Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Tortitas d'arros
© Shutterstock Tortitas d'arros

5 aliments que et pensaves que eren saludables i NO ho són en absolut

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

No és cap secret que les multinacionals de la indústria alimentària fan jocs de mans i equilibris per a posicionar els seus productes com a saludables i nutritius. Feta la llei, feta la trampa (ho veiem en el pacte que han fet per reduir sal sucre i greix en els ultra-processats). Amb la dietista Júlia Farré fem un cop d'ull a cinc aliments que potser dones per suposat que són bons per a la teva salut. I no ho són en absolut! Obriu els ulls!

1. Les galetes digestives. «El primer que faig quan arriba algú a la meva consulta, és treure-li de la dieta aquestes galetes», explica Farré. Ens referim, esclar, a les que porten l'adjectiu digestiu a la caixa (no direm marca!). «Tothom es pensa que són saludables, però d'això no en tenen res. Que una cosa sigui integral i tingui fibra no vol dir que no porti molt sucre i greixos. I no precisament saludables, més aviat oli de palma», valora. Feu la prova: agafeu una digestiva i compareu-la amb una galeta d'aquelles 'guarres' d'entrepà de crema blanca. Menys el cereals, porten els mateixos elements.

2. El cereals integrals. I ja que esmentem cereals: ja us podeu treure del cap que els cereals integrals amb noms que remeten a fer gimnàs van bé pel cos. «Són una pilota de sucre i greix i cereal integral», adverteix Farré, que afegeix que «si et menges un producte processat integral –galeta, croissant, cereal...– i dius 'que bo', probablement porta molt sucre, o greix o les dues coses». Solució: compreu els cereals a dojo, en un establiment que amb l'etiqueta us garanteixi que no porta sucre afegit.

© Shutterstock

3. Les 'tortitas' d'arròs. Ah, les famoses 'tortitas'... Sota la seva pinta asèptica, poden ser verí. Literalment. «L'arròs, no és cap secret, porta arsènic, i en funció d'on es conrea pot ser molt elevat. Si el rentes i el bulls amb aigua abundant, elimines la major part d'arsènic i no representa cap perill», diu Farré. Ara bé: «Amb les galetes d'arròs no hi ha procés de rentat ni bullit. Es fa un procés d'extrusió i tota la quantat d'arsènic que hi pugui haver es queda a la 'tortita'». Aquest es un aliment que es dona molt als nens per berenar, «i és del tot desaconsellable». I si agafeu les versiones «amb xocolata i iogurt, ja se sumen sucs i greixos». Total, per donar-los això millor el pa amb xocolata de tota la vida (que sigui pa i xocolata de veritat, ep).

4. El menjar ecològic. Alerta: ecològic no és sinònim de saludable. Ecològic vol dir «que passa uns criteris que certifiquen que el producte ha estat fabricat d'una manera que dona la certificació eco. I potser és més benèfic pel medi ambient, però no pas per a la salut», diu Farré. A vegades ni això, perquè és obvi que el kiwi de Nova Zelanda o el mango eco de Mèxic es passa els criteris de temporada pel folre. Jo estava enganxat a uns boníssims cereals ecològics amb poma i canyella fins que vaig veure que portaven greix –no pas oli!– de palma. Es parla molt de l'oli de palma però una cosa és clara: «El àcids grassos que porten els derivats de la palma poden ser perjudicials per a la salut cardiovascular. És infinitament més saludable l'oli d'oliva, de girasol o fins i tot el de colza», diu.

5. Els sucs premsats en fred. Recordeu la bogeria de fa pocs anys? I com els gurus del tema t'asseguraven com una tecnologia que semblava extraterrestre els permetia esprémer el sucs a fruites i verdures conservant tots els nutrients? Molts van comprar de manera acrítica les dietes i propietats del 'cold-pressed'. Però hi ha un fet obvi: «De manera natural no et menjaries cinc fruites en deu minuts, però te les pots beure. Això no és una bona idea! Menges molt sucre en molt poc temps, i sense assimilar-lo amb la fibra de la fruita, és un xut directe de sucre». Farré no discuteix les vitamines i els antioxidants, «però no és tant saludable com la gent pensa ni tampoc van bé per perdre pes», els famosos sucs.

© Maria Dias

Últimes notícies

    Publicitat