta figura clau és un bon moment per descobrir tot el que us pot oferir en aquesta escola situada al número 7 de Sant Pere Més Baix.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat