Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Cases Barates Bon Pastor
Foto: Ajuntament de Barcelona

Adeu a 184 cases centenàries de Barcelona: l'Ajuntament comença l'enderroc de les Cases Barates de Bon Pastor

Les edificacions es van construir a finals de la dècada del 1920 i se'n conservaran algunes

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Publicitat

Barcelona està plena de comerços i edificis centenaris que han estat testimoni de l'evolució de la ciutat durant més d'un segle. La Guerra Civil, l'època franquista, la Transició... diverses construccions han viscut aquests esdeveniments històrics i s'han convertit en autèntiques icones de Barcelona. Malgrat que moltes encara s'aguanten dempeus, altres s'acomiaden de la ciutat després de més de cent anys formant part d'ella: aquest és el cas de les Cases Barates de Bon Pastor. L'Ajuntament ha començat l'enderroc de 184 dels habitatges un any després que es reallotgessin tots els veïns a nous blocs. 

Cases Barates Bon Pastor
Foto: Ajuntament de Barcelona

Es pretén que els treballs finalitzin aquest estiu, tot i que encara no hi ha una data oficial. Quan es culmini l'enderrocament, els solars acolliran nous habitatges públics i zones verdes que es preveuen que es comencin a construir a finals de l'estiu. L'enderroc no es farà tot de cop, sinó que es dividirà en diferents fases: abans que entrés la maquinària, s'han buidat els habitatges i retirat els materials per començar els treballs. Un cop enllestida la primera fase, l'enderrocament ha començat a les tres illes formades pels carrers d'Arbeca, de Tàrrega i de Sant Adrià i es preveu que, durant les pròximes setmanes, se seguirà amb la selecció de residus i enderroc a les vuit illes restants.

Aquesta acció forma part del procés de remodelació del barri de Bon Pastor, que va donar el tret de sortida l'any 2002 i que pretén crear nous habitatges dignes a les famílies que vivien a les cases barates. Tots els habitatges que formaven aquesta zona no tenien més de 40 metres quadrats i totes es conservaven en molt males condicions. Actualment, quatre de les cinc fases que formen la remodelació del barri ja estan completades i han proporcionat habitatge a unes 600 famílies.

Cases Barates Bon Pastor
Foto: MUHBA

Algunes de les cases sí que es conservaran

Les cases barates de Bon Pastor es van construir a finals de la dècada del 1920, l'any 1929, per acollir majoritàriament immigrants amb poc poder adquisitiu que arribaven per treballar a Barcelona des de diversos punts de l'Estat i d'altres barris de la mateixa ciutat, que tenia un greu problema d'habitatge. Les cases es van convertir en edificis emblemàtics de la ciutat i, malgrat que ara desapareixeran, algunes en mantindran en peu per conservar la memòria històrica del barri. Els treballs conservaran dues illes de setze cases en total, un grup inaugurat ja com a museu del MUHBA que expliquen com va ser a vida al barri i la lluita dels seus veïns per un habitatge digne.

Cases Barates Bon Pastor
Foto: MUHBA

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona a l'abril

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat