Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Adéu a l'escultura de l'esclavista Antonio López

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

En un entorn festiu amb activitats infantils i de la mà de Comediants és com l'Ajuntament de Barcelona acomiadarà per sempre més l'estàtua d'Antonio López de la plaça que porta el mateix nom. El dia elegit per l'acte és el pròxim diumenge 4 de març i serà el compliment d'una decisió que el consistori va prendre només començar la legislatura. Al seu lloc s'hi inauguraran dues plaques amb informació sobre la plaça, inclosa la vida de l'empresari esclavista d'Antonio López, i la història de les Bullangues; disturbis populars de la Barcelona del segle XIX.

El monument, que es troba en la desembocadura de Via Laietana amb Passeig Colom, just davant de l'edifici de Correus, passarà a fer companyia a la figura eqüestre de Franco en el recinte del Museu d'Història de Barcelona. Com la polèmica escultura a qui farà companyia, la d'Antonio López és un homenatge a un empresari de Cantàbria que abans de casar-se a Barcelona va fer fortuna a Cuba amb el tràfic d'esclaus. Aquest 'petit' detall que durant molts anys va passar desapercebut, fins i tot per la 'sàbia' Vikipèdia, va sortir amb més força a la llum fa uns anys gràcies a una campanya de SOS Racisme on ja demanàven el canvi de nom de la plaça.

 Amb el desnonament de la figura, evidentment, també desapareix el nom de la plaça, per aquest motiu, l'Ajuntament té obert un procés participatiu per rebatejar-la. El nom que sona amb més força és el d'Idrissa Diallo, un jove de Guinea Conakry que va morir a les instal·lacions del centre d'internament per a estrangers (CIE) de Barcelona l'any 2012. Per aconseguir-ho, els impulsors del nom han de reunir 15.000 firmes i esperen arribar a la xifra el diumenge 25 de febrer amb una festa oberta a tothom i que també se celebrarà a la mateixa plaça.

Així doncs, teniu fins al 4 de març per visitar l'escultura actual, obra de Frederic Marés i que és una rèplica de l'original (1884), destruïda durant la Guerra Civil. Durant la passejada a la plaça, no us deixeu de fixar que l'escultura no mira cap al mar sinó cap a l'escultura de Colom. Casualitat o causalitat?

Últimes notícies

    Publicitat