Notícies

Així és supercomputador més potent d'Europa inaugurat a Barcelona

La seva capacitat equival a 380.000 portàtils i permet 314.000 bilions de càlculs per segon

M. P. Muñoz
Escrit per
M. P. Muñoz
Editor
Supercomputador MareNostrum 5
Foto: ACN
Publicitat

Als que recorrem a la calculadora del mòbil davant qualsevol classe d'operació matemàtica simple se'ns escapen els seus nivells, la capacitat de càlcul d'una màquina única a Europa. S'acaba d'inaugurar a Barcelona el supercomputador més potent del continent, un gegant que deixa a nivell prehistòric qualsevol dels nostres ordinadors portàtils.

El MareNostrum 5, que així es diu, s'ha presentat avui en societat amb la presència del president espanyol, Pedro Sánchez, honor que situa una mica en el mapa la importància del projecte. Ubicat en el referencial Barcelona Supercomputing Center (BSC), a les Corts, el supercomputador és capaç de fer 314.000 bilions de càlculs per segon.

La seva potència és 23 vegades superiors al seu antecessor, el MareNostrum 4, de 13,9 petaflops es passa a 314 petaflops. Una potència increïble que, per fer-nos una idea, equival a unir 380.000 ordinadors portàtils de gamma mitjana-alta, és a dir, que en una hora pot fer els càlculs que el nostre portàtil trigaria mig segle a resoldre.

Supercomputador MareNostrum 5
Foto: Borja Puig de la Bellacasa / ACN

Únic a Europa

En tot Europa només el Lumi (Finlàndia) i Leonardo (Itàlia) poden comprar-se-li en potència, per això els seus responsables parlen ara de "la millor màquina" del continent que "permet als investigadors somiar, fer coses que mai haurien pogut imaginar", ha dit el director del BSC en declaracions a ACN.

Entre les seves aplicacions més útils estaria el fet de poder fer càlculs a una escala planetària i participar, per exemple, en experiments com 'Destination Earth', un projecte que té l'objectiu de desenvolupar una rèplica virtual completa del planeta Terra per poder predir els efectes del canvi climàtic.

NO T'HO PERDIS: Aquest és l'espectacle de circ que podeu veure gratis aquest Nadal a L'Hospitalet

Llegeix el número de desembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat