Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Tortell de Reis artesanal
ShutterstockTortell de Reis artesanal

5 diferències entre un tortell de Reis artesanal i un d'industrial

El Gremi de Pastisseria de Barcelona ens ajuda a identificar els trets de qualitat dels tortells fets de manera tradicional

Escrit per
Marta Salicrú
Publicitat

A primera vista pot colar, però n'hi ha prou amb una mossegada per distingir entre un Tortell de Reis fet de manera artesanal i el que podeu trobar en una gran superfície, una benzinera o el que et regalen per reciclar vidre, que tenen en comú poc més que la corona de cartró.

Si us compteu entre els catalans que es menjaran els més de 900.000 Tortells de Reis que el Gremi de Pastisseria de Barcelona estima que es consumiran el 6 de gener –més de la meitat dels quals a Barcelona–, us interessarà saber que, segons aquest gremi, les diferències entre els Tortells de Reis de pastisseria i els de súper no són només subjectives, sinó que responen a significatives desigualtats pel que fa a la qualitat.

1. La massa mare
És el ferment natural format de farina i aigua: els llevats i bacteris de la farina produeixen la fermentació de la massa de forma natural, tot i que molt lentament. El llevat que es fa servir en les panificadores industrials ha estat triat perquè fermenta ràpid. I el resultat pel que fa a sabor i aroma no té res a veure. Per això 'massa mare' és la nova paraula màgica que s'han apropiat les panificadores industrials quan s'anuncien per aparentar una suposada qualitat (que no tenen).

2. Els ingredients
El tortell de pastisseria s’elabora, a banda de amb massa mare, amb farina de força, llevat fresc, mantega, ous frescos i els diferents ingredients en funció del farcit, tot de qualitat. I no ens oblidem de la figureta i de la fava que s'enterren a dins: si us trobeu al vostre tall la primera, us coronarà rei o reina; si us surt la segona, us tocarà pagar el tortell.

3. Els conservants
“Un tortell que porta una setmana al lineal d’un supermercat o franquícia ha de portar sí o sí una quantitat elevada de conservants artificials”, diu Elies Miró, president del Gremi de Pastisseria de Barcelona. En concret, el tortell industrial porta fins a tres tipus de conservants (E200, E202, E220), i també colorants artificials (E100, E127, E131, E133, E161B) que mantenen vius els colors llampants de la fruita confitada.

4. L’elaboració
El tortell de pastisseria es fa a mà i d'un en un. És, a més, un procés llarg: entre la preparació, la fermentació i la cocció calen més de 6 hores. Tot i això, la majoria s’elaboren la Nit de Reis perquè, com que només porten ingredients naturals, es venen acabats de fer. “El tortell artesanal és de curta durada, es deteriora fins i tot abans que altres productes de pastisseria –diu Elies Miró–. Per això el fem la Nit de Reis, tal i com es feia abans, amb hores d’elaboració i fermentació, i sense afegir conservants ni colorants artificials”.

5. El preu
Com que ningú no dona duros a 4 pessetes, tampoc el que us costarà un tortell artesà o industrial quan passeu per caixa pot ser el mateix. Amb preus que van dels 8 euros (davant d'un tortell amb aquest preu el millor que podeu fer és fugir o adduir una al·lèrgia) als 15 euros, l'industrial és molt més econòmic que l'artesà, que el Gremi de Pastisseria de Barcelona calcula que té un preu mitjà entre els 25 i 30 euros, per a grups de 4 a 6 persones. Que el disfruteu i que no us toqui la fava!

RECOMANAT: No saps on comprar el Tortell de Reis? Inspira't a la llista dels 12 millors millors tortells de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat