Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

10 coses que ens van encantar dels Premis Gaudí 2020

Escrit per
Pere Vall
Publicitat

1. Anna Moliner

Era una aposta segura. Actua, canta i té àngel còmic. Es necessitava una artista polivalent, polifacètica i amb facilitat per guanyar-se el públic. I per deixar anar d’una manera natural un guió ple de picades d’ullet a les pel·lis que hi competien. Bravo pels homenatges als repertoris de Guillermina Motta i Rosa Maria Sardà. Soc un absolut fan d’Albert Pla i de 'La sequia', però em quedo amb el comentari d’una parella de la butaca del darrere (fila 22, la seva): "Que escatològic, no? És innecessari". 30 anys després de la publicació del seu 'Ho sento molt', Pla encara pot escandalitzar la penya burgesa! Bravo, Sabadell! No era l’únic sabadellenc entre els convidats: hi vaig veure des dels actors Marc Balagué i Karme Màlaga al director Fèlix Colomer, entre d’altres.

2. La nit... i els seus dies que vindran

En una nit ventosa, però sense la molt anunciada i temuda pluja, el penúltim film de Carlos Marqués-Marcet va acaparar tres Gaudí: pel·lícula, muntatge i actriu, per a una Maria Rodríguez exultant, que va reivindicar la Verneda i ens va (re)enamorar a tots. Simpatia eterna per a tots els guanyadors que van dedicar el Gaudí als seus pares.   

Premis Gaudí. Els dies que vindran
Premis Gaudí. Els dies que vindran
Foto: Acadèmia del Cinema Català

3. La nit (també) de 'La hija de un ladrón'

Greta Fernández està 'perdent' alguns premis importants (Feroz i Forqué, i esperem que no passi el mateix amb els Goya), però la pel·li de Belén Funes es va endur tres guardons. La seva productora, Àngels Masclans, volia, a més, un premi per al muntatge, però no va ser possible. El guionista Marçal Cebrián va deixar anar la 'xapa' més llarga de la gala. Missatge de Funes: "Nenes que ens esteu veient, si voleu dirigir, us estem esperant".

 

4. Isona Passola

Parlant de 'xapes', la d’Isona Passola, la presidenta, va deixar estabornit el nou ministre de Cultura. En canvi, la nostra consellera no es va ni despentinar. És el que té la laca! "Hi ha molts polítics que venen a les nostres gales, hi ha molts polítics interessats en la cultura", deia Passola, abans d’entrar a matar reclamant incentius fiscals i més diners per al cinema i la cultura, i de regalar-nos una de les frases metafòriques de la vetllada: "Coproduir és una manera meravellosa de dialogar". Una altra frase passoliana, que no pasoliniana: "Em sap greu parlar de diners".

Un altre dels productors de 'La hija de un ladrón', el 'boss' Antonio Chavarrías, va deixar anar un dels discursos més durs, tristos, crítics i realistes de la nit: és a dir, indústria i polítics, o ens posem les piles o això se’n va a la merda.

 

Isona Passola als XII Premis Gaudí
Isona Passola als XII Premis Gaudí
FOTO: Acadèmia del Cinema Català

5. Rànquing d’elegants i guapos/es

Entre elles, Elena Martín, Maria Molins, Betsy Túrnez, Mireia Oriol, Claudia Vega (vestida de Rita Hayworth a 'Gilda'), Irene Moray, Lucía Alemany, Neus Ballús, Carme Elias, Nora Navas, Bruna Cusí, Judit Mascó i Mercè Espelleta (vestida per Carme Trias). Entre ells, un cop més, Max Grosse (malgrat anar calçat amb una espècie de sabatilles d’estar per casa), Quim Àvila, Lluís Marquès, Pol Hermoso, Nil Cardoner, Pau Escobar, Joan Amargós, Andrew Tarbet, David Verdaguer, Enric Auquer (premiat per 'Quien a hierro mata’', Miki Núñez i Roger Torrent.

Més d’una i més d’un es va plantejar seriosament demanar en matrimoni Oliver Laxe, i celebrar la boda en un prat gallec, oficiada per Benedicta Sánchez. Ah, també el cunyat barbut d’Ada Colau va aixecar un bon grapat de sospirs. Pocs van entendre el look d’Albert Serra (dos Gaudí per a la seva 'Liberté'). Extravagant? Incomprensible? Liberté total per vestir-nos com ens roti. L’infiltrat de cada any: Erik Putzbach, sí, companys i companyes hípsters, és aquest 'socialité' operadíssim que es va casar amb un multimilionari colombià octogenari per heretar-lo... i, al final, no va veure ni un duro del iaio. Marqués-Marcet, volem un biopic sobre Putzbach protagonitzat pel camaleònic Àlex Monner!

Catifa Vermella Premis Gaudí 2020
Catifa Vermella Premis Gaudí 2020
FOTO: Acadèmia del Cinema Català

6. Coses estranyes

Celebro els Gaudí de Marc Orts i Karra Elejalde per, respectivament, 'Dolor y gloria' i 'Mientras dure la guerra', però segueixo sense saber què hi pintaven aquestes pel·lis en aquests premis. Ah, d’acord, talent català. Fitxem en l’apartat de fenòmens paranormals la indirecta d’Àngels Gonyalons: "A la gent del cinema no els hi agrada gaire vocalitzar". Subtil, Àngels.

Premis Gaudí. Karra Elejalde
Premis Gaudí. Karra Elejalde
Foto: Acadèmia del Cinema Català

7. Els números musicals

I no em refereixo als números d’Anna Moliner, sinó als de Pere Faura per entretenir el públic durant les pauses publicitàries. Em van encantar. Al contrari del 99 per cent del públic, jo sí coneixia la prestigiosa carrera de Faura i em vaig partir les mans aplaudint i intentant seguir-li el ritme.

Pere Faura als Premis Gaudí 2020
Pere Faura als Premis Gaudí 2020
FORO: Acadèmia del Cinema Català

8. Els gags i les peces audiovisuals 

Aquest any, afortunadament, els guionistes del xou no es van burlar dels figurants i de la gana que passen, i es van dedicar a copiar, amb encert i imaginació, l’estil del televisiu 'APM?'. L’apologia de la llibertat d’expressió, amb fragments de 'La teta i la lluna', 'L’orgia' o 'Incerta glòria', va estar molt bé. Molt adient.

9. El diamant Francesc Betriu

Té 80 anys i una salut de ferro. I quina mata de cabell! Lluís Homar, protagonista de 'La plaça del Diamant', es va embolicar una mica en la presentació de Betriu. Queda perdonat: massa obres al cap. El cineasta va recordar que "el cinema és un treball col·lectiu"; va lamentar que no hi hagi premis per als ajudants de direcció, els foquistes o els elèctrics; va desenterrar el franquisme i la censura; i va agrair que la seva distinció honorífica tingui el nom de Miquel Porter i Moix.

 

Francesc Betriu rebent el Gaudí d'Honor Miquel Porter 2020 de mans de Lluís Homar
Francesc Betriu rebent el Gaudí d'Honor Miquel Porter 2020 de mans de Lluís Homar
FOTO: Acadèmia del Cinema Català

10. Adeu als desapareguts

El contratenor Xavier Sabata va posar la seva veu a l’homenatge als professionals del cinema que ens han deixat: d’Asunción Balaguer a Leopoldo Pomés, Martí Galindo o J.A. Salgot.   

 

NO T'HO PERDIS: Estrenes de la setmana

Últimes notícies

    Publicitat