Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Això no és una llauna!

Això no és una llauna!

Cloïsses, guatlles, espàrrecs, arrossos, musclos, arengades... seleccionem els millors aliments en conserva

llaunes conserva
Per Manel Guirado |
Advertising

Explica la llegenda que Napoleó Bonapart, a finals del segle XVIII, va oferir una recompensa de 12.000 francs per a qui descobrís la manera de conservar els aliments frescos durant més temps, de manera que no es fessin malbé i aguantessin les llargues campanyes militars de l'exèrcit francès. Va ser Nicolás Appert qui va donar amb el remei, a principis del segle XIX, descobrint que si bullia amb aigua a 100° els aliments tancats hermèticament, es conservaven durant molt més temps.

Avui en dia el menjar en conserva ofereix un gran ventall de possibilitats i sabors. Des d'espàrrecs fins a cloïsses passant per guatlles i fins i tot arrossos, les llaunes guarden a dins aliments d'alt nivell. Aquí teniu una selecció de conserves de qualitat que posaran alegria a un àpat de supervivència i un toc gurmet a un vermut de marquès

escopinyes cuca

Cloïsses i escopinyes Cuca

Les Cuca les hem vist tota la vida al súper i potser per això les associem a una cosa normal, quan en realitat són autèntiques joies en format mol·lusc. Siguin escopinyes o cloïsses, podeu degustar-les en el clàssic format vermuter, amb salsa Espinaler. Però per què no proveu de fer-ne un cebiche? Ceba, pebrotet picant i coriandre, tot picadet, amb un bon raig de suc de lima. Ja m’ho direu.

Preu: entre 5 i 7,50 € (llaunes de 65 g)

guatlles polgri

Guatlles en escabetx Polgri

Un autèntic prodigi de la conserva... I de la física! Com en altres conserves de llauna, sembla mentida que en un petit recipient com aquell (posat dins d’una capsa d’aire vintage únic, amb recepta inclosa), hi puguin cabre dues guatlles en escabetx que et solucionen un sopar. Poseu-les dos minuts al microones i desosseu-les. Amb el suc feu una vinagreta per a l’amanida i poseu-hi la carn per sobre.

Preu: 4,40 €

Advertising
esparrecs cojonudos

Espàrrecs Cojonudos El Navarrico

Consideracions estètiques a part, val a dir que l’apel·latiu cojonudo és la millor estratègia de màrqueting que han tingut els productes de l’horta navarresa. Aquest nom groller és sinònim d’espàrrec blanc, gruixut, tendre, gens filós...Si sou capaços de resistir menjar-los només obrir la llauna, serviu-los freds amb una vinagreta amb mostassa antiga. En calent, amb salsa holandesa.

Preu: 8,5 € (6-9 peces, 500 g)

Musclos pérez lafuente

Musclos en escabetx Pérez Lafuente

Pérez Lafuente és una petita empresa que elabora conserves marítimes de les ries gallegues. Això significa qualitat, per una banda, i preu elevat, per l’altra. Per sort, sempre queda el musclo, marisc per a pobres amb bon paladar.Aquests els fan de forma tradicional: els obren al vapor, els fregeixen amb oli d’oliva i els amaneixen amb pebre vermell i vinagre.

Preu: 3,55 € (8/10 peces grosses)

Advertising
pochas gutarra

'Pochas' de Navarra Gutarra

Un clàssic de les conserves vegetals de Navarra als lineals de supermercat i botiga gurmet: llenties, pèsols, porros... Us recomanem les pochas, delicatessen de finals d’estiu, quan la mongeta muta de verdura a llegum. Per sort, en format conserva en trobareu tot l’any per gaudir-ne. A l’etiqueta posterior hi trobareu una recepta amb verdures a la qual hi podeu afegir unes cloïsses fresques en els últims minuts de cocció.

Preu: 3,5 € (400 g)

Arengades fumades Rügenfisch

Arengades fumades Rügenfisch

Una meravella desconeguda provinent del nord. Una carn molsuda –ja neta d’espines, cap i escates– que, embolcallada d’oli, amaga unes aromes fumades que enamoren. No requereixen gaire cosa més que un bon pa, una mica de mantega, pebre si us hi agrada... I cap dins! Per fer-ho baixar, una bona cervesa artesana ben maltejada i d’amargor mitjana.

Preu: 2,85 € (2 peces)

Advertising
Querida carmen

Arrossos i fideuà Querida Carmen

Aquesta empresa barcelonina va veure clar quin era el futur de les cuines urbanes: neveres més que buides i rebosts plens per a gent que no té temps de cuinar però vol menjar bé. I van pensar en una llauna amb el brou i el cereal incorporats per preparar en pocs minuts una paella, un risotto o una fideuà com si fos feta a casa. Menjar de llauna i amb classe és possible amb productes com aquest.

Preu: entre 6,50 i 8 € (2 o 3 racions)

Fulles de parra farcides Palirria

Fulles de parra farcides Palirria

Un dels grans productes de la gastronomia hel·lènica, unes simples fulles farcides d’arròs cuit, conservades en oli i llimona. Actualment és fàcil trobar-les a granel en botigues especialitzades i bacallaneries. En tot cas, mai no us farà nosa una llauneta dins del rebost per acabar de completar un àpat fet de platets o un aperitiu fred. No els fa falta res més, de la llauna al pap.

Preu: 2,95 € (10 peces)

On comprar-les

Botigues

Colmado Quílez

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

Mítica botiga de queviures al centre de Barcelona a l’antic estil: venedors veterans amb bata blava. Hi trobareu les guatlles Polgri i les arengades Rügenfisch

Restaurants

La Teca de Vila Viniteca

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Els queviures originals de la Vila Viniteca, la coneguda botiga de vins. Els millors formatges, embotits i conserves. Hi trobareu productes com ventresca Bocarte, mariscs Los Peperetes, els espàrrecs El Navarrico i el preparat per a paella Querida Carmen.

Advertising

B.H.G Supermercat del món

Queviures pakistanesos acompanyats d’una selecció de productes internacionals sorprenent i un tracte molt amable. Podreu compar, entre moltes altres delícies, les fulles de parra Palirria i les mongetes Gutarra.

Uve-I

Vinateria amb una bona selecció de vins i licors i també de llaunes de qualitat, com per exemple les conserves de marisc Pérez Lafuente.

Advertising
Advertising