Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Umbracle

  • Llocs d'interès
  1. Umbracle
  2. Umbracle
    Umbracel
  3. Umbracle
    © Paisatge Urbà
Publicitat

Time Out diu

L’Umbracle és un esclat de vegetació, concebut per l’arquitecte modernista Josep Fontserè, que està quasi amagat dins del parc de la Ciutadella

A la Ciutadella, en un costat del parc del mateix nom, hi ha un lloc molt interessant: un edifici modernista projectat per l’arquitecte Josep Fontserè i construït pel seu homòleg Josep Amargós entre 1883 i 1887. Està cobert per una volta de cinc arcs construïda amb bigues de ferro i pilars de maons. El sostre de fusta que deixa entrar la llum parcialment per recrear la il·luminació d’una selva tropical.

Sota aquestes condicions hi creixen multitud d’espècies de plantes originàries de vint països. Estan plantades en rengleres entre els passadissos de sota cada una de les cinc voltes de canó. El resultat és un verger amb aires d’antic museu, nascut com una part del vessant de divulgació del coneixement que incorporava l’Exposició Universal celebrada a Barcelona l’any 1888.

Una mica d’història

L’Umbracle de la Ciutadella és una bella construcció sorgida de la desmilitarització i el desenvolupament urbanístic de la zona de la Ciutadella de Barcelona que va culminar amb l’esmentada exposició de 1888. Curiosament, l’edifici no va complir la seva funció prevista al llarg d’aquest certamen, durant el qual va ser usat com a sala d’actes i de festes. Un cop acabat l’esdeveniment, va finalitzar-se el projecte original sota direcció d’Amargós, que va dissenyar el proper Hivernacle de la Ciutadella (se situa a poc més de 100 metres).

El mateix dissenyador de l’Umbracle, Fontserè, va dibuixar el parc de la Ciutadella i l'antic Mercat del Born (que ara acull El Born Centre de Cultura i Memòria). És, per tant, un dels grans noms de la Barcelona que creixia fora de les muralles que l’havien ofegat amb malalties infeccioses i que ho feia a través de les indagacions arquitectòniques del modernisme. Fontserè va treballar amb Ildefons Cerdà, que va aportar algunes línies mestres (no sempre respectades) de racionalitat en l’expansió de la ciutat mitjançant l’Eixample. I un Antoni Gaudí, abans d’encarregar-se de projectes propis com la Casa Vicens, encara jove va participar en alguna de les obres de l'arquitecte de l'Umbracle.

Ubicació de l’Umbracle del parc de la Ciutadella

L'entrada a l’Umbracle és gratuïta. Els horaris d’obertura són bastant reduïts i s’ha de consultar el lloc web de l’espai. L’edifici està ben comunicat: hi ha estacions de tren (Estació de França) i de metro (La Ciutadella – Vila Olímpica o Arc de Triomf) força a prop, però arribar-hi implica uns minuts de caminada pel parc de la Ciutadella i els seus voltants. Podeu consultar trajectes concrets i les opcions de transport públic per realitzar-los a través de l’eina de planificació de viatges de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).

Escrit per
Ignasi Franch

Detalls

Adreça
Passeig Picasso, 13
Ciutat Vella
Barcelona
08003
Contacte
Veure Web
Transport
L4 Ciutadella i la vila olímpica, L1 Arc de Triomf R2S Estació de França
Preu
Entrada gratuïta
Horaris
De 8 a 14 h (horari d’hivern). De 7.30 a 13.45 h (horari d’estiu)
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà