Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Vins! Bars i restaurants per demanar-ne ampolles

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

sortidors del parlament vi

Vins! Bars i restaurants per demanar-ne ampolles

El vi és saludable, bo i en fem a dojo... Seleccionem els establiments on podreu comprar-hi ampolles i tastar les millors propostes d'aquí a un preu raonable

Per Montse Virgili
Advertising

Per la refotuda crisi, la majoria hem deixat de veure vi. Als bars i restaurants, la copa de vi sol ser més cara que la canya de cervesa o el refresc, i a poc a poc hem abandonat la beguda alcohòlica més sana. Val la pena que tornem a fer números. I si sou una colla, no cal ser matemàtic, l'ampolla sempre us sortirà millor de preu. Ho tenim comprovat.

Si us hem de convèncer pel terreny de la salut, tenim arguments inapel·lables. El vi no té gas, ni porta sucres afegits com les cerveses industrials, a més, segons diversos estudis mèdics, evita que el greix dels àpats obstrueixi les artèries i endarrereix l'envelliment. Què ens passa, doncs? Tornem a aixecar el porró. Vinga. Serem feliços i viurem més anys. Si no us he convençut ni per la butxaca ni per la via arterial, us proposo que us entaforeu l'uniforme patriòtic i el de consciència ecològica. Amb totes les denominacions d'origen, varietats de raïm i petits productors que elaboren vi, per què hem d'engreixar les arques de multinacionals?

Tots els camins ens porten al vi
Només Catalunya pot presumir d'onze denominacions diferents, a part de la del cava. Si hi havia zones del país on no havíem pensat mai que hi podria créixer vinya, alguns cellers ens demostren el contrari. És el cas, per exemple, del celler Castell d'Encus, a Talarn, al Pallars Jussà. La finca està plantada a una altitud de 1.000 metres rodejats de bosc. I en algunes èpoques de l'any, les vinyes estan emblanquinades per la neu. Els viticultors no només ens sorprenen amb els terrenys on planten la vinya. Tant el Castell d'Encus de la DO Costers del Segre com el celler Abadal de la DO Pla de Bages fermenten alguns dels seus vins en trulls de pedra, tal com s'elaborava antigament el raïm, fet que dóna uns matisos sorprenents al vi. Fins i tot, hi ha qui s'atreveix a fermentar el fruit dins àmfores! És el cas del celler Loxarel de Vilobí del Penedès.

Recuperem varietats!
Les ganes de mirar enrere i tornar als orígens no s'acaben amb el mètode de fermentació. Un altre dels objectius dels cellers catalans ha estat recuperar varietats que havien desaparegut del mapa, no només per la fil·loxera, sinó en molts casos per aquest múscul català tan exercitat, l'autoodi. Els veïns de Gandesa se'n van riure, quan Carme Ferrer del celler Barbara Forès va dir que volia recuperar el morenillo, una varietat autòctona de la Terra Alta que els mateixos pagesos consideraven un rebuig. D'aquell atreviment, en què no hi creia ningú, n'ha sortit un vi fantàstic, el Templari, on es barreja el morenillo i la garnatxa negra.

L'exemple d'aquest celler de la Terra Alta no ha estat l'únic cas. A poc a poc, i amb molta dedicació, al Penedès han recuperat el sumoll, a la Conca de Barberà han tornat a plantar trepat, al pla de Bages elaboren vins fantàstics amb picapoll i l'escanyavella és part important de molts vins. Però, ei!, prou paraules, tastem-ho tot.

Celler Vinito

Restaurants

Fantàstica terrassa per tastar vins de la Terra Alta i el Priorat mentre veiem passejar els veïns i fem petar la xerrada sobre com ha canviat el barri.

Els Sortidors del Parlament

3 de 5 estrelles
Restaurants Eixample

Encara que el seu nom indiqui que el seu fort són les cerveses, la selecció de vins és ben envejable. Hi trobareu sempre una pissarra amb els vins per copes i totes les ampolles que vulgueu. Els vins del celler Espelt de l’Empordà són una magnífica opció amb bona relació qualitat-preu.

Advertising

Bar Nostàlgic

4 de 5 estrelles
Bars i pubs Bars de vins Sant Antoni

El Toni, el barman del Nostàlgic, és dels que saben que no fa falta presumir de mil opcions si tens el criteri per oferir-ne de bones. Al seu barril de vins, no hi falta mai un bon vi del Montsant. Endueu-vos l’ampolla a taula. Si l’acompanyeu amb les croquetes de la casa, la felicitat no se us podrà resistir.

La vinateria del Call

Restaurants

Encara que sembli increïble, es poden trobar locals respectuosos amb els barcelonins. Un d’aquests llocs és La Vinateria del Call. Pocs establiments de Barcelona tenen una carta tan extensa de vins catalans com ells, de la DO Costers del Segre a la DO Conca de Barberà, no hi ha regió que se’ls resisteixi. Amb l’extensa oferta de tapes, formatges i embotits nostrats, hi trobareu el maridatge perfecte sota la llum d’una espelma.

Advertising

Zona d'Ombra

3 de 5 estrelles
Bars i pubs Bars de vins El Gòtic

Una de les virtuts del local és que si demaneu ampolles, només haureu de pagar-ne el preu de botiga i un pèl més perquè us en llevin el tap. És a dir, un preu molt inferior al d’un restaurant. I si el vi us ha enamorat, us ofereixen la possibilitat d’endur-vos les ampolles que vulgueu perquè també és celler.

Bar Zim

Bars i pubs El Gòtic

Un lloc fantàstic per prendre un bon vi acompanyat d’una fabulosa selecció de formatges i embotits. No falla mai.

Advertising

Pla de la Garsa

Restaurants Francesa Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

En aquest antic hostal del segle XVI, podreu fer-hi un menu degustació de formatges de llet crua o d’embotits refinats, mentre beveu una generosa selecció de vins catalans.

Mirilla

Restaurants El Gòtic

Les noies del restaurant bar Mirilla ofereixen uns magnífics plats de cuina de mercat amb una selecció de vins que és l’enveja de totes les veïnes. El pop i el bacallà us lligaran amb un bon vi blanc.

Advertising

Cafè Mandacarú

Restaurants El Poble-sec

Al Cafè Mandacarú combinen una garnatxa blanca amb el so d’una trompeta despistada. Pràcticament cada setmana hi organitzen concerts amb músics de jazz.

Disset 17 Graus

Restaurants Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Al costat del passeig del Born, el Disset es converteix, sense voler-ho, en un local per a turistes, però també un lloc per als de casa que ha nascut per mostrar la cultura del vi. La carta de vins presenta més 60 referències de vi del país i de països com França, Itàlia, Alemanya o Portugal. És el que a Europa es coneix com a winebar.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising